februar 29, 2024

Detalje tur på Islands Brygge

Af Michael Bonnevie

 

Dagen var plottet ind og fotogrejet var støvet af, for nu var der Fastelavn på Bryggen..

Sidste år, var jeg på Prags Boulevard, og se de festlige fastelavnsløjer, med en masse glade børn og voksne, -så derfor var forventningen stor, da jeg nu skulle på Bryggen og skyde lidt billeder af halløjet..

Da jeg kom derned, gik jeg først lidt rundt for at se hvor der skulle slåes katten af tønden, men umiddelbart var der udenfor Kulturhuset ikke meget der tydede på, at der overhovedet skulle være noget? Jeg gik indenfor, og fandt ud af, at det åbenbart plejede at blive holdt indendørs.. Nå ja, det er vel også godt nok tænkte jeg, og satte mig for at spørge en pige i døren, om jeg måtte komme ind og tage lidt billeder. Jeg blev henvist til en anden pige, som skulle træffe beslutningen.

Fra første moment kunne jeg godt se at det var op ad bakke. Der var ikke det der ikke var galt, og hun kunne ikke tage ansvaret for at jeg tog billeder af børnene? og meget mere. Hvad havde hun regnet med? At billederne skulle bruges i lyssky øjemed? Jeg nævnte tilmed, at jeg kom fra lokalarkivet, og havde min gang i huset. Hun sagde at jeg godt kunne tage et par oversigtsbilleder, men hvis jeg ville tage billeder af de udklædte børn, så skulle jeg spørge forældrene. Fair nok, men i disse tider, har alle jo mobiltelefoner med kamera og så videre, og der er ikke den der ikke står og tager billeder eller filmer, så der har jeg svært ved at tro på, at de enkelte indhenter tilladelse til at fotografere hos den eller dem der kommer med på billederne?

Jeg syntes bare, at det kunne være sjov for folk, at kunne gå ind her på GD, og se nogle ordentlige billeder af deres fastelavns udklædte børn, i stedet for de sædvanlige grynede mobilfotos som man typisk ser. Jeg havde overhørt hendes argumenter og gjort hvad der passede mig, hvis det havde været holdt udendørs, -selvom jeg bagefter godt kunne se, at det jo var et offentligt arrangement, og at det derfor er tilladt at tage billeder som man vil. Hvis folk ikke vil være på mine fotos, så skal de henvende sig til mig, og bede om at blive fjernet, ellers er der ifølge loven, ikke noget at komme efter! Jeg ved godt, at jeg bevæger mig i en gråzone, når jeg går rundt og tager billeder, men jeg mener også, at jeg godt kan skelne imellem, om folk bliver udstillet i uønskede situationer eller ej. Det er faktisk uhyre sjældent (har oplevet det 1 gang) at folk bliver sure, eller frabeder sig at komme med på mine billeder.

Lidt om lovgivningen på området

Jeg gad ikke diskussionen, og gik min vej!

Jeg var noget irriteret, men syntes alligevel at jeg måtte få det bedste ud situationen, og besluttede mig for at gå en tur rundt på mit kære Islands Brygge, og se om jeg kunne lave lidt billeder. De sidste par år, har jeg gået turen mange gange, så nu er det efterhånden ved at være temmelig vanskeligt, at finde nye interessante motiver. Jeg ved ikke om det lykkedes, men i det mindste var tordenskyen over mit hoved forsvundet, -efter en lille times hyggelig slentretur på Bryggen.

Her er vi ved Havnefronten, med Kulturhuset i ryggen.

detaljetur-paa-islands-brygge-2016-1

Igen ved havnefronten, men med kig i mod Sydhavnen og Fisketorvet. Den nye cykel og gangsti er flittigt benyttet, dog undrer det mig at den er ensrettet? Det ville da have været smart, at lave den sådan, at man kunne køre i begge retninger, i stedet for som nu, hvor man skal ud på vejen, for at køre modsat? Der er jo plads nok! Man kan se at vejen er opdelt med en stribe, men det er for fodgængere på den ene side og cykler på den anden? Underligt, da der er oceaner af plads i hver side af vejen?

detaljetur-paa-islands-brygge-2016-8

Et udsnit af muren, hvorpå kranerne kørte i ‘gamle dage’ Man har langs havnen, valgt at lade forskellige ting fra den ‘gamle’ havn stå, som en reminder om hvordan der engang så ud. Har man ikke oplevet det ved selvsyn, så vil ruin resterne næppe gøre meget for at fortælle historien, -men det er bedre end ingenting..

detaljetur-paa-islands-brygge-2016-5

Nok en af de sidste gamle bygninger på det indre Bryggen. Her holder Københavns Hestedrosche til. Nok kun et spørgsmål om tid, førend det må vige pladsen for nyt byggeri.

detaljetur-paa-islands-brygge-2016-18

Foran Kulturhuset, står der 2 rækker med elcykler. Jeg ved ikke hvor meget de bliver benyttet? men jeg kan meget godt lide ideen.

detaljetur-paa-islands-brygge-2016-25

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

8 thoughts on “Detalje tur på Islands Brygge

 1. Hej Mic

  Næste projekt på Bryggen, må være at finde en lejlighed som er, som i gamle dage.
  Dvs petroliumslamper osv ;).

  1. Tror jeg, vil være rigtig svært, endsige umuligt at opstøve. Medmindre at der er en der har spekuleret i at bo som ‘dengang’ Det kunne være en marskandiser eller lign.? Ballonparken ligner sig selv, men kan vel heller ikke helt regnes for det ‘rigtige’ bryggen? da de jo er en lille enklave i sig selv..

  2. Hej Johnnie
   Så melder spørgsmålet sig igen: Hvornår var det gamle dage?
   Nu var ingen lejligheder på Bryggen uden elektricitet, så petroleumslamperne var nærmest kun til hyggebelysning (og så var det meget
   billigere end el).

   Venligst Poul

 2. Det er godt nok i `detaljen`at vi genfinder Historien om Islands Brygge. Spændende og morsomt at følge din (Admin), rundtur……….

  M.v.h. gb……

 3. Hej fotograf Michael
  Jeg synes, du skulle finde en lys dag, og så fotografere de fire husmure rundt om A/B Gullfoss.
  Ejendommen skal sikkert snart skæmmes af disse grimme cykelstativer, der bliver monteret alle vegne, fordi beboerne ikke gider
  parkere dem i de dertil indrettede kældre vi har. Fortovet i Halfdansgade har aldrig været så smalt, da de fleste biler også skal
  skråparkere med “næsen” langt inde over kantstenene.
  Bryggen var jo ellers kendt for sine brede gader og fortove, men dét er ødelagt – med få undtagelser.
  Hvis du er på detaljejagt, kan du jo så samtidigt fotografere parkeringsautomaterne, der også bliver udskiftet, da kommunen er gået
  væk fra billetsystemet.
  Blot et par forslag fra Poul

  1. Hej Poul

   Parkeringsautomat er fotograferet. Den er i billedserien..

   Med hensyn til at fotografere A/B Gullfoss, så jo måske.. Det er nu ikke så meget hele bygninger jeg gør det i, da fotos med bygninger godt kan fremstå ret kedelige, hvis man ikke selv bor der. Det er selvf. ærgerligt, at man planter en bygning til med cykelstativer osv. men det er jo efterhånden normen rundt omkring i København. Ikke at det er ok, men man må nok bare vænne sig til, at det er fremgangsmåden.

   1. Hej Michael
    Det må du undskylde, men jeg troede, at du også fotograferede til det Lokalhistoriske Arkiv, og ikke kun til dit eget arkiv.
    Og hvis du synes bygninger er kedelige, kan jeg godt se, at det ikke er nogen god idé.

    Jeg kan godt se nærbilledet af automaten, men jeg tænkte blot at et foto af en automat i gadebilledet, ville tage sig bedre ud,
    og var lettere at stedfæste.

    Men ikke flere dumme forslag fra min side (ha-ha).

    Venligst Poul

    1. Forslag er altid velkomne 🙂

     Billederne her på GD er fortrinsvis til denne side, og lavet udfra en betragtning om hvad jeg kan lide og mener er relevant. Jeg mener bestemt ikke, at bygninger er kedelige, men det skal være i en sammenhæng, såsom,- hvorfor er Industriens bygning på rådhuspladsen så grim? Der ville jeg naturligvis tage billeder af bygningen, og evt. sammenligne med hvad der lå der tidligere osv.

     Jeg vil ikke affeje ideen om, at affotografere et eller flere huse på Bryggen, men så skulle det netop være for arkivet..

     For lige at slå en knude på den her, så ville du kunne se op til flere indlæg her på GD, der netop omhandler bygninger i den ene eller anden udformning. Eksempelvis:

     https://www.gamle-dage.dk/2015/04/08/amager-bakke-og-margretheholm/
     https://www.gamle-dage.dk/2015/03/19/axel-towers-paa-axeltorv-i-koebenhavn/
     https://www.gamle-dage.dk/2014/10/04/christiansborg-slot/
     https://www.gamle-dage.dk/2014/08/18/bryghusprojektet/
     https://www.gamle-dage.dk/2014/05/20/havnevigen-2014/
     https://www.gamle-dage.dk/2014/05/19/sojakagefabrikken-under-nedrivning/
     https://www.gamle-dage.dk/2013/11/16/oerestaden/
     https://www.gamle-dage.dk/2013/08/05/koebenhavns-raadhus/
     https://www.gamle-dage.dk/2013/07/20/hans-tausens-kirkes-loft-og-taarn/
     https://www.gamle-dage.dk/2013/04/11/ildebrandshuse/
     https://www.gamle-dage.dk/2013/02/05/det-skaeve-slot/
     https://www.gamle-dage.dk/2013/01/18/torvehallerne/

     for blot at nævne nogle stykker. Jeg kan ikke gå hele arkivet igennem, men det viser da, at jeg interesserer mig endog rigtig meget for bygninger.

     Mvh

     Michael

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.