marts 19, 2024

Matador

Af Michael Bonnevie

 

Matador er indbegrebet af Dansk hygge, og er en serie som jeg har set utallige gange.

Vi plejede at se genudsendelserne, men problemet er at de ikke blev vist ofte nok. Derfor investerede vi i serien på dvd, så vi kunne se den når vi havde lyst.

Prøv en Matador kryds og tværs..

Matador kryds og tværs 1

Matador kryds og tværs 2

Persongalleriet i Matador er fantastisk, og skal jeg fremhæve et par stykker som har gjort stort indtryk, så er det tysklærer Andersen og grisehandleren. Tysklærer Andersen, spillet af Helge Kjærulff Schmidt, er en undervurderet karakter i Matador, hvis man spørger mig. Det er de små ting i hans spil der gør udslaget, og jeg kan simpelthen ikke undgå at få sympati for hans figur. ja, det er jo ikke fordi han er specielt elskværdig, men der er alligevel noget ved ham som gør at jeg godt kan lide ham.

Andersen: Ja, fruen er mig jo ellers bekendt. De er fru Vinther – med danseskolen.

Fru Violet: Jo, og jeg ved også hvem De er. De har haft Arnold i skolen.

Andersen: Richtigt, richtigt! Arnold Vinther. Udmærket elev.

Fru Violet: Ja, Arnold klarer sig også godt. (Er lige blevet deporteret til den ny butik i Skælskør)

Andersen: Ja, det kommer der af at have gået i en god skole. – Måske jeg må låne fruen af min kande (kaffe!) Jeg kunne ellers have lyst til at byde fruen en likør!

Grisehandleren har også en stor stjerne hos mig. Buster Larsens mimik gør hele udslaget, og bevirker at han fremstår troværdig.

Hvis man har lyst til at gense de 24 afsnit af matador, så ligger hele serien her:

http://www.dr.dk/bonanza/serie/drama/matador.htm

Matador

Her er et link til en meget uddybende Matadorside, hvor man kan nær studere serien i detaljer: Matadoronline

Wikipedia om Matador

Matador er en dansk tv-serie i 24 afsnit, produceret 1978-1981. Den er instrueret af Erik Balling efter en idé af Lise Nørgaard, der sammen med Paul Hammerich, Karen Smith og Jens Louis Petersen skrev manuskriptet, mens tegneren Arne Ungermann stod for de lette vignetter, der indleder og afslutter hvert af de 24 afsnit. Seriens musikalske tema er komponeret af Bent Fabricius-Bjerre.

Serien følger livet i en dansk provinsby i perioden 1929-1947. Hovedpersonen Mads Andersen-Skjern kommer i 1929 som handelsrejsende til den søvnige stationsby Korsbæk. Han opfatter hurtigt, at byens næringsliv er stagnerende og starter en tøjforretning, der udkonkurrerer byens hidtil eneste butik af sin slags, Damernes Magasin.

Serien tegner et fint portræt af tiden under 1930’ernes depression samt Danmark under besættelsen. Seeren følger familiernes liv og giver samtidig en ganske præcis beskrivelse af perioden. Inspirationen fra for eksempel den engelske tv-serie Herskab og tjenestefolk er tydelig, men serien er alligevel meget dansk i sit udtryk og blev navnlig en succes på grund af fine præstationer fra en række af landets bedste skuespillere. Mange af de medvirkende må i dag, mange år senere, stadig finde sig i at blive identificeret med den rolle, de havde i Matador.

Baggrund

Lise Nørgaard er hoved forfatter til Matador

Historien om to familier i en provinsby var oprindeligt tiltænkt en roman, som Lise Nørgaard ikke kunne finde tid til at færdiggøre. DR var på udkig efter en afløser til Huset på Christianshavn, og ved Erik Ballings mellemkomst blev projektet nævnt for den nye chef for DR’s underholdningsafdeling, Poul Ifversen, der så et potentiale. Oprindeligt var der kun planlagt seks episoder, hvor hver episode skulle spænde over et årti, men efter at Balling og Ifversen havde læst synopsen til den første episode, mente de, at der var rigeligt indhold til seks episoder i den alene.

Oprindeligt var det planen, at serien skulle have samme forfatterteam som Huset på Christianshavn, hvilket dog viste sig at være besværligt at gennemføre. Modsat arketyperne i Huset på Christianshavn udviklede personerne i Matador sig i seriens løb, og kun Lise Nørgaard havde en klar forestilling om, hvilken retning serien skulle tage. Det blev derfor et mindre forfatterhold med Lise Nørgaard som hovedforfatter, der sørgede for, at medforfatteres manuskripter var i overensstemmelse med hendes forestilling om personerne.

Inspiration

Lise Nørgaard er vokset op i et grossererhjem i Roskilde, hvor Roskilde Bank har været inspiration for Lise Nørgaard til Varnæs’ Korsbæk Bank. Anden inspiration kommer fra Nørgaards tid som journalistelev og journalist i den sjællandske provins. Som 18-årig journalistelev på Roskilde Dagblad oplevede hun at indtægter fra årlige basarer, der skulle have været brugt på et opholdssted for “kirtelsvage” børn, i stedet blev brugt på en strandkirke efter at sommerhusejere ved hendes forældres strand havde protesteret over at skulle være naboer til opholdsstedet. Denne sag blev brugt af Nørgaard i ændret form som en af historierne i 16. episode, Lauras store dag, hvor Korsbæks socialdemokratiske borgmester foreslår en folkepark ved de velstillede familiers sommerhusområde. Doktor Hansens kronik i Politiken om forurening i Korsbæk Fjord var inspireret af en kronik af virkelighedens Margrete Glud, der virkede som kredslæge i Roskilde da Nørgaard var barn. Glud havde skrevet kronikken i Politiken om sundhedsfaren i Roskilde Fjord. Matadors replik “Det er en dårlig fugl, der tilsviner sine egen rede” som Nørgaard lader rette mod Doktor Hansen, var taget fra respons-en til Glud fra virkelighedens myndigheder.

Selve navnet Korsbæk er en sammentrækning af to andre sjællandske provinsbyer: Korsør og Holbæk. Ved en tredje sjællandsk by Præstø ligger halvøen Feddet der kan have været inspiration til det samme navn i Matador.

Link til figurer i Matador

Matador. Røde skal giftes

Her er nogle sjove citater fra Matador. Mange af dem er fra facebookgruppen Matador Entusiasterne

-Hvordan kan de finde på den slags de er en voksen mand?!!

-fordi Provst Meyer er en stor lort!

——————————————————————-

Det sagde jeg også til Agnes…. Hvilket, Laura?…. At der ikke skal være manufaktur her lige overfor Arnesen……. Nå, hvad skal der så være?…. Der skal være grisehandel.

——————————————————————-

MISSE…. HVOR BLIVER DU AF?

——————————————————————-

MADS: Kom frue… FRU FERNANDO: kan han få hænderne væk, svinske mandsperson MADS: jamen kære frue FRU FERNANDO: der er ingen der er har rørt ved mit legeme sinde Fernando døde i 1895 MISSE: mor, Albert er ikke her FRU FERNANDO: Nej! han gemmer sig, han har altid været en fej knægt.

——————————————————————-

Middagen tog vi på Vivels, sagføreren og jeg, til Teddy Petersens musiceren….. uh, det er det fineste sted i København…. og der drøftede vi så arvens anbringelse.

——————————————————————-

Det var dog en mærkelig dreng!

——————————————————————-

Jeg sætter stor pris på kalvesteg!

——————————————————————-

Tak for dine altid grønne kål, tak for vort samlivs åre mål.

——————————————————————-

Det er cikelpumpen! -Jeg vidste det..!

——————————————————————-

Det er fordi at jeg drager dem.. mandfolkene

——————————————————————-

Hellere fordrukken end forædt

——————————————————————-

Du kan da prøve med et lille stykke Frederik. … Så lad gå da.

——————————————————————-

Jeg har bemærket, at De er stærkt interesseret i min person. -Hvis jeg nu sætter mig her, så behøver De ikke glo så langt.

——————————————————————-

Verkaufen sie schweine?”Grise-halbe Grise?

——————————————————————-

Richtigt, richtigt! Arnold Vinther. Udmærket elev.

——————————————————————-

Andersen: JEG HAR ALDRIG BRUDT MIG OM BØRN
Violet: Og du har været lærer!
Andersen: DET ER NOK DERFOR!!

——————————————————————-

Andersen: Det kræver først og fremmest en kærlig hånd. Når min afdøde hustru lavede grønkål: Hun tog på torvet, når jeg var gået i skole, så gik hun i gang!

——————————————————————-

Hvorfor hjælper vi ikke Fru Fernando Møhge med at finde det notat i boksen? Jeg skal sige dem, jeg tror vi har fået fat i noget som kan bruges imod DEM!

——————————————————————-

Hvad laver du, Agnes?? Har du mandfolk på værelset?

——————————————————————-

Er alle mennesker da blevet vanvittige?

——————————————————————-

“Korsbæks svar på Djengis Khan”

——————————————————————-

Nu vil jeg sidde mellem 2 brødre og ønske at vi ALDRIG må mangle champagne.

——————————————————————-

Som pensioneret embedsmand ved kommunen kan jeg ikke indlade mig på den slags, så du går ind!!!! Spørg ham, om han også har sukkermærker

——————————————————————-

I år bruges disse designer, floále, crepe de chine.

——————————————————————-

Jeg var nede og besøge Arnold i butikken. Der var faktisk noget han havde glemt. Men nu skal han giftes! Men du vidste måske ikke engang at han var forlovet….? Eller gjorde Du?

——————————————————————-

“Sidde og brodere perler med en skabagtig bøssekarl”

——————————————————————-

Næh, Fru Violet, hvad ser jeg,-gælder det kjolen til afdansningsballet?

——————————————————————-

Jeg er blevet ridder af dannebrog,- det går jo godt!

——————————————————————-

“Det ligner sgu te”!
“Ja, det damper”!
“Sikke noget svindel”!

——————————————————————-

K.l.u.m.p
Kongen leve, ud med pakket!

——————————————————————-

Du kunne godt have bedt Ellen om at blive lidt længere

——————————————————————-

Arbeit Macht Frei Du gamle… Husk det!

——————————————————————-

Jeg lader mig ikke true af en lommeprokurator. De er en færdig mand, Jørgen Varnæs. INGEN skal komme og presse penge af mig

——————————————————————-

Ja, nu går faster!

——————————————————————-

“Så viser der sig så mange nye sider, af selv ens nærmeste venner”

——————————————————————-

Jeg har hele tiden troet, jeg kunne regne med Deres forståelse

——————————————————————-

Du er en farisæer herinde!

——————————————————————-

Måske trængte Ulrik også til at få nogle.. NYE kammerater!

——————————————————————-

Fru Murermester Jessen: “Jeg får nemlig sådan en trykken for tarmene, det kommer altid over mig efter and. Det kan Doktor Hansen bevidne”.

——————————————————————-

Det er ham der har sat det i dig. Jeg har set hvordan i smiiisker…
– Du vil fortryde din hjerteløshed Elona.

——————————————————————-

har du set han har en pakke med til dig

——————————————————————-

Endvidere er det mig en fornøjelse at kunne meddele at vort arrangement ophører fra og med i dag

——————————————————————-

Hvor længe havde de tænkt dem at negligere fru dyrlæge Mortensen trikotage!!

——————————————————————-

Hans Christian! Sæt dig!

——————————————————————-

Før syede de selv, eller fik syet af gode metervarer. Færdigsyet tøj er ikke noget for virkelige damer!

——————————————————————-

That’s for Jim to decide!

——————————————————————-

Skal du ikke hjem og spise, Fede?
Må jeg ringe og høre hvad vi skal have…?

——————————————————————-

Hvorfor faen kunne du ikke bare være en almindelig socialdemokrat?

——————————————————————-

“hvad så hvis jeg ender på grunden?”
“Afgiftsfri i 3 runder”
“De er en hård hund, Doktor”

——————————————————————-

Fem, seks, syv, ot-te.. Snyder de doktor?

——————————————————————-

Jeg vil skide på fruen!

——————————————————————-

“Jeg vil sgu ikke håbe, du har sat alle dine penge i den elendige jord”
“Nej, man skal jo aldrig sætte alt på et bræt, far.”
“Katrine, du må sgu op med 5000 kroner.”

——————————————————————-

Matador. En fremmed kommer til byen

 30 ting du ikke vidste om Matador!  Fra sondagsavisen.dk

Stor rolle – lille løn 

Jørgen Buckhøj blev langtfra millionær af sin rolle som Mads Skjern. For de 24 afsnit fik han kun 240.00 kroner eller 10.000 kroner pr. afsnit.

Kvalmefremkaldende cigaretter

Det var lidt af en lidelse for Per Pallesen at spille tjener Boldt. Boldt ryger nemlig stort set hele tiden, og da Per Pallesen ikke selv var ryger, var han nogle gange tæt på at brække sig.

Misse ældre end Møhge

Karin Nellemose spillede Misse, der var Fru Fernando Møhges datter. Men i virkeligheden var Karin Nellemose faktisk et år ældre end Karen Berg, der spillede den besværlige mor i kørestolen.

Stank af råddent kød

Der stank ofte af fordærvet kød, fordi kødet i Lauras køkken lå under de varme filmlamper. Der kom dog ikke så mange fluer, da Matador blev optaget om vinteren.

Korsbæk baseret på to byer

Manuskriptforfatter Poul Hammerich fandt på navnet Korsbæk, der er en sammentrækning af Korsør og Holbæk.

Fra taxachauffør til homo søn

Niels Martin Carlsen spillede den voksne Daniel. Han var uddannet skuespiller, men kørte taxa på Frederiksberg, da han blev castet til rollen som den homoseksuelle søn. Han kører stadig taxa i dag.

Psykisk syg under optagelser

Bjørn Watt-Boolsen, der spiller oberst Hachel, led af en psykosomatisk manisk lidelse under indspilningerne, og måtte nogle gange indlægges.

Regitze mindede om Nørgaard

Regitze er den figur i Matador, som Lise Nørgaard bedst kan identificere sig med. Hun ville heller ikke indordne sig under de normer, der fandtes dengang.

For skaldet til første afsnit

Jørgen Buckhøj måtte indspille de første mange afsnit med toupé. Det var først i de sidste seks afsnit, hvor han og Ghita Nørby skulle spille ældre, at han kunne smide det ekstra hår.

Roger Moore elsker Matador

Ghita Nørby (Ingeborg Skjern) har foræret et bokssæt med Matador til sin ven, Roger Moore. Han så hele serien i ét træk med engelske undertekster, da han på et tidspunkt lå syg. Han blev meget forelsket i Ingeborg, har han siden fortalt Ghita Nørby. Han elskede serien, som han mente gav et godt indblik i dansk historie.

Måtte ikke være rigtig bøsse

Erik Balling gik meget om i, at Niels Martin Carlsen (den voksne Daniel) ikke selv var bøsse. Da han fortalte instruktøren, at han både havde kone og barn, blev han ansat.

Drengen på trappen drillet

Kristian Rem, der spillede Daniel – drengen på trappestenen – blev fundet af børnecaster Jette Termann. Hun tog ham praktisk talt direkte ud af klasselokalet, da han var midt i timen i første klasse på Hjortespring Skole i Herlev. I mange år efter serien blev han, til sin store irritation, kun kaldt Daniel.

Fra assistent til instruktør

I Matador og Olsen banden var det Erik Balling, der bestemte over Ove Sprogøe. Men faktisk startede Erik Balling som instruktørassistent med at hente sodavand til Ove Sprogøe, når han var på filmoptagelse.

Klandret for fiktiv affære

Det gik ud over Holger Juul Hansen personligt, at hans karakter i serien, Hans Christian Varnæs, havde en affære. En morgen, hvor Holger var på vej til bageren, blev han overfuset af en tilfældig dame på gaden, der var rasende over bankdirektørens affære med den unge Ulla.
Ægte gråd over fiktiv hundedød

Buster Larsen græd, da han som grisehandler Larsen skulle bære den døde hund ind i Jernbanerestauranten, så scenen måtte tages om. I virkeligheden døde Kvik ikke. Den havde fået en sprøjte med et bedøvende middel.

Matador brugt i prinsesseskole

Kongehuset har flittigt brugt Matador i sin ‘prinsesseskole’, og både Alexandrea, Mary og Marie har set serien i forbindelse med deres danskundervisning.

Fejrede med whisky

Når det lykkedes at få en særligt udfordrende scene i kassen, fejrede skuespillerne og folkene bag kameraet det med Ballings yndlingsdrik – en whisky. Det var med til at give et specielt sammenhold, har Jesper Langberg, der spillede Kresten Skjern, fortalt.

Spyttet på for nazi rolle

I serien bliver Ingeborgs eksmand, Holger Jørgensen, nazist. Det gik ud over skuespilleren, John Martinus, der oplevede at blive spyttet på og råbt ad af en fremmed mand på Østerport Station.

Gule ærter til morgenmad

Hver gang skuespillerne spiste mad, for eksempel andesteg med brun sovs og kartofler, var det rigtig mad – og ikke bare noget, der lignede. Så til tider ventede der skuespillerne en duft af gule ærter klokken otte om morgenen, hvis det var det, som Jernebane restauranten serverede.

Træt af at blive kaldt ‘Røde’

Kurt Ravn blev ofte kaldt ’Røde’, når han gik på gaden. Det irriterede ham. Lidt sjovere var det, efter at Norge havde sendt Matador for første gang, da nogle nordmænd råbte ’Heja Røde’ efter ham på klingende norsk.

Dronningen klædt ud som Misse

Da Bent Fabricius-Bjerre for nogle år siden holdt tema-nytårsaften, var han klædt ud som sin yndlingsfigur doktor Hansen. Dronningen og prinsgemalen var også med – og var klædt ud som henholdsvis Misse og Fru Fernando Møhge.

Meget dyrere end forventet

Holdet bag fik seks millioner kroner af DR til de første seks afsnit. Det inkluderede kun den rene produktion uden løn til skuespillerne, instruktør, manuskript og musik. Budgettet blev dog betydeligt overskredet, da man fandt ud af, at man måtte bygge hele Korsbæk op fra bunden, så det lignede en by fra sidst i 192’erne.

Mistede roller på grund af ‘Agnes’

Rollen som Agnes var ikke kun god for skuespiller Kirsten Olesen. Faktisk mistede hun to store filmroller, fordi folk forbandt hende for meget med karakteren fra Matador. Alligevel er hun i dag glad for og stolt over rollen.

Langsom kaffelevering

Serien blev ikke optaget kronologisk. Der kunne således gå måneder fra, at Agnes gik op ad trappen fra køkkenet med en bakke kaffe til familien Varnæs, til hun fik den afleveret i familiens stue.

Urealistisk cirkus tysk forbudt

Paul Hüttel, der spillede jøden Herbert Schmidt, fik strenge ordrer fra Balling om ikke at tale cirkussprog – det skulle være realistisk, så Paul studerede sydtyske dialekter, og mange troede efterfølgende, at rollen som Herbert faktisk blev spillet af en tysker.

Avanceret lagkage teknologi

Fru Fernando Møhges store fødselsdagslagkage med de 1 lys var ikke sådan lige at puste ud. Symbolsk skulle der stå 10 tændte lys tilbage, men det var umuligt for Karen Berg, der spillede Møhge, at ramme det nøjagtige tal. Kagen var derfor helt ekstraordinært lavet af flamingo, pyntet med flødeskum og konstrueret med avancerede tændsatser, så scenen kunne komme perfekt i kassen.

Sang en sang fra fremtiden

Sangen, Røde synger til sit og Agnes’ bryllup, hedder ’De tre musikanter’, men er faktisk en dum, lille fejl i serien. Den er nemlig skrevet af Oskar Hansen i 1939, altså fire år efter Agnes’ og Rødes bryllup, der foregik i 1935.

Skidesur seer

Anne Jensen blev lovet tæsk af en seer, fordi hendes rolle som stuepigen Gudrun altid var så ’skidesur’.

Sans for detaljer

Stort set alle rekvisitter er originale eller lavet som nøjagtige kopier af ting fra de år, hvor serien foregår.

Balling: Jeg havde to koner

Mens optagelserne til Matador stod på, kom Erik Balling hjem til Lise Nørgaard tre gange om ugen. Ved 15-16-tiden mødtes de hjemme hos hende på Hummeltoftevej i Sorgenfri, hvor de diskuterede scenerne og drak whisky. Erik Balling plejede at sige, at han havde to koner, Christa og Lise: »Men forskellen på de to er, at Lise ikke blander sig i, om jeg tager en whisky.«

En fremmed kommer til byen
En fremmed kommer til byen
Hr Stein flygter til Sverige
Hr Stein flygter til Sverige. Her træder Maude i karakter og viser en helt anden side end den man ellers kender.. Selv en grisebil står hun ikke tilbage for at køre i, når det virkelig brænder på.
Kan du gætte hvem det er
Kan du gætte hvem det er? Tyskeren er kommet tilbage Korsbæk, efter sin tur til krigen i Spanien
Kvik er død
Kvik er død!
Lauras store dag
Lauras store dag. Elisabeth byder Laura på aftensmad
Maude er syg
Maude er syg igen
Maude og kunstneren
Maude og kunstneren, som hun vist nok har et lille øje til..
Viggo Skjold Hansen morer sig på bekostning af byrådssekretæren
Viggo Skjold Hansen morer sig på bekostning af byrådssekretæren
Hr swan og Arnesen
Hr swan indynder sig hos Arnesen da han regner med at forretningen har fået et lån så de kan køre videre. Han spørger om ikke der så kommer en ny bil til?
Ulla og Bankdirektør Varnæs
Ulla og Bankdirektør Varnæs i hed omfavnelse på bankdirektørens værelse i banken.
Fru Fernando møhge fylder '100' år
Fru Fernando møhge fylder ‘100’ år. Oberst Hackel er dog af en anden mening, da han undrer sig over at Fru Møghe som 14 årig skulle have redet på skuldrene af en officer ved afslutningen af treårskrigen i 1848-50
Der samles bakker ind
Daniel og en ven samler bakker ind, så de kan genbruges og sælges i byttecentralen
I Tøjhuset
Daniel får lov til at løbe ærinder i Tøjhuset for sin mor og far. Hans gode ven Ulrik, får lov at gå med, hvilket hans far, Bankdirektør Varnæs, på det strengeste forbyder ham!!
Lauras store dag. Her ser vi Laura og Agnes på Amalienborg, hvor de ser garden trække op. Laura er i København for at modtage medalje for 25 års tro tjeneste. Dagen efter bryder krigen ud..
Mads og Daniel krydser Algade
Mads Skjern og Daniel krydser Algade, efter at have været i Damernes Magasin for at sælge kollektionsprøver. Mads var rejsende i tøj, førend han slog sig ned i Korsbæk og lavede Tøjhuset overfor Damernes Magasin. Tøjhuset blev senere til Skjerns Magasin.

Da Røde skulle giftes, blev der spillet op til dans med de ‘3 musikanter’

Her er tekst og video!

Den ene spilled’ banjo, den anden mandolin,
den tredie af harmonikassen trak så sære hvin.
Når de gik hen ad vejen, de standsed’ ved hver gård
og spillede de viser, der til pigehjerter går.

For ham der spilled’ banjo var sort af hud og hår,
hans vugge stod i Kongo i et rent tilfældigt år.
Hans mor var sort – en hedning, hans far hvid missionær,
og ham der spilled’ banjo havde arvet lidt af hver.

Den anden, ham der spilled’ så flot på mandolin,
var som den lyse dag, så ren, så fager og så fin.
Hans fader var en greve, hans mor en tatermær,
og ham med mandolinen havde arvet lidt af hver.

Den tredie, ham der hev i sin trækharmonika,
han havde seksten fædre fra den allerførste dag,
og skønt de alle seksten frækt nægted’ hver især,
ham med harmonikassen havde arvet lidt af hver.

Så spillede de trende for godtfolk rundt om land,
de spillede for kvinde og de spillede for mand,
men mest dog for de piger, der lo, når de kom nær,
men der var én de elskede tilsammen hver især.

Hun elsked’ ham med banjo og ham med mandolin
og ikke mindst harmonikassens sødmefulde hvin.
Når de kom til den by, hvor hun var, de havde kær,
de blev der trende nætter, det var lige en til hver.

Så skete det de tider, da vårens blomster gror,
ved hendes bløde lænder lå det nysseligste nor.
En knægt så sund i formen, men ellers dog lidt sær,
han havde nemlig arvet fra de trende lidt af hver

Han voksede op, blev større, sådan som det skal ske
For børn af sunde piger, der kan elske, og kan le
Men da de trende følte at dødens stund var nær
Han fik de instrumenter som de spillede hver især

Så spilled’ han på banjo og flot på mandolin
og lokked’ af harmonikassen sødmefulde hvin.
Han døde mæt af alder, og visen er forbi
om tre små musikanter, der blev et musikgen

Korsbæk er ikke længere fiktion, men en realitet! Bakken vil om kort tid åbne en kopi af Korsbæk by, så vi alle kan opleve lidt af den magi som vi ellers kun kender fra tv.

Fra korsbaek-bakken.dk

Oplev det ægte Matador
Vi glæder os til at invitere dig på en rejse i tid og sted tilbage til Matadors elskede hjemby. Gå en tur i Algade, spis middag på Postgaarden, kom på visit i Varnæs’ dagligstue og hils på Laura i køkkenet. Måske kan dine børn klappe Kvik på vejen eller købe et stykke marmorkage i Andelsbageriet. Alt det og meget mere kan du og din familie opleve, når Korsbæk på Bakken åbner den 30. april 2015.

På Dyrehavsbakken i Klampenborg bygger vi Korsbæk by med gader og stræder omkranset af bygninger og facader hentet ud af tv-serien med interiør, dekorationer og rekvisitter tro mod Matador-universet. Her kan du opleve den særlige stemning fra Lise Nørgaards klassiker på tematiserede restauranter og byens hyggelige bar. Du kan besøge butikker, genopleve musikken og møde de elskede karakterer fra Korsbæk.

fugleperspektiv af Korsbæk
Fugleperspektiv af Korsbæk på bakken

1 – Korsbæk Butikken – Køb et Korsbækminde, her finder du alt om Matador
2 – H. Nicolaisen – Barber & Frisør, få trimmet skægget i Korsbæks herresalon
3 – Lauras Køkken – Spis frokost og aftensmad i kokkepigens kendte køkken
4 – Hos Varnæs – Nyd eftermiddags te, frokost eller intim middag i de smukke stuer
5 – Helge Hansen – Kolonial, Vin & Delikatesser – lad dig forføre af de mange dufte
6 – Postgaarden – Den mondæne restaurant serverer smørrebrød og festmiddage
7 – Jernbane Restauranten – Tjener Boldt byder på håndmadder og danske retter
8 – Andelsbageriet – Brød, kager og andet bagværk, nyd det her eller tag det med hjem
9 – Slagter Gaarden – Køb smørrebrød, slagterens pølse eller tag en frokostkurv med
10 – N.P. Nielsen Cykler – Udlejning af cykler – lej en cykel og tag på picnic i skoven
11 – Katrines Gaard – Nyd alt det bedste fra det gammeldags, traditionelle landkøkken
12 – Larsens Lokum – Kig ind i grisehandler Larsens private og humoristiske galleri
13 – Skjerns Magasin – Nyd en øl eller et glas vin i den hyggelige beværtning

Update d. 12-07-2015

Jeg har nu været forbi Korsbæk på Bakken, og her er mine indtryk og billeder.

Link til Korsbæk på Bakken

Fejl i ‘Matadors første 12 afsnit, fra tvtid.tv2.dk

1. afsnit: ‘Matador’ begynder i 1929, men familien Varnæs dækker op med ‘Gisselfeldt’-glas fra Holmegaard, der først blev produceret i 1933. Desuden skifter blomsterne på oberst Hachels bordkort farve undervejs.

2. afsnit: Grisehandleren er kørt til byen med barnebarnet Ellen, men da han kommer hjem, sidder Ellen allerede i stuen sammen med Katrine og Ingeborg.

3. afsnit: Kirsten Hansen-Møller spiller maleren Frede ‘Fede’ Hansens kone, Marie. Men i 3. afsnit ses hun også i rollen som baronesse von Rydtgers stuepige Lily.

4. afsnit: Da Misse og fru Fernando Møghe går over en hvid bro, kan man se et stort motorvejsskilt i baggrunden. Den første danske motorvej blev først åbnet i 1956.

5. afsnit: I 1932 tilbyder Hans Christian Varnæs Gitte Graa en tur til Amerika med atlanterhavslineren ‘Queen Mary’. Skibet blev dog først bygget i 1936. Også Mads Skjerns bil ‘Morris Six’ er fejlplaceret; den blev først produceret to år senere. Endelig sidder den samme nummerplade på både Elisabeth Friis’ taxa og den bil, Vicki Arnesen er til køreprøve i.

7. afsnit: I starten af afsnittet taler Maude og Hans Christian om fru Fernando Møghes fødselsdag og nævner “d. 27.” – men til fødselsdagsfesten står der skrevet “6. november 1933′ på kagen. I afsnit 2 forklarer Mads Skjern i banken, at han har købt ejendommen Algade 14. Men i afsnit 7 ser man på et skilt, at Skjerns Magasin ligger på Algade 2.

9. afsnit: I afsnit 3 får man at vide, at Fernando Møghe døde i 1895. Men i afsnit 9 ser man et notat fra fru Fernando Møghes bankboks, hvor der står, at hendes mand solgte en grund til kommunen i 1898 – tre år efter sin død. Samtidig synger Røde ‘De tre musikanter’ til sit bryllup med Agnes i 1935. Sangen blev dog først skrevet i 1939.

10. afsnit: Ingeborg siger til frøken Mikkelsen, at sønnen Erik snart er fire år. Men i slutningen af afsnittet sidder Erik til bords i en høj stol og ligner mere en dreng på under to år.

11. afsnit: Da Oberst Hachel er i teatret, har han ikke noget på skulderen, men senere i restauranten pryder en militær orden hans skulder.

12. afsnit: Kirsten får en spilledåse, der spiller melodien ‘Edelweiss’. Men sangen blev først skrevet 23 år senere.

Fejl i ‘Matadors sidste 12 afsnit:

13. afsnit: Vinylplade med forkert logo
Efter at Viggo og Musse Skjold Hansen har danset tango til sangen “Violetta”, som blev indspillet af Teddy Pedersens orkester i efteråret 1937 på pladeselskabet Polyphon, ser man et “His Master’s Voice”-logo på pladeomslaget. Det viser, at pladen er produceret i efterkrigstiden, mens afsnittet foregår i perioden 1937-1938.

15. afsnit: Etikette-brud i festtøjet
Når man holder finere middage hos Varnæs, ankommer herrerne i smoking. Men når der er tale om en kirkelig handling som eksempelvis Daniels konfirmation i afsnit 15, foreskriver reglerne, at herrerne skal være iført kjole og hvidt. Men det er de ikke, ej heller Daniels far, Mads Skjern. Ifølge seriens forfatter, Lise Nørgaard, burde Mads Skjern, som gerne vil op i de højere sociale lag, kende etiketten til festlige lejligheder. Det skriver hun i bogen ‘Lauras gæstebud’.

Da gæsterne er gået hjem efter konfirmationen, sidder Ingeborg og Mads og snakker med faster Anna. Ved den lejlighed er Ingeborg iført en lilla festkjole. Den samme kjole bæres af “Mammy” (Maudes mor) ved Varnæs’ sølvbryllupsmiddag i 24. afsnit.

I episode 15 (som begynder i efteråret 1939) får Violet Vinther desuden et brev med et billede af sit barnebarn Hansi. Da hun tager brevet ud af konvolutten, kan man se at brevet er dateret til 1947, ca. syv år ude i fremtiden i forhold til det pågældende afsnit.

16. afsnit: Fem gange tids forvirring
I 1940 får Laura en medalje for 25 års tro tjeneste hos familien Varnæs. Men i afsnit 8, der foregår i 1934, bliver det oplyst, at hun på det tidspunkt har været i huset i 17 år. Laura bliver altså hædret to år for tidligt.

I Holmens Kirke, hvor højtideligheden for Laura finder sted, ses et opslag med de salmenumre, der skal synges. Men salmenumrene indføres først i den nye salmebog, der udkommer efter ‘Matador’-årene. Desuden er ordet “påske” fejlagtigt skrevet med bolle-å og ikke dobbelt-a, som man brugte på det tidspunkt.

Da Laura, Agnes og Aksel efter kirke-højtideligheden går hen til Amalienborg for at se vagtskiftet, bærer skilderhusene dronning Margrethe II’s monogram og ikke kong Christian X’s, som ellers regerede på den tid.

Senere fortæller Misse om sin mors foranstaltninger i tilfælde af krig: “I hendes slægt har de altid gravet ned, når tyskerne kom. Nu forlanger hun også, at vi skal købe petroleum og klipfisk. Det købte hun også før 1. Verdenskrig”, siger Misse Møghe. Men i 1940, hvor afsnittet finder sted, hed krigen fra 1914-1917 ikke 1. Verdenskrig – men ‘Den store krig’. Det var først efter, at amerikanerne gik ind i krigen den 7. december 1941, at man begyndte at omtale de to krige som 1. og 2. Verdenskrig.

17. afsnit: Genbrugskjoler
Ellen spørger sin mor til råds om, hvilken kjole hun skal tage på til fest. En af de to kjoler, som hun viser frem, ser man Musse Skjold Hansen bære i 16. afsnit. Hun har den første gang på, da hun viser sit nye Spirella korset frem i Kristens og Ibens hjem og anden gang, da hun er til borgermøde på Postgaarden om oprettelsen af en folkepark. Kjolen er gul og blomstret.

(Se også under 15. afsnit, hvor Ingeborg er iført en lilla “genbrugskjole”).

21. afsnit: Sankthans i vinterkulde
I afsnit 21, som har titlen “Vi vil fred her til lands”, foregår sidste del på Sankt Hans aften. Alligevel er der så koldt midt på dagen, at det damper fra munden, når folk taler, og træerne har ingen blade.

22. afsnit: Agnes regner forkert
Agnes’ sy forretning kører rigtig godt, og i afsnit 22 ser man hende sidde i systuen og lægge en talrække for lønninger til hendes ansatte sammen. Hun får beløbet 288,40 kroner som facit, men det rigtige er 428,40. (Se regnestykket nedenfor).

50,40
50,40
42,00
50,40
50,40
50,40
50,40
42,00
42,00
288,40 (428,40)

24. afsnit: Kristen som bugtaler?
I ‘Matadors sidste afsnit holder Hans Christian og Maude Varnæs sølvbryllup. Her er Maudes mor iklædt den lilla festkjole, som Ingeborg Skjern havde på til Daniels konfirmation – ni afsnit tidligere.

Serien afsluttes under festen med følgende replikker:
Konsulinde Holm: “Deres bror har en smuk og dygtig hustru.”
Kristen Skjern: “Ja, Mads, han har alt.”
Men Kristen Skjern bevæger ikke læberne, da han siger sin sidste replik. Så enten er det hans tanker, vi hører, eller også er han bugtaler – hvis der altså ikke er tale om en fejl? Døm selv.

Medvirkende i Matador, fra Wikipedia

En lille artikel, om da Arthur Jensen blev skrevet ud af Matador.

Nogle af de mange hemmeligheder i Matador. Kilder: Peter Sloth og Lise Nørgaards: ‘Matador’ og Per Kuskners ‘Matador – mennesker, myter og minder’

Hr. Schwanns død
Den utroligt snobbede og fimsede førstemand i Damernes Magasin, Hr. Schwann fyldte meget i begyndelsen af ’Matador’, men skuespilleren, Arthur Jensen, var en herre, der kendte sit værd og lidt til, og det blev Erik Balling for meget. Hans enorme ego fik irritationen på settet til at vokse støt, som serien skred frem, og dråben, der fik bægeret til at flyde over, var nogle ublu lønkrav. Balling spurgte Lise Nørgaard, om han ikke kunne forsvinde, og det skete med et pennestrøg. Afsnit 12 er det sidste, han er med i, og i afsnit 14 hører vi, at han er død efter fald på en trappe.

 
Busters temperament
Grisehandler Larsen havde et iltert temperament, men den havde manden indeni også. Buster Larsen kunne nok råbe op – ikke mindst når det handlede om hunden Kvik – eller Laban, som den i virkeligheden hed. Per Pallesen fortæller, at hunden irriterede ham, og at han gav den en røffel, men det skulle han aldrig have gjort, for Buster eksploderede i raseri over, at nogen ’kunne være onde’ ved hans lille køter.

Tynd i toppen
Selve ’matadoren’, Mads Andersen Skjern alias Jørgen Buckhøj var allerede i midt halvfjerdserne noget tynd i toppen. Derfor måtte han spille de første mange afsnit af ’Matador’ med toupe. Først da Mads og Ingeborg bliver midaldrende ryger det falske hår af.

Roger Moore så ’Matador’
Ghita Nørby opdagede en gang, at hendes gode ven, Roger Moore, var syg. Derfor gav hun ham bokssættet med ’Matador’, som havde engelske undertekster, og det lå den tidligere James Bond så i sin seng og så. Samtlige afsnit. Og han endte med at blive dybt forelsket i ’Ingeborg’. Samtidig med, at han lige som danskerne blev helt vild med serien.

 
Kan ikke spille
I ’Matador’ spiller Kristen Skjern flittigt violin sammen med Dr. Hansen og tante Elisabeth. Der er tale om en vanvittigt musikalsk trio. Men virkelighedens Kristen alias Jesper Langberg kan ikke spille violin. Faktisk behersker han kun en lille smule klaver, og det er menneskealdre siden, han har gjort det sidst.

Fortid sammen
Holger Juul Hansen, der spiller Bankdirektør Varnæs blev døbt i Nyborg kirke tre måneder inden, Erik Balling blev født i samme by. Men det sjove er, at den provst, der døbte Juul Hansen var Ballings far, Ejnar Leth Balling.

Ambulancehjælp
Jesper Langberg og Holger Juul Hansen spillede sammen i teaterstykket ’Inden for murene’ i Jylland. Når forestillingen var slut blev d’herrer proppet ind i en gammel ambulance og kørt til Nordisk Films studier ved København. Så kunne de ligge og få lidt søvn, inden de skulle på optagelser om morgenen.

Lige som Maude
Malene Schwartz spillede rollen som Maude så overbevisende, at hendes datter Christinas veninder virkelig troede, at hun også var sådan i virkeligheden. Misforståelsen løstes efterhånden, som de lærte virkelighedens Malene at kende.

 
Øl-henter
Erik Balling – manden der skabte hele det ’Matadorske’ univers – begyndte sin karriere med at rende og hente drikkevarer til Ove Sprogøe. Den gang var Balling instruktørassistent. Senere blev det gode roller, Balling langede ’over disken’ til Sprogøe.

Gourmet-klub
Dr. Hansen var rigtig tit på besøg i Maudes soveværelse. Privat kom Malene Schwartz og Ove Sprogøe samt deres familier også sammen – dog ikke i soveværelset. De havde i stedet en fælles gourmet-klub, hvor de dyrkede god mad og gode vine.

Dyre malerier
Morten Grunwald spiller kunstneren Ernst Nyborg i serien. Og billederne til den fernisering, vi ser i ’Matador’, er ikke klatmalerier. Det er billeder af kunstnerne Henrik Giersing og Jensen Sørensen, hvis galleri venligst udlånte dem til optagelserne.

Ingen høj løn
Per Pallesen fik for sin medvirken i 22 afsnit af ’Matador’ kun ca. 90.000 kr. i løn. Efterfølgende har han dog haft fornøjelse af genudsendelseshonorarer samt royalties på solgte dvd’er.

 
Hun blev ridder
Elin Reimer fik som kokkepigen Laura en fortjenstmedalje for lang og tro tjeneste. Men i virkelighedens verden måtte Elin Reimer ikke nøjes med det. Dronningen gjorde hende til ridder af Dannebrog.

Far og søn
Esper Hagen, der er danselærerindens søn, Arnold, som går over til fjenden hos Mads Skjern, kan nu igen konkurrere med sin far på skærmen – og begge dele har Balling som bagmand. Espers far er dyrehandler Clausen i ’Huset på Christianshavn’ alias Poul Hagen.

Links til gamle-dages Matador quiz

Matador quiz episode 1

Matador quiz episode 2

Manuskripter til de første 12 episoder af Matador.

manus-episode01
manus-episode02
manus-episode03
manus-episode04
manus-episode05
manus-episode06
manus-episode07
manus-episode08
manus-episode09
manus-episode10
manus-episode11
manus-episode12

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

12 thoughts on “Matador

  1. Jeg må give Admin ret, MATADOR står meget alene i sin tidsbeskrivelse, både hvad angår karekterer, der alle tegner et tidstypisk billede, uden at karrikerer, før og efter anden Verdenskrig, Politiken, der angiver rollerne, og spillet performet af fantastiske Skuespillere i det opdelte Klassesamfund, de nyrige, de indfødte Velhavere, Bankdirektøren og de øvrige Funktionærer, der følte sig hævet over Arbejderne fra dengang, der `var` erkendte Arbejdere, Landmanden og livet på Gården, i modsætning til livet i Byen, der som i dag, var lige så Klasseopdelt efter intægt og sted i byen. I sandhed en øjenåbner for Liberale, Skatte og Velfærdsfjendske medborgere, der stadig ser Million indtægter som de velbjærgedes selvfølgelige ret, og Faglige og Politiske kampe som en forhindring for egen vinding, på massernes bekostning.
    Hvis jeg skulle kunne give serien Karakter mellem 1 og 10, ville jeg give den en klar 12er !!!!

  2. Mit blik falder lige på dette indlæg om Matador. Også efter min mening kan der kun knyttes de bedste rosende ord til denne TV-serie. Endnu den dag i dag lægger jeg af og til vejen forbi DR’s Bonanza og snupper nogle scener. Der er noget hyggeligt og beroligende ved at kigge lidt på det pragtfulde spil, som de fremragende skuespillere leverer. Jeg gør det ofte lidt før sengetid; og så føler jeg mig i god harmoni til at falde i søvn.

    Jeg lægger i øvrigt også mærke til en anden fin detalje ved seriens manuscript, – nemlig dette: Lise Nørgaards holdning til kønsrollerne i samfundet såvel dengang som nu er jo velkendt. “Mænd er dominerende (og selvtilstrækkelige) og kvinder er undertrykte (men dygtigere!). Jeg ved godt at dette er ultrakort udtrykt. Men prøv en gang at gennemse næsten ethvert af afsnittene; og du vil næsten altid – ved nærmere “eftersyn” se, at uanset om mændene (dem, der er i et fast eller løsere parforhold) har erhvervsmæssig succes (Mads Skjern) eller ej, så er det altid helt tydeligt fruerne / kæresterne, der umiddelbart forstår og ved, hvordan opgaverne skal løses derhjemme.

    Har I lagt mærke til dette? – Ellers prøv lige at researche lidt igen, mens I har dette her i baghovedet.

    ‘ – – og min pointe er, at en forfatter er meget dygtig, når vedkommende, som nu altså har de bastante synspunkter, formår at få dem med i sin fortælling, samtidig med at filmene kan ses og ofte bliver set alene som hyggelig underholdning imens “hårde” meninger om mands-chauvinisme “glider med ned” – ofte næsten uden at tilskueren selv opdager det.

    Når man kan skrive sådan, er man ret god som forfatter.

    Men stadigvæk: Det er en god og velskrevet TV-serie, der nok aldrig holder op med at blive set.

    M.v.h. LSC

  3. AV,AV,AV !!!!
    Vi bevæger os på meget tynd Is, men selvfølgelig må jeg give dig ret i mange af dine synspunkter, LSC.
    `Kvinderne vinder til sidst`!!!, medens Børnene er `taberne` i familierne, underlagt de efter nutidens standarter, `Patriakalske` tider, hvor Mændene var `Skaffedyrene`, der viede deres `liv`, for Familiernes Økonomi og overlevelse. I øvrigt, i en endeløs kamp på div. Markder, der var `alle` fortiders løsen for mændenes `Liv`, det Mænd var opdraget til, Familiens overlevelse ! Koste hvad det koste ville og som i denne serie, det viser den også, som i det virkelige liv vi har levet, ikke gør sig fortjent til megen ros men megen Ris, i den `Matriakalske` bagklogskabs ulidelige klare lys.
    De selvtilstrækkelige Mænd der dominerer de undertrykte og dygtigere Kvinder, som du oplever det i serien,har jeg som Mand ikke hæftet mig ved, mere end jeg har set Kvindernes roller og karakterer og set og nydt tidsbilledernes genkendelighed. Jeg glæder mig usigeligt til det kommende gensyn, til den afstandstagen til enkeltpersoner og glæde ved andre karakterer jeg så. Det Matriakale Samfunds grundlæggelse og udvikling er lagt i Fyrrene og Efterkrigstiden, det tror jeg ikke at vi har set det sidste af !!!!!!!
    M.v.h. også til Admin. gb.

  4. Jeg har altid set Matador som et tidstypisk billede, og ikke tænkt videre over den agenda som fru Lise Nørregaard har gemt imellem liniere. Selvf. har jeg studset over eks. lærer Andersens egoisme/mandschauvanisme, men har mere set det som genial underholdning.
    Nu, når jeg ser det med “dine” øjne LSC, så kan jeg sagtens se hvad du mener.

    Røde, der har nok i sit politiske arbejde, og “kammeraterne” i partiet, er ramt spot on! Det er jo også lidt af en balanceakt han er ude i, da Agnes med tiden bliver mere og mere gerrig og uafhængig, og det er svært foreneligt med Rødes syn på verden. Han er jo Kommunist af ånd og sind og det at eje mammon, er ilde set i de kredse.. At Aksel faldt i branddammen pga. Rødes uopmærksomhed er jo uheldigt, men på en måde mener jeg at Agnes overreagerer. Aksel dør ikke, men tiden derefter er ikke sjov for Røde, og han bliver umandiggjort. Han kommer til at bøde for det resten af sine dage..

    Lærer Andersen er uforbederlig, og ham kan jeg kun le af 🙂 Han er karrikeret udi yderste instans, og jeg har fattet sympati for figuren. Han har kun et mål, og det er bekvemmelighed, på bekostning af de kvinder han besnærer efter hans salige kones død. Der er ingen der kan leve op til 7 slags kål som hans kone lavede det, og det skal de nok få hørt for 😀 Vi har alle en lille lærer Andersen i os, men hvem tør indrømme det?

    Mads Skjern vil jeg ikke som sådan kalde for en mandschauvanist. Han er bare et offer for sin opvækst med dybt religiøse forældre og omgangskreds. Han er nok det som man kan kalde for et “træhoved” som ikke kan rokkes i sine meninger og overbevisninger. Han bløder dog lidt op med årene, men er er døv for sine nærmestes kvaler

    Bankdirektøren, Hans Christian er vel egentlig den der er mindst egoistisk af dem alle. Han støtter sin kone (også selvom han var utro en overgang)
    Han fremstår som den mest sympatiske af de mænd som er portrætteret, i min optik

    Jeg kunne blive ved, men lad os først få lidt mere input fra jer derude 🙂

  5. Hørt, hørt, hørt, o.s.v., o.s.v., come on, der må være flere meninger og tilkendegivelser der presser på i disse Imperilistiske og Globaliserede tider, (med Matador i mente), der ikke mindst med Matriakatet (de Kvinde Liberaliserede tider), Fagforenings kampe, den Økonomiske super Liberalisme versus Velfærdsstaten, der syntes at true den nye Verdensorden og sende mange tilbage til de `gode Gamle Dage` ?
    Som opfølgning, sideløbende med Matador Serien og meget lig, et a`pro pos` til samfundsudviklingen i almindelighed i Europa, finder jeg den Engelske Serie, sendt på DR.2, tidligere på året, om opbygningen af `Titanic` i Irland. datidens Belfast, Arbejdernes kamp med Arbejdsgiverne, Fattigdommen, de enkelte Familier, Direktøren, Bestyrelsen fra London, Ingeniøren, deres interesser, deres liv, modsat Arbejderne og deres kamp for overlevelse, besparelserne der blev gennemtvunget på Værftet (af Konkurencemæssige hensyn), tilsidesættelse af sikkerheden på Værftet (af Økonomiske hensyn), o.s.v., o.s.v.. I sandhed en tidligere form for Matador Serie, udspillet fra først i 1900 tallet, om indgangen til de moderne tider, også i England, kampene, for at få Fagforeninger og organisationer, for ordnede forhold for borgerne i vores og deres Velfærdsstat. Det vi selv Romantiseret kalder de (gode) Gamle Dage……….

  6. Matador er simpelthen en helt igennem fantastisk serie. Jeg kan se den igen og igen, og skuespillet i den er i højeste klasse. 🙂

    1. Jeg kan kun være enig! Det er en unik serie! og 1864, Krøniken eller hvad der ellers diskes op med af Danske serier, kan desværre ikke hamle op med Matador. Huset på Christianshavn og Olsen banden ligger lunt i svinget, og de har jo alle det til fælles, at instruktøren er den samme..

  7. Matador, igen og igen, kommer den op igen ser vi den igen og igen. En eminent Serie om en tidsånd der er ram lige på `Kornet`, en beskrivelse af en tid og et miljø, et Klassedelt Samfund med det så Engelsk forkætrede Upstairs og Downstairs, som på bedste vis også trivedes i Danmark og måske mest markant synligt, i de mindre Provinsbyer, hvor skellet mellem befolkningen og deres Politiske holdninger, gennemsyrer handlingen fra start til slut…….
    Også jeg elsker den serie, bare Billederne og Admn`s kommentarer og uddrag bringer mig tilbage i tiden til `den gang`, med en følelse af genkendelse af Personer og Miljøer, påtrængende og hårrejsende, dissekerende og næsten skræmmende i sin helstøbte form………..
    Jeg er med fra start til slutning……….
    M.v.h. gb………….

  8. Fejl nr. 4:
    Det er ikke et motorvejsskilt.
    Der ligger ingen motorvej i den retning vi ser, og motorvejen er i øvrigt for langt væk, til at et motorvejsskilt ville stikke så højst op, set fra så lav en vinkel.
    Kresten og Elisabeth går på den nordlige side af Køge Å, og der filmes mod syd-øst. Der ligger dog en jernbane mindre en 100 meter væk i den retning, så mon ikke det er et skilt over jernbanen?
    Der ligger også en havn og et industriområde, cirka i den retning, så som nogle har nævnt, kunne det også være en gammel kran.
    Søg efter “Åvænget, 4600 Køge” i google maps, for selv at se. Broen er der stadig, for enden af Åvænget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.