april 24, 2024

Axel towers på Axeltorv i København

Af Michael Bonnevie

 

I ‘gamle dage’ da jeg var barn, -der var det ANVA på Axeltorv man gik efter, når man skulle ind og lure i et stormagasin.

Jeg husker tydeligt, at det var et af de første steder hvor man kunne købe en spillemaskine, og det var der grundstenen for min fascination af elektroniske gadgets og enheder begyndte. Senere lukkede ANVA, og ikke længe efter åbnede forlystelses paladset Scala, med biografer restauranter, butikker, cafeer mv. Derinde har jeg også tilbragt meget tid, men var dog aldrig helt oppe at køre over stedet, som virkede meget rodet.

I 2006 lukkede Scala endeligt!

Efter nogle år hvor bygningen lå øde hen, og man undrede sig over hvad der mon ville dukke op? så valgte man at rive det hele ned til grunden. Det var noget vedmodigt at se murbrokkerne efter de store entreprenør maskiner, men efter noget tid blev vemodet afløst af nysgerrighed. Vi fandt ud af, at der skulle bygges 5 tårne på grunden, og de 5 tårne ville efter sigende komme til at passe bedre ind i bybilledet end mange af de store glas og betonklodser som også er skudt op rundt omkring i København de senere år. Det håber jeg!

Byggeriet skulle efter sigende stå færdigt i 2016 eller tidligt 2017.

Axeltowers-dagensbyggeri
Omdannelsen af Axeltorv tager form. Byggeriet er nu nået over jorden (foto fra januar) Billedet er fra dagensbyggeri.dk

Jeg har fundet nogle billeder på business.dk som viser hvorledes byggeriet vil tage sig ud når det står færdigt. Der er også et par fotos som viser det gamle Scala og ANVA.

axeltorv1
Axel towers set fra Vesterbrogade. Fra business.dk
axeltorv2
Axel towers set fra Rådhuspladsen. Fra business.dk

axeltorv3 axeltorv4 axeltorv5

Jeg har selv været forbi byggeriet med kameraet forleden. Nu kan man begynde at se det tager form.

Axel towers 1
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie
Axel towers 2
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie
Axel towers 3
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie
Axel towers 4
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie

Fra cowi.dk

Historien bag Scala bygningen

Når de fem tårne står færdige på Axeltorv i 2016 er det tredje gang siden 1881, at der er blevet revet ned og bygget nyt på grunden. Den første bygning blev opført 1881 på det daværende voldterræn og husede blandt andet National Scala. I 1957 blev dansehuset revet ned og en ny bygning af jernbeton blev bygget til at huse stormagasinet ANVA. Da ANVA lukkede i 1987 blev bygningen solgt til selskabet Scala, som byggede om og genåbnede bygningen i 1989 med en blanding af butikker, spisesteder, biograf og fitnesscenter og hvor blandt andet Bent Fabricius-Bjerre var iværksætter. Den opskrift virkede imidlertid heller ikke rigtigt, og efter flere ejerskifter og konkurser lukkede bygningen i 2006. Efter en række år med blandede lejemål i huset købte Ejendomsselskabet Norden bygningen, som blev revet ned i sommeren 2012 for at gøre plads til Lundgaard & Tranbergs nye komposition af fem runde bygninger, der forbindes af gangbroer.

Fra cowi.dk

Med prominente naboer som Tivoli og Cirkusbygningen er der store forventninger til det nye prestigebyggeri på grunden Axeltorv 2 i hjertet af København.

Grunden har med varierende succes gennem tiderne lagt hus til både teater, danserestaurant, varehus og butiks- og kontorcenter.

Nu planlægger grundens ejer, Ejendomsselskabet Norden, at genoplive Axeltorv med et nyt markant byggeri, Axel Towers, med fem tårne i 6 til 16 etager. Byggeriet skal i gadeplan og på 1. etage indrettes med indbydende cafeer og butikker, der kan tiltrække kaffetørstige gæster på shopping tur. De øvrige etager i tårnene, skal indrettes med hypermoderne kontormiljøer designet efter de nyeste krav til indeklima og energi.

Wikipedia om Axeltorv

Axeltorv ligger i København, om kranset af Vesterbrogade, Axelborg, byggegrunden hvor det tidligere Scala lå, Cirkusbygningen og Palads-biograferne.

Pladsen blev anlagt i 1917 og er opkaldt efter Københavns grundlægger, Absalon. Området indgik før i Vester Farimagsgade (tidligere Farimagsvejen) og fungerede samtidig som banegårdsplads, hvor Københavns anden banegård havde sin hovedindgang. Efter baneterrænets nedlæggelse blev Vester Farimagsgade omlagt til sit nuværende forløb.

Pladsen blev gennemgribende renoveret i 1986, hvor blandt andet skulpturen “De syv aksler” af Robert Jacobsen blev opstillet.

Fra dac.dk

En af udfordringerne ved Axeltorv er, at der er masser af trafik, men ikke meget byliv. Folk går hurtigt igennem og stopper sjældent op for at bruge tid på pladsen. Det nye byggeri skal skabe rammerne for et myldrende og levende byliv på og omkring Axeltorv.

Det vil arkitekterne gøre ved at åbne bygningen op, så den optræder som passage snarere end barriere. På gadeplan bliver det muligt at gå ind i bygningen fra alle sider, skyde genvej tværs igennem og opholde sig i de små rum, som bygningen skaber.

Axeltorv får desuden en kærlig overhaling med træer og et landskabeligt miljø med runde forhøjninger og fordybninger.

Grønt strøg skal minde om det gamle København

De grønne områder i Tivolis gamle have, Botanisk Have og H. C. Ørstedsparken er rester fra det gamle voldanlæg, der omkransede og beskyttede København fra middelalderen og helt frem til 1850’erne. De gamle volde løb også der, hvor Axeltorv ligger i dag. Denne historiske reference ridses op med et grønt strøg af træer, der skal gå fra Jernbanegade over Axeltorv og Vesterbrogade med endepunkt ved Tivoli.

Det nye byggeri på Scala grunden, det grønne strøg og det nye Axeltorv skal tilsammen skabe et nyt og re kreativt område i det mest centrale København. Byen åbnes op og bylivet får bedre rammer at udfolde i.

Axeltorv model fra Dac
Axeltorv model fra Dac.dk
Axeltorv plantegning
Axeltorv plantegning fra dac.dk

UPDATE D. 21-03-2016

Forleden var jeg inde og se Sankt Patricks dag på Rådhuspladsen, og da jeg var lige i nærheden af Axel towers, så skød jeg et enkelt billede, til sammenligning med ca. samme tid sidste år.

Tårnene er skudt i højden, og beklædningen er så småt begyndt at dække bygningerne.

Sankt-Patricks-dag-2016-25

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

8 thoughts on “Axel towers på Axeltorv i København

 1. Spændende bliver det unægteligt !
  Som gl. Bryggeboer er jeg opvokset med `Anva`, Anva der jo flyttede til Axeltorv, Anva var jo Bryggens stolthed. et Stormagasin der i mage år vandt priser for sine vinduesdekorationer, godt nok havde vi og de fleste andre Bryggeboere, ikke råd til at handle der, personalet og interiøret var også en kende for fint til de fleste, men vi havde et Magasin på linie med Crome og Goldsmidt på Strøget, Illum, Magasin, Havemann, Tilskærene og lignende Stormagasiner. Stor var fortrydelsen da de flyttede, nu var vi igen afskåret fra det finere Københavnske miljø om vi kom der eller ej. Den ny beliggenhed på Axeltorv, gjorde det ikke bedre, på trods af den korte afstand, men jeg nåede dog at blive ekviperet der, inden min udrejse til U.S.A.,hvor min Far havde forsynet sin Advokat i København med prokura til at få mig `anstændigt` påklædt.
  Mit tøj fra Anva, i Europæisk snit og Fasion, gjorde stor lykke på min Skole i New York og blev beundret og kommenteret af kammerater og piger, så jo, jeg har været i Anva på axeltorv…
  så kom jo også lukningen og ombygningen til Scala og efter det igen, et flerårigt hul i jorden. Nu skrider det endelig fremad. Spændende bliver det at bevidne fremkomsten af de nye planer, med Silo Byggeriet og Pladsens forskønnelse, så !!!!!! Vi må stadig vente og se….

  Tak for opfølgningen Admin, håber at du bliver ved.
  M.v.h. gb…

 2. Synes godtnok de tårne ødelægger helheden, på den strækning. Det samme er sket på Kalvebod brygge/Islands Brygge.

  1. Kalvebod strækningen er i en liga for sig. Jeg er ikke helt så forbeholden over for Axel towers,- men nu må vi lige se hvordan det ser ud når det engang står færdigbygget..

   1. Ja, det er jo først der man ser, hvor dumt det ser ud ;). Jeg er ikke imod moderne byggeprojekter, men der skal være mening med galskaben :D.

    1. Meningen var vist, at byggeriet skulle reflektere de gamle slotte/borge og byporte? Ligesom ruinerne ved Jarmers plads..

 3. Generalt set er de for mig ved at ødelægge København fuldstændig. Indrømmet, jeg er gammeldags – helt sikkert. Noget af det værste er Nye Nørreport, som er så grimt, så jeg næsten ikke kan udtrykke det. Set i forhold, ser det her på papiret bedre ud, men igen mellem alle de smukke gamle bygninger – nej, det er forkert i mine øjne – er jeg håbløs??

  1. Håbløs nej! ikke i min optik! Der er rigtig mange kræfter på spil, der desværre forringer og devaluerer vores ellers skønne gamle København. Om det er alle de der nye trendy arkitektfirmaer med alle deres ‘unge’ ideer, eller politikerne der bare har fået en blødning, vides ikke? Et er sikkert, -de helmer ikke før København er pang farvet i glas og beton.. Axel towers er meget specielt, men heldigvis ikke så firkantet som det man ellers ser i disse dage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.