Af Michael Bonnevie

 

I ‘gamle dage’ da jeg var barn, -der var det ANVA på Axeltorv man gik efter, når man skulle ind og lure i et stormagasin.

Jeg husker tydeligt, at det var et af de første steder hvor man kunne købe en spillemaskine, og det var der grundstenen for min fascination af elektroniske gadgets og enheder begyndte. Senere lukkede ANVA, og ikke længe efter åbnede forlystelses paladset Scala, med biografer restauranter, butikker, cafeer mv. Derinde har jeg også tilbragt meget tid, men var dog aldrig helt oppe at køre over stedet, som virkede meget rodet.

I 2006 lukkede Scala endeligt!

Efter nogle år hvor bygningen lå øde hen, og man undrede sig over hvad der mon ville dukke op? så valgte man at rive det hele ned til grunden. Det var noget vedmodigt at se murbrokkerne efter de store entreprenør maskiner, men efter noget tid blev vemodet afløst af nysgerrighed. Vi fandt ud af, at der skulle bygges 5 tårne på grunden, og de 5 tårne ville efter sigende komme til at passe bedre ind i bybilledet end mange af de store glas og betonklodser som også er skudt op rundt omkring i København de senere år. Det håber jeg!

Byggeriet skulle efter sigende stå færdigt i 2016 eller tidligt 2017.

Axeltowers-dagensbyggeri
Omdannelsen af Axeltorv tager form. Byggeriet er nu nået over jorden (foto fra januar) Billedet er fra dagensbyggeri.dk

Jeg har fundet nogle billeder på business.dk som viser hvorledes byggeriet vil tage sig ud når det står færdigt. Der er også et par fotos som viser det gamle Scala og ANVA.

axeltorv1
Axel towers set fra Vesterbrogade. Fra business.dk
axeltorv2
Axel towers set fra Rådhuspladsen. Fra business.dk

axeltorv3 axeltorv4 axeltorv5

Jeg har selv været forbi byggeriet med kameraet forleden. Nu kan man begynde at se det tager form.

Axel towers 1
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie
Axel towers 2
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie
Axel towers 3
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie
Axel towers 4
Axel towers d. 17-03-2015. Foto af Michael Bonnevie

Fra cowi.dk

Historien bag Scala bygningen

Når de fem tårne står færdige på Axeltorv i 2016 er det tredje gang siden 1881, at der er blevet revet ned og bygget nyt på grunden. Den første bygning blev opført 1881 på det daværende voldterræn og husede blandt andet National Scala. I 1957 blev dansehuset revet ned og en ny bygning af jernbeton blev bygget til at huse stormagasinet ANVA. Da ANVA lukkede i 1987 blev bygningen solgt til selskabet Scala, som byggede om og genåbnede bygningen i 1989 med en blanding af butikker, spisesteder, biograf og fitnesscenter og hvor blandt andet Bent Fabricius-Bjerre var iværksætter. Den opskrift virkede imidlertid heller ikke rigtigt, og efter flere ejerskifter og konkurser lukkede bygningen i 2006. Efter en række år med blandede lejemål i huset købte Ejendomsselskabet Norden bygningen, som blev revet ned i sommeren 2012 for at gøre plads til Lundgaard & Tranbergs nye komposition af fem runde bygninger, der forbindes af gangbroer.

Fra cowi.dk

Med prominente naboer som Tivoli og Cirkusbygningen er der store forventninger til det nye prestigebyggeri på grunden Axeltorv 2 i hjertet af København.

Grunden har med varierende succes gennem tiderne lagt hus til både teater, danserestaurant, varehus og butiks- og kontorcenter.

Nu planlægger grundens ejer, Ejendomsselskabet Norden, at genoplive Axeltorv med et nyt markant byggeri, Axel Towers, med fem tårne i 6 til 16 etager. Byggeriet skal i gadeplan og på 1. etage indrettes med indbydende cafeer og butikker, der kan tiltrække kaffetørstige gæster på shopping tur. De øvrige etager i tårnene, skal indrettes med hypermoderne kontormiljøer designet efter de nyeste krav til indeklima og energi.

Wikipedia om Axeltorv

Axeltorv ligger i København, om kranset af Vesterbrogade, Axelborg, byggegrunden hvor det tidligere Scala lå, Cirkusbygningen og Palads-biograferne.

Pladsen blev anlagt i 1917 og er opkaldt efter Københavns grundlægger, Absalon. Området indgik før i Vester Farimagsgade (tidligere Farimagsvejen) og fungerede samtidig som banegårdsplads, hvor Københavns anden banegård havde sin hovedindgang. Efter baneterrænets nedlæggelse blev Vester Farimagsgade omlagt til sit nuværende forløb.

Pladsen blev gennemgribende renoveret i 1986, hvor blandt andet skulpturen “De syv aksler” af Robert Jacobsen blev opstillet.

Fra dac.dk

En af udfordringerne ved Axeltorv er, at der er masser af trafik, men ikke meget byliv. Folk går hurtigt igennem og stopper sjældent op for at bruge tid på pladsen. Det nye byggeri skal skabe rammerne for et myldrende og levende byliv på og omkring Axeltorv.

Det vil arkitekterne gøre ved at åbne bygningen op, så den optræder som passage snarere end barriere. På gadeplan bliver det muligt at gå ind i bygningen fra alle sider, skyde genvej tværs igennem og opholde sig i de små rum, som bygningen skaber.

Axeltorv får desuden en kærlig overhaling med træer og et landskabeligt miljø med runde forhøjninger og fordybninger.

Grønt strøg skal minde om det gamle København

De grønne områder i Tivolis gamle have, Botanisk Have og H. C. Ørstedsparken er rester fra det gamle voldanlæg, der omkransede og beskyttede København fra middelalderen og helt frem til 1850’erne. De gamle volde løb også der, hvor Axeltorv ligger i dag. Denne historiske reference ridses op med et grønt strøg af træer, der skal gå fra Jernbanegade over Axeltorv og Vesterbrogade med endepunkt ved Tivoli.

Det nye byggeri på Scala grunden, det grønne strøg og det nye Axeltorv skal tilsammen skabe et nyt og re kreativt område i det mest centrale København. Byen åbnes op og bylivet får bedre rammer at udfolde i.

Axeltorv model fra Dac
Axeltorv model fra Dac.dk
Axeltorv plantegning
Axeltorv plantegning fra dac.dk

UPDATE D. 21-03-2016

Forleden var jeg inde og se Sankt Patricks dag på Rådhuspladsen, og da jeg var lige i nærheden af Axel towers, så skød jeg et enkelt billede, til sammenligning med ca. samme tid sidste år.

Tårnene er skudt i højden, og beklædningen er så småt begyndt at dække bygningerne.

Sankt-Patricks-dag-2016-25

Relaterede fotos: