Af Michael Bonnevie

 

På mine efterhånden ret mange byen ture, har jeg besøgt de fleste af de seværdigheder der ligger rundt omkring i indre by. I går var turen så kommet til Christiansborg slot, som jeg altid passerer på min vej til andre fotomuligheder.

Vel har jeg da været omkring Christiansborg når foregik noget på slotspladsen, eller hvis jeg kørte igennem ved folketinget, men et ‘rigtigt’ besøg havde jeg til gode.

Da jeg var yngre, besøgte jeg Absalons ruiner under slottet, og jeg husker svagt fornemmelsen af mørket og stemningen, -så ruinerne ville jeg se igen. På Christiansborg er der flere ting man kan opleve, og udover ruinerne, valgte jeg de Kongelige stalde. De Kongelige repræsentationslokaler, gobelinerne osv. må vente til en anden gang, for man skal betale for hver ting man vil se.

Besøget på Christiansborg viste sig også at blive et fotografisk forsøg på flere måder. Jeg havde som altid mit Sigma 50mm f1.4 med, og det var virkelig noget jeg fik brug for i ruinerne. Det er et sted der på ingen måde egner sig til fotografi, medmindre man bruger flash. Det vil jeg dog ikke begrænses af, så jeg skød med rigtig høje ISO tider fra 1600 til 3200 for at få lukkertider der fungerede. I efterbehandlingen af billederne, kan jeg se at det ikke er noget et Nikon D600 har svært ved at håndtere. Selvfølgelig er der støj, men slet ikke noget der ødelægger billederne, og det kan nemt minimeres i billedbehandlingen.

Wikipedia om staldene

Der har været et betydeligt hestehold på slottet og derfor også et betydeligt staldanlæg. Det meste af stueetagen i ridebanebygningerne, inklusiv rundingerne mod Marmorbroen var således staldanlæg med plads til i alt 87 rideheste og 165 køreheste. Dele af dette staldanlæg står endnu uforandret med sit ekstravagante udstyr af marmorsøjler og marmorkrybber; andre dele er indrettet til vognmuseum med de gamle hestekøretøjer. Endelig er nogle dele omdannet til andre formål som kontorer og garager for kongehusets biler. Hestehold er der stadig med et antal heste som benyttes af Kongehuset. En periode efter 1988 var Københavns Politis Rytteriafdelings heste også opstaldet.

dsc_1244

Min tur startede ud i de Kongelige stalde, som ligger i en af sidebygningerne til ridebanen. Det var lidt en blandet følelse jeg fik, da jeg gik rundt i staldene. De store flotte heste stod i deres båse, og kareter, seletøj mv. var at finde for enden af stalden i en bygning for sig selv. Det var noget nær umuligt at tage ordentlige billeder af hestene, da tremmerne i gitteret var for smalle. Det lykkedes mig at tage et par nogenlunde billeder, men de er slet ikke hvad jeg havde håbet på.

Det eneste sted hvor hestene stod uden gitterværk, var selvfølgelig der hvor vi ikke måtte gå ind.

dsc_1238

Her et billede som er taget igennem tremmerne..

dsc_1220

Her ser vi ned igennem staldene og videre ned til kareterne.

dsc_1219

Herunder ser vi guldkareten

dsc_1234

Et Close up af seletøj.

dsc_1235

Wikipedia om Christiansborg slot

På Slotsholmen i det centrale København er hjemsted for Danmarks parlament, Folketinget, for Højesteret og Statsministeriet. Desuden anvender Kongehuset fortsat flere dele af Christiansborg, herunder De Kongelige Repræsentationslokaler, Slotskirken og De Kongelige Stalde.

Det nuværende slot er det seneste i en lang række bygninger, der har ligget på stedet siden 1100-tallet, og som siden 1400-tallet har været hjemsted for centralmagten i Danmark. Det rummer stadig statsmagtens vigtigste centrale institutioner og omtales ofte som Rigsborgen eller blot Borgen.

Christiansborg er nedbrændt og genopbygget to gange, og i nutidens Christiansborg indgår stadig dele fra de tre opførelser af slottet. Bygningerne omkring ridebanen (staldene, ridehuset og Teatermuseet i Hofteatret) er fra det første Christiansborg; det samme gælder Thorvaldsens Museum, som oprindelig var vogngård, men som nu fremstår meget anderledes. Fra det andet Christiansborg er Slotskirken den eneste hele bygning, der er tilbage. Der er dog en del detaljer og dele, som er blevet genbrugt forskellige steder.

Her er vi ude igen. Dette billede er taget for foden af rytterstatuen som står ved ridebanen.

dsc_1246

Nu gik turen videre til Absalons ruiner, og jeg må det samme fastslå at det ikke var som jeg husker det. Dengang var det vist ikke meget mere end en trappe ned, og nogle gange rundt i mørket. Nu er det hele meget større, men stadigvæk meget mørkt! Her kommer et par billeder fra dybet 🙂

dsc_1259

dsc_1258

dsc_1257

dsc_1264

Det er en meget spøjs oplevelse at se ruinerne, og man får også hurtigt nok. Måske hvis man tog sig tid til at dvæle lidt ved de historier som bliver serveret på turen rundt, ville det være mere opløftende?

Det er også svært at fotografere murbrokker. Godt nok står de stille, men specielt fotogene kan de ikke beskyldes for at være.

Wikipedia om Absalons borg

Ifølge Saxo Grammaticus blev den første borg på stedet opført i 1167 af Biskop Absalon af Roskilde, der forinden havde fået overdraget byen Havn af Kong Valdemar den Store. Borgen bestod af en op mod 5 meter høj ringmur, der omsluttede en borgplads med forskellige bygninger, blandt andet et palatium, kapel og forskellige mindre bygninger.

I 1182 testamenterede Absalon borgen til Roskilde bispestol til evig eje men forbeholdt sig dog selv livsvarig ret til at benytte borgen. Ved Absalons død i 1201 overgik borgen til Roskilde bispestol, men få årtier senere begyndte en langvarig magtkamp mellem kongemagten og kirken, hvor herredømmet over borg og by bølgede frem og tilbage mellem konge og biskop.

I 1368 blev borgen erobret af Hansestæderne og revet ned året efter.

Sidste stop på min Christiansborg tur, var tårnet. For at komme i tårnet eller cafeen i tårnet, skulle man igennem et sikkerhedstjek. En anelse hysterisk, men muligvis nødvendigt i disse tider! Sikkerhedstjekket var nøjagtigt som i lufthavnen, hvor alt metal skulle afleveres i en bakke, og en taske blev skannet, hvorefter man selv går igennem en detektor.

Man tager elevatoren til fjerde etage, hvor cafeen ligger. Dem der skal i tårnet skal tage endnu en elevator en etage op, hvorefter der er få trin til udsigtsplatformen i tårnet.

dsc_1272

dsc_1282

dsc_1267

Det var så afslutningen af min lille slotstur. Som et lille appendiks, så efterbearbejdede jeg billederne i Lightroom. Jeg fik pludseligt øje på nogle små pletter på nogle af udsigtsbillederne, og kunne konstatere at det var snavs på sensoren. Jeg var blevet advaret om at Nikon D600 havde problemer med støv og urenheder, så det kom ikke som et stort chok. Jeg havde håbet at min version af kameraet havde gået ram forbi, men det ser desværre ud til at det skal renses snarest. Det kan gøres over garanti, men jeg fandt en anden løsning på nettet, nemlig en sensor cleaning swap. Det er en lille pen med noget special gel for enden, som kan løfte støvet af sensoren. Jeg har læst en del om det, og det viser sig, at det er selv samme værktøj som Nikon bruger når de renser apparater under garanti. Det skulle være enkelt og ligetil, og hvis jeg selv udfører manøvren, så skal jeg ikke undvære apparatet i op til flere uger. Hvis man er nysgerrig på fætteren, så er der link og video her

Link til Christiansborg

 

Relaterede fotos: