maj 23, 2024

Hans Tausens kirkes loft og tårn

Af Michael Bonnevie

 

Jeg er i den heldige situation, at jeg har mulighed for at komme op i Hans Tausens kirkes tårn, da jeg er bestyrelses medlem af Islands brygges lokalhistoriske forening og arkiv.

Her ses kirken fra cafeen på hjørnet af Isafjordsgade og Gunløgsgade. Brug slider for at se kirken før og efter!

Foreningen arrangerer guide ture i kirken, men denne tur foretog jeg på egen hånd.

Vel indenfor i kirken tog jeg elevatoren op på 2 etage, og gik det sidste stykke op via trapper. Det første jeg måtte kigge lidt nærmere på var loftsrummet over kirken.

Det er ellers lidt af en spøjs oplevelse at gå rundt alene i kirken, da alting knager og brager. Ens fantasi kan let løbe løbsk, så jeg valgte at slå koldt vand i blodet og bare nyde turen..

Jeg elsker den slags rum, og jeg tog et par billeder som ses herunder.

dsc_0056

dsc_0057

Da jeg havde set nok af loftrummet, vendte jeg mig om og valgte at plante panden solidt imod en overlægger i hovedhøjde. Som den opmærksomme læser måske har opdaget via tidligere posteringer, så er det ikke første gang at jeg har stanget buk med solide genstande. Sidst var på Holmen i dybet på HDMS Peder skram. Her rejste jeg mig op i en solid jernplade med fuld styrke, da jeg havde siddet på hug for at tage et billede. Dengang troede jeg at blodet flød i stride strømme, men det var bare sved

Jeg må være tykhovedet, for også denne gang skete der ikke det store, så jeg gik videre på opdagelse med et lettere dunkende pandeben 🙂

Herunder ses bjælken hvor mit hoved blev solidt plantet 🙂

dsc_0058

I kirketårnet er der mulighed for at åbne skodderne ud til de 4 sider på tårnet. Der er en herlig udsigt, så her blev skudt et par billeder

Her et kig igennem Isafjordsgade

dsc_0069

og her ind over tagene imod byen

dsc_0067

Her ses en af klokkerne der ikke mere er i brug. Den er støbt i Aalborg

dsc_0064

dsc_0072

Link til mit tidligere indlæg om Hans Tausens kirke

Update d. 11-02-2015

Forleden var jeg omkring Islands Brygge med min ven Niels, og vi slog et smut over i kirken for at tage lidt billeder til lokalarkivet.

På vores vej rundt i kirken, underholder jeg Niels med sidst jeg selv var i kirken, og hamrede panden imod en solid overlægger oppe på kirkeloftet. Ikke lang tid efter stod vi på kirkeloftet hvor jeg udpegede træbjælken, og fortalte med stor indlevelse hvordan jeg plantede knolden solidt og godt i bjælken. Det grinte vi lidt af, og efter at have kigget rundt på loftet, vendte vi om, -og jeg mente at det nu var på tide at gentage succesen fra forrige år. Jeg knaldede med god gå fart, panden i bjælken igen, så jeg i et øjeblik var helt væk. Tænderne fik jeg hamret imod hinanden så jeg troede at hele perlerækken flækkede. Der lød et hult gong, og Niels som stod bagved, kunne nu med selvsyn opleve, hvad jeg få minutter før havde fortalt så levende om 🙂

Der skete ingen skade udover en lettere hovedpine og ømhed i panden. Jeg måtte bide smerten i mig, da jeg også tidligere havde fortalt Niels, at jeg ikke var typen der ømmede mig med publikum på. Instant karma. Ha ha ha

Som en lille sidenote, så ville Niels også vise hvad han kunne, så han formåede at smække en dør efter os, som desværre ikke kunne åbnes igen fra vores side. Så stod vi der.. Panikken kunne let have sat ind, da jeg ikke var sikker på at der var andre udveje. Vi gik nedad, og heldigvis fandt vi til sidst en ulåst dør.


Vis stort kort

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

7 thoughts on “Hans Tausens kirkes loft og tårn

 1. Knagme en dejlig gennemgang af `min`gamle Kirke. Når jeg benævner den `min`, skal det jo ses i lyset af min opvækst på Islands Brygge, hvor det også var naturligt, at man var Ulveunge, Grøn Spejder, med møder i Medborgerhuset ved siden af Kirken og at man deltog i Gudstjenester efterfølgende. Kirken er jo også minderne om Barnedåb, Bryllupper og Komfirmationer, med efterfølgende Familie sammenkomster, pladsen foran, samlingssted for `Glo-Bryllupper`og besigtigelser af flotte Kareter og Biler.
  Du Admin, fik dog set mere end jeg af `min`Kirke, Tårnet og loftet, med et kært minde om en lavthængende Loft Bjælke, en rystende oplevelse der ligesom sætter tingene på plads, ikke ? Selv har jeg som Nattevagt på Rådhuset, haft `fornøjelsen af `at inspisere Rådhustårnet een gang hver nat, helt op i spidsen af Tårnet, ad Hønsestiger på det sidste stykke over Klokkerne, med indgang via et af de fire Ben toppen hviler på, alene det at passere Klokkeplatformen i fri luft, Klokkerne ringer hvert Kvarter, komme ind ad en lille lem til den næste stige opad og ned igen, få låst efter sig inden det næste Kvarter slag, kunne også give Brådne pander og revne skind………..
  Rigtige dejlige Billeder og god reportage…………..
  M.v.h. gb.

   1. reply: m-gaard :
    Ganske rigtigt, Tårnet på Rådhuset blev inspiceret 1 gang hver nat, dog ikke af mig alene ! Rådhus Betjentenes Tjenestetid var opbygget som en Uddannelse, der startede med Stuetjeneste, kendskab til Rådhuset, Vinduespudsning på Rådhuset, opstilling til Fester og Møder, udsendelse til andre Institutioner i Byen, til dækning af Sygdom og Ferier, incl. Varmbadeanstalterne som Bademestre, Renteudbetaling, udbetaling af Pensioner over hele Byen, med en Taske fuld af penge på Bagagebæreren, fra Bernstorffsgade på Cykel, vagt på Social Kontorer, medhjælp på Biblioteker m.v..
    Efter et par år kom betjentene på Nattevagt i Tre-Skift, hvor den ene af de Tre mand på vagten, Cyklede rundt til samtlige offentlige Instituioner og Kontorer om Natten, og de to andre samt en Natformand, forblev på Rådhuset og tog sig af Runderinger, deriblandt Tårnet som blev taget på skift, i tilrettelagte runderinger af Kontorer, Lofter og Kældre, ligeson den Cyklende Vagt Runderede de Kommunale Bygninger fra Kælder til Kvist, tre gange hver nat på ikke fastlagte tidspunkter. Ligeledes skulle Pengekisten bæres ind fra Rådhuspladsen om morgenen, dette dog kun i December md.
    Gennemgangen af Rådhustårnet skulle sikre, at man ikke kom ud for at Træ-konstruktionerne i Tårnet havde forskubbet sig, eller på anden måde havde lidt overlast i det seneste Døgn, Nattevagterne havde på deres Runderinger medbragt et Vægter Ur og på alle tilrettelagte ture, var der ophæng Nøgler, der indstemplede Vagtens tid og Nøgle nr. på en Strimmel, der næste dag blev udtaget fra Uret, Kontrolleret og Arkiveret.
    Det vil nok føre for vidt at gennemgå Nattevagtens oplevelser, i de mange Bygninger i de tre-fire år denne turnus varede, inden der viste sig en passende åbning for en fast Betjent Stilling, eet eller andet sted i Byen eller i Huset, eller måske en ny Karriere, med en Forfremmelse til Natformand, senere Kørende Formand, med eget Distrikt i Byen, med et halvt hundrede Kontorer, senere Vagtmester med ansvar for egen Bygning og endnu senere, måske, stigninger i Graderne og højere Løntrin, ansvar for Ansættelser og Afskedigelser, Lønregnskaber og Ferie og Vagtlister for Personalet, underlagt den Gamle Rådhusfovaltning med Inspektøren og Rådhusforvalteren i spidsen.
    Som sidebemærkning skal nævnes Uniformeringen, Betjentene fik udleveret Båd Drejls tøj og Pudsesko,(Skindsko) for ikke at skade Vindueskarme og lign., og først senere Skræddersyede Uniformer, Distingtioner, Kasket, Hvide Skjorter og Sort slips og i tresserne og Halvfjerdserne, blev Betjentene inspiseret før de blev sendt ud, ved Stuetjenesten også for alm. soignering, rene Negle, tilknappede Hvide Jakker og Skjorter og Slips, korrekt bundet.
    En lille Historie om Rådhustårnet der lød lidt løbsk, men håber på tilgivelse.
    M.v.h. gb.

 2. Super spændende, og rigtig gode billeder. Jeg var ikke klar over at du har fået en bestyrelsespost i den forening. Kunne du ikke overveje at blive lokalpolitiker i København med speciale i at godkende nye bygninger? Så kunne vi måske få sat en stopper for de mange nye bygninger i København der er så kedelige og nærmest grimme at de ikke er til at holde ud at se på – den nye DI-bygning på Rådhuspladsen, bare for at nævne et eksempel.
  Tænk, at netop denne bygning, der er domineret af en stor ensartet glasflade, skal stå overfor Københavns Rådhus, som efter min mening er en af de smukkeste og mest detaljerige bygninger i hovedstaden. Nå, det har egentlig ikke så meget med dit indlæg at gøre, men nu har jeg da fået luft 🙂

 3. REPLY- m-gaard :

  Som det fremgår af min art. vedr. Rådhuset, er mine erfaringer med husets daglige drift, det vi i dag må kalde bedagede eller `gamle`, set i dagens Optik, jeg er dig derfor svar skyldig, med hensyn til den nuværende omgang med Rådhustårnet og den daglige Sikkerheds procedure i Huset. Jeg kan i øvrigt henvise dig og andre med interesse og spørgsmål, til at rette henvendelse til oplysningskontoret i Rådhusets Hovedindgang.

  M.v.h. gb.

 4. Reply til update d. 11/2.-2015……….

  Så fik også din ven Niels oplevelsen med, `inklusive` din uheldige hændelse med den malplacerede `Bjælke`, netop i din Pandehøjde. Man siger jo at gentagelser fremmer forståelser men skal du der op igen? Er jeg sikker på at du nu genkender stedet og passer på !!!

  Heldigvis fandt i også en ulåst dør på turen ned fra Tårnet, det kunne have sit kønt ud med jer to råbene ud fra Lugerne i toppen, efter hjælp. Så galt gik det heldigvis ikke, men jeg aner at det er `Slået`fast`, at opmærksomhed er et `must` på slige ekspeditioner………….

  M.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.