april 19, 2024

Karneval ved Christiansborg slotsplads – 2015

Af Michael Bonnevie

 

I år blev det årlige Københavnerkarneval afholdt på pladsen foran Christiansborg. I ‘gamle dage’ i start 80’erne, var det indre by omkring strøget, som blev brugt som baggrundskulisse for festen. Jeg var selv med en af de første gange, og det er en oplevelse jeg husker tilbage på med glæde.

Det var virkelig en folkefest, og stemningen var til at tage og føle på. Specielt om aftenen var det ‘magisk’ på grund af de mange levende lys, bål og fakler.

Sidenhen blev karnevallet afholdt i fælledparken, men der har jeg aldrig været forbi.

Nu da festen igen er rykket ind i indre København, så syntes jeg det var på tide at se hvad den har udviklet sig til over årene. Vejret i år har jo ikke været til den bedste side, så selvfølgelig har det lagt en dæmper på festen, men alligevel syntes jeg det var en fesen omgang, ved Christiansborg. Paraderne igennem byen fik jeg ikke oplevet, men fik dog set et Sambaband på en scene, hvilket i min optik ikke giver mening? Festen skal da foregå i øjenhøjde, så publikum kan blive draget ind i dansen og rytmerne. om det er nu, så er det som at være til en koncert, hvor man bare står og lytter..

Karneval ved Christiansborg slotsplads

Karneval ved Christiansborg slotsplads

Selve pladsen foran Christiansborg er ikke særlig stor, så det føltes utroligt småt og sammenklemt.

Børneafdelingen af karnevallet var forlagt til en side gård ved Christiansborg, hvor der ikke var meget at spore, udover en scene, et par hoppeborge, og lidt make-up til børnene.

Karneval ved Christiansborg slotsplads

Karneval ved Christiansborg slotsplads

Jeg håber at Karnevallet forbliver i indre København, -men at de får bedre muligheder for at boltre sig, og at vejret naturligvis er bedre 🙂

Karneval ved Christiansborg slotsplads

Karneval ved Christiansborg slotsplads. Her ses Master Fatman som dj

Wikipedia om Karneval i København

Starten af Karnevallet i 1982

Karneval i Maj blev startet af den herboende engelske kunstmaler John Little i 1981. Han havde oplevet karnevallet i Vest indien og var imponeret af den livsglæde og fantasi, det var udtryk for. I Danmark fik John startet Karneval i Maj, (KIM) som gruppen hed, fik et lille kontor i Krystalgade for at rejse penge, lave PR og starte lokalgrupper, hvor der blev undervist i samba af Simba, en karnevallet første danser. PR-indsatsen var bla. små lokale optog, fx til fodboldkamp i Idrætsparken og rundt i gaderne samt en bearbejdelse af presse. Billedkunstneren Anni Hedvard lavede plakaten.

PR-gruppen de forventede 200.000 deltagere til karnevallet i pinsen1982, og det stod i alle overskrifter. Da vejret var godt blev karnevallet en kæmpe succes. Bortset fra oprydningen, der kom til at koste byen en formue, bla. grundet de mange knuste flasker, der var blevet brugt til at slå rytmen med. Man havde ellers søgt at sikre økonomien ved at arrangere nattefester i Forum og i Arbejdernes Forsamlingsbygning, senere Arbejdermuseet, i Rømersgade. Karneval I Maj fik PH-prisen i 1982.

Året efter blev der indkøbt store mængder billige rytmeinstrumenter i Brasilien, hvortil inderkredsen i Karnevalskomiteen havde fået sponsoreret flybilletter for at hente inspiration, tage billeder, lave film og købe ind i samarbejde med blandt andet Magasin og det brasilianske luftfartselskab VARIG, der fløj de anseelige indkøb hjem ganske gratis.

En del af karnevalsmagerne var på et kort besøg hos det caribiske karneval i Notting Hill i London. Her blev lavet aftaler med bla. steelpan bandet London All Stars. De blev et hit under karnevallet i 1983, hvor deres rullende float med steelpans blev skubbet rundt i gaderne af et begejstret publikum.

Desværre endte også karnevallet de følgende år med store underskud og gik efter nogle år neden om og hjem efter Karneval i 1993.

Kortet er fra http://karneval-kbh.dk/

Karnevalskort fra karneval-kbh.dk/

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Karneval ved Christiansborg slotsplads – 2015

  1. O.K. Det store Karneval er overtaget af Ålborg, det må vi bøje os for, det Københavnske Karneval lever dog stadigt…
    Det var alligevel godt at se en reportage fra Christiansborg, der viser at vi stadig er med og Billederne taler deres eget sprog…………

    Tak skal du have Admin, m.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.