marts 19, 2024

Kvintcirklen for dummies

Af Michael Bonnevie

Kvintcirklen for dummies!

Kvintcirklen for dummies, betyder ikke at du er dum, slet ikke. Jeg har bare selv haft svært ved at fatte hvad det gik ud på, men nu tror jeg at jeg har fattet galskaben..

kvintdummies

Kvintcirkel

Som man kan se på billedet jeg har lavet, så har du en masse akkorder rundt om en cirkel. Der er også akkorder indeni, men nu tager vi de yderste først. Da det her er et billede, kan det ikke drejes, men forestil jer at cirklen kan drejes hele vejen rundt ligesom et ur, og at akkorderne følger med ligesom et lykkehjul, både til højre og til venstre. Hver gang en akkord lander i toppen (kl. 12) så er den akkord Tonika. Altså tonearten for den sang du vil komponere eller spille. I billedets tilfælde C..

Du vil nu have en subdominant til venstre for C-et, som er F, og til højre for, et G.

Drejer du eks. så E er i toppen, så vil du have A som subdominant, og B som dominant..

Ikke så svært vel 🙂

Hvad skal jeg så bruge det til spørger du?

Lad os sige du gerne vil komponere i C, så ved du nu at subdominanten og dominanten altid vil fungere sammen med C.

Hvad så med de akkorder indeni cirklen? Jo, det er Mol parallel akkorder, og de vil også fungere på samme måde som dominant og subdominant. I tilfældet C, så har du parallelakkorden Am, og subdominant parallel Dm, og dominant parallel Em.

Du kan også bruge kvintcirklen til at transponere med.

Du har en sang i C hvor du kender akkorderne i, og vil gerne spille den i eks. E. Drej nu cirklen hen til E, og aflæs de nye akkorder tilsvarende dem du havde i C. de vil alle sammen bibeholde deres plads på cirklen.

Eksempel.

En blues rundgang i G, C, D

Du stiller cirklen på G, og iagttager de andre 2 akkorders placering på cirklen. Drej nu hen på E, og aflæs de nye akkorder på de tilsvarende pladser. Ligetil og enkelt 🙂

 

4 thoughts on “Kvintcirklen for dummies

  1. I have a dream —– og hvem har ikke denne drøm !
    Kvintcirklen, med en mindre èffort`, forstår jeg princippet i de kombinationer der passer sammen `Tonalt`tror jeg at det hedder, simpelthen ved at bruge det rette værktøj. KVINTCIRKLEN, nu er det lige før jeg bilder mig ind, at det at lære NODER, er lige så simpelt, at alt der tilbagestår er at anskaffe GUITAREN og komme i gang i Gårdene, som Dreng Sang jeg da også udemærket !!! I have a dream ! Kan Gribebrættet og de fire strenge, samt de tværgående ribber, være så vanskelige at betjene når jeg nu har forstået princippet, I have a dream !!!!!!!

  2. Nodeforståelse er faktisk slet ikke så svært igen. Det er ren logik, og kan sikkert læres basalt indenfor et par dage. At kunne læse det flydende tager nok længere tid, og som alt andet, er det en disciplin som skal terpes..

    Du får nok kam til håret med hensyn til det med guitaren. Den har 6 strenge og ikke 4, så der er lige et par stykker mere at holde rede på end du skrev 😉

    Jeg vil påstå, at alle der har tid og lyst, kan spille guitar indenfor ganske kort tid. 3 akkorder skal læres, og det er rigeligt til en start. Derefter lægger man en akkord til om dagen/ugen, alt efter temperament.

    I virkeligheden er det ikke akkordelen der er det sværeste, mener jeg. Der er utrolig mange der kan et hav af akkorder, men de har ingen rytmeforståelse. Jeg vil hellere høre på en der kan 5-10 akkorder, og som har god rytmesans, end en der kan hundredevis af akkorder, men som ikke har rytmeforståelse..

  3. @ ADMIN :
    Salige er de der tror – tror de, indtil de bliver korrigeret af de der ved bedre, undertegnede griber i egen barm og erkender sin manglende viden, indenfor de finere kunster og instrumenterne til udførelsen af samme. Jeg takker for korrektionen og gentager – I have a dream !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.