Kvintcirklen for dummies

Af Michael Bonnevie

Kvintcirklen for dummies!

Kvintcirklen for dummies, betyder ikke at du er dum, slet ikke. Jeg har bare selv haft svært ved at fatte hvad det gik ud på, men nu tror jeg at jeg har fattet galskaben..

kvintdummies

Kvintcirkel

Som man kan se på billedet jeg har lavet, så har du en masse akkorder rundt om en cirkel. Der er også akkorder indeni, men nu tager vi de yderste først. Da det her er et billede, kan det ikke drejes, men forestil jer at cirklen kan drejes hele vejen rundt ligesom et ur, og at akkorderne følger med ligesom et lykkehjul, både til højre og til venstre. Hver gang en akkord lander i toppen (kl. 12) så er den akkord Tonika. Altså tonearten for den sang du vil komponere eller spille. I billedets tilfælde C..

Du vil nu have en subdominant til venstre for C-et, som er F, og til højre for, et G.

Drejer du eks. så E er i toppen, så vil du have A som subdominant, og B som dominant..

Ikke så svært vel 🙂

Hvad skal jeg så bruge det til spørger du?

Lad os sige du gerne vil komponere i C, så ved du nu at subdominanten og dominanten altid vil fungere sammen med C.

Hvad så med de akkorder indeni cirklen? Jo, det er Mol parallel akkorder, og de vil også fungere på samme måde som dominant og subdominant. I tilfældet C, så har du parallelakkorden Am, og subdominant parallel Dm, og dominant parallel Em.

Du kan også bruge kvintcirklen til at transponere med.

Du har en sang i C hvor du kender akkorderne i, og vil gerne spille den i eks. E. Drej nu cirklen hen til E, og aflæs de nye akkorder tilsvarende dem du havde i C. de vil alle sammen bibeholde deres plads på cirklen.

Eksempel.

En blues rundgang i G, C, D

Du stiller cirklen på G, og iagttager de andre 2 akkorders placering på cirklen. Drej nu hen på E, og aflæs de nye akkorder på de tilsvarende pladser. Ligetil og enkelt 🙂