maj 20, 2024

Begynderen starter her

Skrevet af Michael Bonnevie

Du har tænkt på at begynde at spille guitar, eller også er du så småt startet ud og vil gerne have lidt hjælp til at komme videre. Da jeg er selvlært og ikke har skide meget forstand på akkordopbygning, så vil jeg ikke komme så meget ind på dette, men i stedet for fokusere på at forenkle tilgangen til guitar forståelsen. På mange guitarsider kan man læse op og ned af stolpe om diverse tonearter, og jeg kan ikke se hvordan det på nogen måde kan lokke begynderen til at sætte sig ind i materialet? Det det hele handler om (som jeg ser det) er at komme igang med nogle få akkorder, og på den måde få en god start på sit guitarspil, i stedet for total forvirring..

Man kan komme rigtigt langt med en 3-4 akkorder, og meget af det musik vi hører til daglig, eks. blues, rock, kører over 3 akkorder. (ikke altid)

De akkorder som jeg syntes er et must at lære til start, er de 7 basis akkorder i Dur. Nemlig, C, D, E, F, G, A, B

Vi mangler faktisk Bb akkorden, men den venter vi lidt med..

I skemaet kan ses de 7 akkorder. Fingersætning er som følger. 1 er pegefinger. 2 er langemand, og 3 er ringfinger, 4 er lillefinger.

Chordfingers

Dur chart

Sådan skal strengene læses fra venstre..

  • E-6 streng, den tykkeste
  • A-5 streng
  • D-4 streng
  • G-3 streng
  • B-2 streng
  • E-1 streng, den tyndeste

I første omgang skal de læres som åbne akkorder, da Barr’e grebet er lidt tricky at gå til for en begynder. Et par af disse akkorder er sværere end andre, så lad os tage G, C, D til en start, da de er rimelig enkle. Så kan vi nemlig lave os en standard bluesrundgang 🙂

Brug noget tid på at lære at sætte fingre på gribe brættet, og væn dig til hvordan det føles. Når man på et tidspunkt er kommet lidt længere, behøver man ikke mere at kigge ned på gribebrættet for at ramme strengene.

Jeg har været en tur på YouTube og fundet backing tracks. Den her er i G, og hvis du bruger de 3 akkorder som du har lært, så kan du jamme med 🙂

Nu da du har lært de første 3 akkorder, så lad os tage 3 til. E, A, B

De 3 akkorder kan du også bruge til en blues rundgang osv.

Og til sidst en lidt sværere akkord. F

Som du sikkert kan se, så skal man virkelig krølle fingrene sammen for at tage et F.

Der er 2 muligheder. Vent lidt med F, eller prøv allerede nu og se om du kan magte at gribe en barr’e akkord som på billedet. Hvis du vælger at prøve den svære tilgang, så kommer det tifold tilbage senere, da barr’e akkorderne åbner for en masse muligheder.

Nu har vi været igennem de første 7 akkorder, og med dem i bagagen kan du så småt begynde at komponere dine egne sange, samt spille med på det du hører i radioen.

Næste lektion er de samme 7 akkorder, men  i Mol.

 

3 thoughts on “Begynderen starter her

  1. Har altid ønsket at jeg kunne spille selv, for pokker, nu ser det jo nemt ud det hele, næsten for nemt, nu mangler jeg bare Guitaren, Tuneren giver lidt men ikke nok !!!!!!!!!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.