juni 14, 2024

Smil med hjertet – det smitter

Af Yuri

 

Det er de færreste der kan prale med at være langt over 100 år – både mennesker og forretninger. Men den lille Irma-pige kan!

Verdens ældste detail-kæde kommer fra England, men findes andre steder i verden også. Jeg har selv handlet i Mark’s & Spencer’s I Prag.
Men de færreste ved at den næst ældste er dansk: Irma A/S som primært ligger i København og på Sjælland.

Butikken i Ravnsborggade, ukendt årstal

En af grundene til at Irma har klaret sig så godt – gennem både op og nedture – er gode initiativer, god kvalitet – men ikke mindst Irma-ånden!
Jeg syntes at jeg vil fortælle lidt om Irma, da det er noget jeg syntes hører til Danmarks Historien!

Irmas grundlægger hed Carl Frederik Jens Schepler (1870-1942), og da hans far døde samme år som han blev født, måtte hans mor finde en måde at kunne brødføde sig selv og sine tre børn på: Måden blev ved handel af æg, smør og flæsk som hun købte på landet med henblik på videresalg i Byen. I 1886 havde hun tjent nok til at kunne åbne forretning i Ravnsborggade i København: denne lille kælderbutik blev starten på supermarkedskæden Irma.

Carl var oprindeligt snedker, men efter en tur rundt i Europa, vendte han tilbage til Danmark i 1890 hvor han stod bag disken i den lille familie forretning. Allerede inden han havde været hjemme i 10 år havde han og broderen, Fritz, udvidet fra én lille kælderbutik til fire butikker. Søborg, Gentofte og Frederiksberg stiftede bekendtskab med den driftige Schepler familie med Carl i spidsen. Før han kan få lov at have flere butikker er han ifølge Næringsloven af 1857, nødt til at have egen produktion. Han starter med Kaffe, The, Kakao og kaffetilsætning – og således starter forgængeren til den berømte blå Irma kaffe der introduceres i starten af 1950erne.

Virksomheden der kører under navnet “Carl Scheplers Udsalg” laver i 1907 en samarbejdsaftale med en margarinefabrik i Slagelse, som et led i samarbejdet skal butikkerne bl.a. prydes med reklameskilte fra leverandøren. Arkitekt Sofus Greiffenberg påtager sig opgaven og foreslår at lave et plagiat af varemærket OMA, som var en forkortelse for Otto Mønsted Margarine. Da ejeren af Slagelse Mejerifabrik hed Johannes Rasmussen blev dette til for Johannes Rasmussens Margarinefabrik, og arkitekten tegnede den lille pige i blå kjole som varemærke for margarinen. Pigen var baseret på Sofus’ datter, Else der har været ca. 3 år gammel i 1907. Alle nye butikker bliver prydet med Irma-pigen og frem til 1950-erne var der stadig Irma-butikker der skiltede sig som Irma. Irmas første slogan blev lavet af den kun 16 årige Hilma Meyer som var ny ansat i virksomheden i 1912:
“Du køber bedst og billigst, hvor den lille Irma-pige bor”
Hilma var bogfører og blev ansat efter man ændrede loven om at der skulle foretages bogføring i virksomhederne. Tidligere havde Schepler klaret sig med en sort lommebog. Den unge kvinde fik hurtigt styr på mange ting i butikken og gjorde at virksomheden levede op til lovens krav: Set på det i dag var Hilma mere eller mindre den Administrerende direktør og Schepler stod for den handelsmæssige del af virksomheden. Uden Hilma havde Schepler nok ikke nået så langt.
Hilma, herunder, havde også 40-års jubilæum som underdirektør i Carl Scheplers Eftf. A/S.

Hilma Meyer, underdirektør.

I 1930erne kommer de første Irma-dåser, i dag kan en brugt Irma-dåse i forskellige stande, ikke helt billige. Irma solgte også deres egne vaser, samlebøger, kaffemål og meget mere.

Under Krigen beslaglægger Regeringen Irmas kaffelager, nu kunne ikke bare Irmas kunder – man alle hente kaffen på Carl Schepler’s lager mod en Stats-rekvisition. Dette syn er for meget for den ældre direktør (starten af 70-erne), der findes død af et hjerteslag.
Da Schelpers døtre ikke vil overtage, bliver de 88 Irma-butikker overtaget af fire æggefirmaer og Privatbanken.

Samme år som Schelper dør, bliver Børge Olsen ansat som indkøbschef. Olsen bliver udnævnt underdirektør i 1948, og direktør i 1951, Olsen samler og moderniserer Irma til én kæde med én navn: Irma!

Børge Olsen, Irma-direktør 1951-1979

Før i tiden havde det at købe ind været som i en gammel Morten Korch film; du fortalte købmanden hvad og hvor meget du ville have, og så vejede købmanden det af til dig, kun købmanden kendte egentligt prisen, men nogen steder stod den der nu også. Men med Børge Olsens modernisering af Irma, fulgte også “selvbetjeningsbutikker” som vi kender i dag; den første åbnede i Nykøbing Sjælland i 1950. Men Irma-Olsen stoppede ikke dér: Åben prismærkning, datomærkning (som først langt senere blev lovpligtigt), tilbudsaviser – og ikke mindst kunstposerne som Irma stadig sælger. Desuden kom der nye dåser til Irma-butikkerne, de kørte, ligesom indkøbsposerne, et kunsttema. Olsen var også med til at lave tema uger: den første var Israelsk Uge i 1965, senere kom der både franske, italienske, engelske og amerikanske tema uger.

I 1953 tændes et af Irmas vartegn: Irma-hønen! Tæt ved den første butik i 1886 lægger den store neon-høne stadig friske Irma æg.

Irma forsøger sig med mange ting:
I 1960-erne åbner Irma i samarbejde med Shell de såkaldte “Spaghetti House” spisesteder, her kunne man købe en billig skål fuld spaghetti, og betalte man noget ekstra kunne man få kødsovs og revet ost til. Danmark er dog ikke klar til konceptet og i 1980-erne lukker take away stederne ned.

Der holdes flyttedag i 1966 hvor kontoret flytter fra Nørrebro (hvor det hele jo startede) til Korsdalsvej i Rødovre. Her sad administrationen samt lidt af produktionen: bolche fabrikken, lager og pakkelager, kaffebrænderiet (der gik under navnet “Kaffertårnet”), margarine fabrikken og ostepakkeriet. Irma har desuden fabrikker i Kongstedlund (mejeri), Vedde (sodavands-fabrik og kartoffelcentral), Glamsbjerg (sodavand), Ruds Vedby (frugt) og Hirtshals (dåse-fisk) hvor der produceres egne varer. I dag er det dog kun Administrationen der er tilbage.

I 1979 træder Børge Olsen af som direktør efter at have arbejdet i mere en 37 år i den allerede gamle virksomhed. Og tingene begynder at gå ned af bakke for Irma.
Kartoffelkuren medfølger en voldsom ændring i kundernes forbrug der medfører at flere mindre Irma-butikker drejer nøglen om, og i 1982 vælger aktionærerne at sælge Irma inden det går helt galt. Salget sker til FBD trods demonstrationer og protester fra Irma-medarbejderne.
I 1993 vil FDB frasælge Irma – dette skaber igen protester, men fra kunderne, da deres indkøbs sted ville blive ændret: allerede inden salget var der lavet om så ud af de daværende 115 Irma-butikker kommer 30 til at hedde SuperBrugsen og 23 skifter navn til Fakta.
Foruden at butikkerne skulle ændres, kunne det også betyde at Hønen ved Søerne i København måske skulle “slagtes”: Der blev diskuteret om den skulle fredes eller driften skulle overtages af kommunen og Københavns By museeum. Men salget skete heldigvis aldrig, så de tilbageværende 62 Ima-butikker overlevede sammen med Hønen der ikke er blevet pillet ned andet end i en periode i 2000-2001 hvor taget af bygningen den sidder på skulle renoveres grunden orkanen i 1999.

I 1986 fejre Irma sin 100 års fødselsdag! Dette bliver med “godter” til både kunder og ansatte: Varesortimentet udvides til elektroniske husholdnings artikler, forskellige mærkevarer og mange eksotiske frugter og blomster.
Alle ansatte blev inviteret en tur i Tivoli, som den dag kun var åben for Irmas ansatte og deres familie, hvor den bl.a. stod på lækker mad og god underholdning.

Irma får sin nuværende direktør, Alfred Josefsen i 1999, og Irma får den bedste periode siden Børge Olsen.
Alfred Josefsen introducerer bl.a. kæden Irma City som er en lidt mindre butik med lidt længere åben; de første Irma City butikker åbner i 2001.

Privat foto

Under Josefsen vinder Irma også flere priser:
I 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007
I 2005 vinder de desuden Børsens Fødevarer pris og kåres som EU’s Bedste Arbejdsplads i detailhandels sektoren, samt Slagterprisen for deres slagteruddannelser.
I 2006 er Irma den bedste af de store arbejdspladser (over 1000 medarbejdere), Europas mest troværdige arbejdsplads – og laver et rekord-regnskab i virksomhedens 119-årige historie: 53,9 mio. af de grønne tal.
I 2007 modtager Irma-pigen Klassikerprisen af Dansk Design Center for “Irma-pigens langtidsholdbarer kvaliteter og store genkendelighed”. Irma får desuden FAIR Prisen og Advertising Effectiveness Award.

Dem der arbejder i Irma – og har gjort det nogen år, ved hvad Irma ånden er

Af kendte personer der har været med til at arbejde med Irma kan nævnes:
Poul Krebs, sanger – han, og flere Irma-ansatte, lavede sangen “Smil til mig Irma”, som blev udgivet på en single og givet til alle ansatte.
Dirch Passer, skuespiller – har lavet flere Irma-kaffe reklamer.
Per Arnoldi, kunstner – blev hyret til at dekorere en the dåse. Den passede desværre ikke i pakkeanlægget og blev derfor sat på hylden uden indhold – men den blev en succes og var med til at skabe de kunstdåser Irma senere solgte, her kan bl.a. nævnes berømte kunstner som Bjørn Winblaad og Storm P. – og mange andre har prydet senere hen. Per Arnoldi har også lavet Kunstpose #17 (der findes dags dato 409 forskellige).
Kim Larsen, sanger – Har sunget om Irma-hønen i sangen “Hjerter Dame”

Irma var også en af de første butikker der indførte varer som f.eks. økologiske varer og special øl som i dag sælges af alle næsten butikker, men Irma har også haft nogle mere “specielle” tiltag, som “single portioner” som betød at man ikke behøvede at købe en pakke med pund hakket kød hvis man var alene og kun ville kunne bruge det halve. En anden ting var “single kurvene”, hvor single kunne tage en bestemt farve indkøbskurve – derved kunne andre singler se at der gik en uden den almindelige blå kurv så kunne man jo måske spise middag en dag. Hvor mange der egentligt har mødt deres udkårende i Irma på denne måde vides dog ikke.
Irma sælger den dag i dag stadig deres egne produkter hvor Irmas høje krav for kvalitet er i højsædet og har startet samarbejde med bl.a. Thise Mejeri som har lavet mange special-mælk til Irmas kunder; bl.a. en Mini Jersey-mælk som er mere mager end minimælk, men smager af mælk – og i den anden ende af vægtskålen: en Maxi mælk som har en højere fedtprocent end sødmælk – men også smager rundt og behageligt, Maxi mælken findes dog kun i ½ liters kartoner.

Relaterede fotos:

CrazyCatman

Født på Hvidovre Hospital i midsommeren 1985, opvokset på Amager, hvor jeg stadig er bosat, men har også boet på Nørrebro, Københavns Nordvestkvarter og Rødovre. Meget af min barndom har udledt sig på Amager naturligvis, men også i Vanløse, hvor Mormor og Morfar havde forretning, i Husum og i Holbæk. Til daglig arbejder jeg med IT, og i fritiden roder jeg meget med veteranknallerter, -cykler og -motorcyker.

View all posts by CrazyCatman →

3 thoughts on “Smil med hjertet – det smitter

  1. Rigtig god historie om et firma der virkelig er rodfæstet i København og kendt af de fleste. Dejligt uddybende og fortællende, nu kender vi alle historien indefra, ånden og forretningskonceptet for betjeningen.

  2. Hyggelig artikel om Irma. Jeg har for rigtig mange år siden hørt en kvinde synge en sang hvor teksten : i en pose fra Irma “. Nærmest var omkvæd,måske er den fra 80 erne. Mon der er nogen der kan nikke genkendende til den beskrivelse ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.