maj 20, 2024

Brygge annoncer

Af Michael Bonnevie

 

Nogle herlige Bryggeannoncer fra 50-erne

Et par af dem skal nævnes, da de har speciel betydning for mig.
Brygge annoncer featured

Porcelænshuset som lå på hjørnet af Egilsgade og Isafjordsgade, delte opgang med min Mormor og Morfar. Forretningen havde lokaler hele vejen rundt om hjørnet, med specielle udstillingsmontre fyldt med alskens fine sager. Specielt i julen var porcelænshuset interessant. De gjorde en dyd ud af juleudsmykningen, så når man holdt jul hos Mormor og Morfar, så var der altid en fantastisk julestemning, da døren i Isafjordsgade 5 altid havde guirlander og lys til begge sider. (Sådan husker jeg det i alle tilfælde)
En ting som jeg også svagt erindrer, er det tog som var en del af juleudsmykningen i porcelænshuset. Det var sager! Der var en knap udenpå forretningen, som kunne sætte fut i lokomotivet. Det var virkelig noget vi børn brugte meget tid på.

Jeg har ikke været fordi gaden et stykke tid, men sidst jeg var der, lå der et solarium. Trist! En ting som er meget sjov, er at der i den anden ende af huset, hvor porcelænshuset før havde opbevaringskælder, nu ligger en hyggelig cafe’. At sidde der nede og få en kop kaffe, er rigtig rart, da de har formået at indrette sig hyggeligt med gamle møbler og retro stemning.

Konditoriet Grand og bageriet ved kirken skal også nævnes. Grand lå/ligger imellem farvehandleren på den ene side, og Arthur Thiim & søn på den anden side. Grunden til jeg skriver lå, er at der i en periode ikke har været bageri.

Det andet bageri for enden af Isafjordsgade, ved siden af kirken kan jeg ikke huske hvad hedder? så hvis du ligger inde med den information, vil jeg meget gerne have det skrevet ind. Grand var det vi brugte mest, og når man virkelig skulle på udflugt, gik man ned i det andet bageri. Som lille var den smule vej til kirken, som nu kan spadseres på under 3 minutter, noget som føltes langt væk, og en smule eksotisk. Jeg mener at kunne huske at der efter bageriet ved kirken kom en antikvitets forretning i stedet. Jeg vil lige nævne at jeg og mine brødre er blevet døbt i kirken, så et par ord om kirken kommer i et indlæg senere..

Julebasaren i kirken må også lige nævnes. Magisk må vist være det rette ord at bruge i den sammenhæng. Det var en udflugt som blev foretaget en gang om året i December måned. Hele familien skulle derover, og det føltes som noget yderst specielt. Man gik typisk derover om aftenen, og det gullige lys som markerede indgangen til basaren i kirken, var næsten overvældende. Mere juleagtigt kunne det ikke blive. Vel indenfor i kirken, kunne man gå rundt og kigge i boderne med alle mulige og umulige ting. Der var vist også tombola, og skulle man være så heldig at vinde noget, så var de næste mange dage reddet 🙂

Update! d.23-01-2015

I Islands Brygges lokalarkiv, fandt jeg i går en gammel spiseseddel fra Københavns middagskøkken, som lå i Isafjordsgade nr. 1. Spisesedlen er fra 1934. Det er ægte husmandskost, og ikke den omgang fedtforskrækkede retter man får serveret idag!

Spisesedlen tilhører Islands Brygges lokalhistoriske forening og arkiv. Spisesedlen er indscannet og billedet kan bruges hvis man nævner at det stammer fra arkivet, og der linkes tilbage hertil!

Spise seddel fra Københavns middags køkken i Isafjordsgade 1. Sedlen er fra 1934
Spise seddel fra Københavns middags køkken i Isafjordsgade 1. Sedlen er fra 1934

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

5 thoughts on “Brygge annoncer

 1. Jeg må indrømme at indholdet af de fire sider med annoncer, giver et værdifuldt tilbageblik, også i mit liv på Islands Brygge, samidigt med at de gennemtvinger en genoplevelse af barndommens drømme ud for de enkelte forretninger, stederne, personerne, gaderne, drømmene !

 2. Jeg lagde mærke til telefonnummerne i annoncerne. De starter næsten allesammen med Amager foran. Mormors telefon nummer er stadig i erindringen 🙂 Amager 48 68 ekstra

 3. Telefonerne har jo den særlige historie at Centralerne var bydelsopdelte og betjente af telefondamer, i gamle dage Ugifte, og man delte telefon med andre beboere i en ejendom, deraf kommer område navnet før nummeret (bydelen) og fordelingsbogstavet efter nummeret, det var dog muligt at betale sig for at have egen linie, så man ikke når man løftede røret kunne høre andre tale og at egen telefon derfor var optaget.

 4. Forklaring på fasination:
  Magasin Egil – Pragtfuld Legetøjsforretning med alt hvad et drengehjerte kunne begære, sønnerne vandt en kæmpe kasse Lego, selv købte jeg en ny Tekno bil på Lønningsdage og trykkede selv næsen flad mod ruden i barndommen.
  Mayland-Larsen, flydende Brændsel (Petroleum) – Lejlighederne på Bryggen bortset fra Isafjord og enkelte andre havde Kakkelovn og senere Petroleumsovne, forbrug ca. 25L/uge. Bragt ud og op !
  Fogra Foto – Grundlaget for mine Fotografiske drømme, åbnede senere en større forretneng i Magasin Egils lokaler i Njalsgade, havde alt mit hjerte kunne begære på det tidspunkt, købte selv det Russiske Zenit og en trækasse med et Lindhof studiekamera med dobb. bælg og 3 forskellige Linser fra Zeiss-Ikon, Pladefilm!
  Jeg kunne jo blive ved, et liv i Gamle Dage !

 5. Så kom der en Spiseseddel, desværre for gammel til at jeg har kunnet deltage aktivt i de beskrevne middagsretter, men indrømmet, de er ikke ældre end at jeg genkender Menuen og får mundvand, ved tanken om de velsmagende retter som det gamle Husmands Køkken formåede at fremtrylle før Fedt forskrækkelsen……….

  M.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.