februar 23, 2024

Sojakagefabrikken under nedrivning

Af Michael Bonnevie

 

Det er ikke nogen hemmelighed, at Dansk Sojakagefabrik, eller Sojakagen i folkemunde,- var en stor del af Islands Brygges identitet.

Georg Bonnevie har før skrevet et indlæg om fabrikken, -da han en overgang arbejde derude som chauffør. Link: Sojakagen

Jeg går stadigvæk og savner fabrikken, selvom det efterhånden er en del år siden den blev revet ned. Idag er området blomstret op igen, og mange af de gamle bygninger huser beboelsesejendomme i den lidt dyrere ende af skalaen..

Her er et par nyere billeder af området, med nogle af de nye bygninger.

Jeg var forleden omkring Islands Brygges lokalarkiv og kigge billeder, og faldt over en lille serie der viser ruinerne af den hedengangne stolte fabrik. Det er et sørgeligt syn, specielt for os der har trådt vores barnesko på havnen og området omkring Sojakagen. Billederne fremtvinger minder om skønne ture på fabrikkens domicil, med de mange dufte og indtryk der altid var at finde derude.

Billederne er indskannet fra original og tilhører Islands Brygges lokalhistoriske forening og arkiv. Billederne må gerne bruges så længe man krediterer eller linker tilbage til arkivet!

4

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Så vidt jeg er orienteret, så er billederne fra år 2000

Wikipedia om Dansk Sojakagefabrik

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “Sojakagefabrikken under nedrivning

 1. Kære Admin :

  Jeg må sige at du er om dig med dine møder med Brygge gruppen, det er som du selvfølgelig også anser det, en blandet fornøjelse at bevidne nedrivningen af `Soyakage Fabrikken` på Islands Brygge, et sted der har betydet så meget, i min og også din opvækst, Billederne er gru opvækkende i al deres elendighed og det minder kun i ringe grad, om den før så stolte Virksomhed, een af Bryggens største Arbejdspladser, med livsnerven, Industri Havnen….
  Dette er nu ren Historie og en funklende ny Bydel er skudt op, på de før så travle arealer, Havnearealet er totalt omdannet og som gammel medarbejder på Soyakagen, erkender jeg at de Gamle Dage er forbi og følger med interesse di nye tiltag……..
  Tak skal du have Admin, morsomt ser Billederne ikke ud, det giver et stik i Hjertet at bevidne ødelæggelserne derude. men, men, men, en helt ny Bydel har sin berettigelse, med direkte adgang til en moderne Lysthavn, med allehånde Fritidsaktiviteter, for den før så formørkede og ildelugtende Bydel, med det dårlige rygte………..

  M.v.h. gb….

  1. A Reply to my Reply,
   Jeg måtte forbi dine Billeder igen Admin, Historien trækker jo stadigt og det Nostalgiske tilbageblik, der ved den enkelte Bygnings endeligt, ifølge reportagens malende Billedserie, endeligt til intetgør de indtryk der er prentet ind i Hukommelsen om den hedengangne Soyakage fabrik, der kendetegnede Islands Brygge med sit liv i Havnen. Fremmede lugte Spændende Fabriksanlæg, uforståelige for menigmand med deres indviklede Rørføringer fra Extrakstionsanlæg og Presser, farlige Produkter, Tankvognene, Togene der dagligt fragtede produkter til og fra, Olie Tromlerne på Lagerpladserne, Sækkene med Soyamel, Kartonerne med Fedt til Margarine fremstilling, Fabrikkens egne Tankvogne og Ladvogne, med Soyamel,Soyaolie, Glyserin og Natron Lud, fragtet til Industri Vaskerier og Margerine og Salat Fabrikker, de mange Arbejdspladser der i alle årene beskæftigede hundrede af Arbejdere, gav dem en Indkomst og en mulighed for at forsørge en Familie, se det er essensen af Historien…………..

   M.v.h. gb…………

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.