Islands brygge før og nu, anden del

Af Michael Bonnevie

 

Så har jeg atter engang været en tur rundt på Islands brygge med kameraet, og prøve at fange lidt billeder der matcher de gamle billeder fra Islands brygge, jeg har fundet frem fra lokalarkivet.

Denne gang var jeg lidt udfordret på grund af valget af optik. Sidst jeg var afsted, skød jeg billederne med en 50 mm optik, og dengang matchede billederne nogenlunde. Jeg tænkte, at en 28 mm ville gøre jobbet endnu bedre, men ak! Der var virkelig meget arbejde i, at få billederne til at matche, og mange af dem nærmest umulige. Det er godt nok til en før og efter sammenligning, men jeg ville gerne have set, at de var spot on. Hvis jeg bare vidste hvilke optikker folk rendte rundt med dengang, så var opgaven meget enklere. Nu da jeg har prøvet 50 mm og 28 mm, så er jeg tilbøjelig til at tro, at optikkerne dengang nok var ca. 50 mm, eller over.

Nok om det! Jeg håber at i nyder gennemgangen af de mange Brygge motiver, og kan genkende Islands brygge som det så ud engang. Et før og efter billede kan gøre meget for opfattelsen.

De gamle billeder, tilhører Islands Brygges lokalhistoriske forening og arkiv. Man kan bruge billederne, hvis der linkes tilbage til foreningen, eller man skriver hvor billederne kommer fra!

Ps. Vær opmærksom på, at det kan tage lidt tid førend billederne er loadet! Brug slideren midt i billedet, til at se før og efter.

Her er vi på hjørnet af Artillerivej og Njalsgade. Som man kan se af det gamle billede, så har brandvæsenet været kaldt ud.

Her er vi ved den ‘nye’ Svend Aukens plads, som dengang hed Artillerivej. Artilleri cafeen’ og Njalsgade ligger lige til venstre for billedet.

Hjørnet af Gunløgsgade og Islands brygge.

Her kigger vi ned igennem Halfdansgade oppe fra Islands brygge, op imod Hans Tausens kirke.

Halfdansgade-Leifsgade, ved konditoriet. Over for ser vi de nyere ældreboliger.

Her er vi helt nede i bunden af Halfdansgade ved Artillerivej, og kigger op imod Leifsgade. Jeg er helt vild med de gamle forretninger, som lå i ‘buerne’ hele vejen hen. Lidt synd at forretningslokalerne ligger ubrugt hen.

Gode gamle Arthur Thiim og søn, som lå på hjørnet af Njalsgade og Isafjordsgade, indtil for ganske få år siden. Butikken var indbegrebet af det Bryggen som jeg holdt så meget af. Jeg elsker stadigvæk Bryggen, men ud vandingen af det ‘gamle’ er desværre fremskreden.

Huset her i Isafjordsgade, er meget specielt for mig, da det var her at min mormor og morfar boede. Jeg har tilbragt meget af min barndom i gaden og gårdene, og synet af huset og opgangen (nr 5) fremkalder altid en glæde i mig. Det gamle billede er rigtig sjovt, da man kan se, at huset i Egilsgade ikke engang er bygget endnu. I stedet lå der nogle lave bygninger. Fotoet må være fra 1910-20-erne.

Her er vi på hjørnet af Bergthorasgade og Isafjordsgade, med kig ned imod Njalsgade. Dengang lå Bergthora teatret i Isafjordsgade nr. 9, inde til højre i billedet. Man kan se, at noget af FDB bygningen på det gamle billede, endnu ikke er bygget. Trafikken har ikke været så voldsom dengang som nu, hvilket man kan se af de legende børn på gaden.

Islands brygge, og de 2 første huse op imod Langebro,- som blev bygget på Islands brygge, efter 1905 hvor bryggen blev grundlagt. Dengang havde man svært ved at leje ud, så der var mange familier der boede gratis i lejlighederne de første år, så de ikke skulle stå ubenyttet hen uden varme mv. En misforståelse som er ret udbredt er, at Islands brygge er gammelt arbejderkvarter. Det er det ikke, og har aldrig været det!

Forenden af Snorresgade, ved Kigkurren. Det lille røde træhus til højre, bliver i dag brugt som hestevogns udlejning mv. Hestevognen bliver blandt andet brugt til Islands brygges fødselsdag, hvor Lokalarkivet kører ture rundt på Bryggen og fortæller ‘røver’ historier. 🙂

Kigkurren er for øvrigt ikke den ægte Kigkurren. Den rigtige Kigkurren lå oppe ved volden og Langebro, -men blev flyttet herned på grund af nogle juridiske spidsfindigheder. Kigkurren er en militær udsigtspost, hvilket stedet på billedet ikke er!

Hans Tausen kirke i Halfdansgade, forenden af Isafjordsgade. På det gamle billede er der loppetorv i de lave bygninger, men der har også været bageri mv.

Her kigger vi op igennem Leifsgade fra Njalsgade. Sjovt at se, at der dengang var lave bygninger inde til højre i billedet. Min far har fortalt, at da han stod i lære i bageriet på hjørnet af Egilsgade og Leifsgade, var det sådan der så ud. Det må have været i 1950-60’erne. Jeg er selv født i 1967, og husker ikke de lave bygninger. Lige bagved hvor billedet er taget, har jeg boet i en årrække..

Her kigger vi ned af Leifsgade, imod Njalsgade, hvor det forrige billede er taget. Her ser vi bageriet ovre på hjørnet, og man kan godt fornemme, de lave huse længst ovre på venstre side, lige før Njalsgade.

Njalsgade med kig ned i mod Artillerivej. På venstre side ligger den lave bygning, som har huset lidt af hvert, i den tid jeg har boet på Bryggen. Jeg boede inde i hus komplekset med den gule gavl. En af de særpræg som Bryggen havde dengang, var de grønne vækster op ad husmurene rundt omkring. Det er efterhånden meget få steder det har fået lov til at forblive, desværre.

Her ser vi ‘FDB’ gården (Njalsgården) i Njalsgade. Sjovt at se det gamle billede, hvor Njalsgården endnu ikke er færdigbygget.

Her er vi tilbage på hjørnet af Njalsgade og Artillerivej. Der er brand i gaden, men om billedet er taget på samme tid som det tidligere billede med brandbilen, er uvist? Ejendommen er ved at være færdig renoveret, og den fremstår flottere end nogensinde. Nu må vi bare håbe, at de fandens graffitimalere kan nære sig!! I gamle dage, var der altaner hist og her på Bryggen, men nu er der snart altaner alle vegne, hvilket jeg syntes er rigtig fint. Altanerne på billedet er de gamle altaner, men i opdateret udgave.

Jeg elsker det gamle billede nede fra Snorresgade, hvor Kigkurren er bag os, og vi ser op imod Hans Tausens kirke. På det gamle billede, kan man se at byggeriet af kirke er i fuld gang. Byggeriet begyndte i 1915 og sluttede i 1936. Kirken lå der i mange år førend tårnet kom til, som noget af det sidste. Jeg mener at tårnet blev givet som en donation?

Thorshavnsgade og Reykjaviksgade. Soldaterne på billedet, hører sikkert til inde til højre, hvor der dengang var et militært område.

Thorshavnsgade, hvor man kan se det militære område inde til højre. På området kom der senere teknisk skole, børnehaver og medborgerhuset Gimle. I disse dage er der opstået en hel ny lille bydel til Islands brygge derinde, som ligger lidt for sig selv. Det kunne godt være mere integreret i Bryggen, end det er nu..

Link til første del af Islands Brygge før og nu

 

Relaterede fotos:

9 thoughts on “Islands brygge før og nu, anden del

 1. Det er simpelthen en så fin samling af billeder, og det er sjovt at kunne sammenligne så nemt den gang og nu. Utroligt meget er sket og så alligevel ikke. Nogle af bygningerne er blevet pænere, men en del er også gået tabt. Det kunne være man skulle overveje at få plantet mere grønt langs og opad murene.

  1. Tusind tak for ordene! 🙂

   Ja, jeg er stor tilhænger af grønt op ad murene, hvilket sikkert skyldes min opvækst på Bryggen, hvor mange af bygningerne havde det ‘dengang’

   Det findes stadigvæk rundt omkring, men man skal lede efter det..

 2. Hold da helt op for en rejse på Islands Brygge, her vågner man helt uskyldigt og konfronteres så med hele sin Fortid, sammenlignet med den meget aktuelle Nutid på Bryggen, de gammelkendte Gader, Bygningerne og indtrykkene prentet ind i Hukommelsen, det man husker i brudstykker når man i dag færdes på Bryggen, konfronteret med Modernismen der er krøbet ind over vores Enklave, vores før meget isolerede Bydel som nærmeste naboer hvor ikke engang Havnen er som før………..
  Se det var en gennemgang af vores Historie der i den grad rusker op i den afblegede Hukommelse. Tusinde tak skal du have Admin. Gamle Dage lever i den grad op til sit navn…
  M.v.h. gb………………….

  ,

 3. Der er efter min mening intet så godt som billeder, når man vil drage rundt i sin hukommelse for at gen-“se”, – hvis man kan udtrykke sig sådan, – alt det, som man har oplevet gennem sit lange liv. Ak ja, á propos “lange” liv! – Det er mit – 73 år, så der er unægteligt et velvoksent register at holde styr på; – –

  ‘ – – og det er her, at mit udsagn om den meget store værdi, der er ved billeder / fotos får betydning – i det mindste for mig. Jo, for på trods af, at “man”, og det gælder til fulde også mig, absolut synes, at man har så ganske god styr på alle tingene: “Hvordan så der ud i min barndomsgade eller på pladsen, der hvor farmor og farfar boede . . . . osv. osv., så opdager jeg gang på gang, at når de faktiske kendsgerninger vises frem på et foto, så må man ofte sande, at de forhold, som endnu eksisterer, og som man fysisk kan tage hen, og se på ved selvsyn; de er der endnu; så er det noget ganske andet med bybilleder og andet, som nu er væk; fordi for disses vedkommende har man altså kun indre erindring til rådighed; – –

  ´- – altså så længe man ikke erkender, at ens egen erindring ikke er helt “troværdi”, vil jeg driste mig til at sige. – – Derfor:

  Er det ganske dejligt, at kigge ind her på hjemmesiden “Gamle-Dage”. Netop i en billedserie som nærværende. Her kan man med stort udbytte rangere frem og tilbage mellem nu og dengang. Lad mig kort nævne billederne fra Isafjordsgade. Hvor er det herligt, at køre slæden helt til venstre og så til højre; – og se huset i baggrunden, som ikke var der dengang.

  Nuvel; – jeg kigger videre. Hav det godt, du som læser dette.

  M.v.h. LSC

  1. En af de mange herlige Foto serier i G.D. , jeg til stadighed vender tilbage til, på min rejse `Down Memori Lane`, er jo denne, og, at `vi` som `Gamle i Gårde`, nyder nostalgien i de gamle Billeder og sammenligningerne i konstellaionen `Før og Nu`, er jo ikke mindst fordi vi var `der` selv ! Fra Fyrrene og frem !
   Billedmæssigt, I Isafjordsgade, dukkede F.D.B.s, Adminstraionabygning op, for enden i Njalsgade, samt ejendommen Isafjord på hjørnet af Njalsgade og Egilsgade, med Andels Lejligheder og Offentlig Badeanstalt i Kælderen, i Njalsgade. For ikke at tale om Bergthora Biografen, foran `den Lille Legeplads, med `Skøjtebane` om Vinteren,, der måtte vige pladsen hor den nye, `Dyre` i Isafjordsgade, en Bygning med Tankstation, samt en ny Bank, som en konkurent til Bikuben i Njalsgade og Banken på Islands Brygge, ved Apoteket og Posthuset, under Langebro….. For ikke at tale om den modsatte ende af Isafjordsgade med Kirken og Loppemarkedet !
   Mine Bedsteforældres og mit Barndoms og Unddoms miljø, garneret med Københavner Billeder, dyrket og bearbejdet af Admin, Billeder der tager mig tilbage til minderne fra mit Liv i Byen, hvor Rødderne stadig er levende, og kanpen for at følge med i udviklingen alligevel bliver vanskeligere, som tiden går og udviklingen syntes at gå stadigt hurtigere…
   M.v.h. gb………

 4. Sikke dog nogle pragtfulde foto serier! Jeg er opvokset hos mine bedsteforældre på 2. sal over Artillericafeen på hjørnet af Njalsgade og Artillerivej fra 1952 – 1970, og denne rundtur i det gamle kvarter har vakt mange dejlige minder og bevæget mig meget.
  Tusind tak for den enorme indsats og fordi du deler det med os alle.
  Mvh. Mark

 5. Mine oldeforældre havde en skomagerforretning i Isafjordsgade 4 omkring 1930.
  Er der nogen der har et billede derfra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.