december 5, 2023

Model & hobby

Af Michael Bonnevie

 

Danmarks ældste hobbyforretning går på pension. Sådan står det at læse på model & hobbys hjemmeside. Model & hobby

Jeg er snart 47 år, men det er først nu at jeg er blevet opmærksom på den fantastiske hobbybutik, hvilket jeg undres over, da den ligger et sted hvor jeg stort set har arbejdet overfor i en længere periode i 80-erne.

dsc_0048

Bedre sent end aldrig, også selvom butikken vrider nøglen om indenfor en måneds tid, hvilket er en skam 🙁

dsc_0045

dsc_0044

Jeg er blevet opmærksom på butikken via Sussie Paddison, som ejer den sammen med sine 2 søskende. De har videreført butikken efter deres far og mor, som i 1948 åbnede model & hobby i Gunløgsgade 23 på Islands brygge. Sussie er formand for Islands brygges lokalhistoriske forening og arkiv, hvor jeg også er medlem.

dsc_0028

I begyndelsen af 50-erne flyttede forretningen til Isafjordsgade 16 pga. pladsmangel. Der gik endnu nogle år, hvorefter de flyttede til Løvstræde 2 ved Købmagergade.

Sidst i 50-erne flyttede de igen til et nedlagt værtshus, “frøen” ved Hauser plads, og blev der til 1963 hvor forretningen tog ophold i dens nuværende adresse, Frederiksborggade 23.

Link til hele historien

dsc_0052

For folk som mig der har hang til nostalgi og gamle dage, så er butikken helt fantastisk 🙂 Det er som et tilbageblik til en svunden tid, med alskens  nips og fine sager. Jeg har tidligere skrevet om Herolds varehus, som har meget af det oprindelige særpræg som er at finde i model & hobby. Varesortimentet er meget forskelligt, men følesen af det “gamle” er der i overflod i begge butikker.

Som sagt er der en lille måneds tid til at butikken lukker, så hvis du vil gøre et godt køb, hos nogle helt fantastiske mennesker med tid og overskud, så tag en tur ind på Frederiksborggade 23 og se om ikke der også er noget for dig :.-)

Åbent: mandag, tirsdag, torsdag fra kl. 11 – 17
fredag 11 – 17.30 – lørdag 10 – 13
ONSDAG LUKKET!

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

6 thoughts on “Model & hobby

 1. Så tæt på og så, så langtfra!!!!!!!!!!!
  Den forretning skal jeg altså se før den lukker ned, jeg har da hørt om den adskellige gange gennem Admin, men med så meget andet, kom der noget i vejen og turene gik i andre retninger, men tiden rinder ud fremgår det, så alene et nærstudie af forretningens model, af et Union Pasific Damplokomotiv, er nok til at trække mig, tak for billederne Admin……….
  M.v.h. gb.

 2. Så lykkedes det alligevel. Vejret var dejligt, men vinden en smule kold stadigvæk, så den komplette gennemgang af Fr. Borggade, med visitter i div. butikker, krydret med en gennemgang af Torvehallerne på Israels Plads, der, `by the way`, er ved at tage form til et egentligt Torv, med Stader mellen Hallerne, ankom jeg endelig i butikken Model og Hobby i nr.23 Kld., butikken er større end jeg havde forventet og fyldt med finurlige model arbejder, modeller af Skibe, Fly, Tinsoldater, opstillinger af alverdens Dukkethuse, og salg af et væld af Dukke Møbler og Inventar under enhver form.
  Desværre, Modellen ef Union Pasific Lokomotivet var solgt og klart til afhentning, efter deres forretnings Jubilæum d. 4./5. og den endelige lukning i slutningen ef måneden.
  M.v.h. gb

 3. Jeg går ikke ud fra du ville have toget alligevel, hvis det var til salg?

  Torvehallerne er lidt mere spændende om sommeren, det vil jeg medgå. Jeg var forbi igår, og kunne godt se at det tog sig bedre ud nu, end i vinters

 4. REPLY : att: Admin and whoever it may consern :
  Selvfølgelig ville jeg ikke have taget TOGET som udstillet ? ELLER VILLE JEG ? Svaret blæser i vinden, men er man fasineret af Mekanik, Biler, Motorcykler, Foto, Tog, Ure, Design og meget andet, er man solgt, når man ser sine DRØMMESYN ! Det at drømme og ønske sig, er vel en del af livet som vi alle oplever det, at ønskerne så er forskellige, er noget helt andet. Økonomien sætter jo altid grænserne, for drømmene om de hellige haller, fyldt med drømmenes uopnåelige `U`- muligheder. Selv er jeg holdt op med at se efter Ferrari Biler og Zondaen ! Siger mig heller ikke noget, blandt meget andet, men et enkelt Futtog og så i den størrelse ? !!!!!!!!!! Ja, ja, vi lyver vel også lidt for os selv, eller hvad ?????????
  M.v.h. gb.

 5. Det er simpelhen et kæmpe tab for vores samfund, at vi mister disse små perler af hobby butikker.

  Husker selv, da jeg var dreng, er pt 46, da kom jeg hos en frimærke samler. Han have 2 små rum i en kælder. Disse var vel hver for sig omkring 15-18 kvm. Jeg kom der ikke for at købe frimærker, nej – for når jeg havde fået lidt lommepenge var noget af det første et besøg hos ham.

  Der købte jeg så tegneserier med supermand, edderkoppen, hulk og mange af disse superhelte.

  Da jeg var kommet der over en længere periode og fordi han sikkert vidste, at jeg brugte mine lommepenge hos ham, sagde han en dag til mig. Hvis du kommer her 1 gang om ugen, smider lidt med kosten, ordner stakken af bøger og blade, så må du tage alle disse tegneserier du vil, behandle dem pænt, bytte dem til andre. Men udover dette fordoblede jeg mine lomme penge og har aldrig læst så mange forskellige tegneserier som jeg gjorde den gang. Vores venskab holdte i over 3 år, indtil han desværre blev syg, måtte lukke og slukke. Så han aldrig igen.

  Jo – jeg forstår bestemt betydningen af disse små perler, der nu engang er alt for få af i vores moderne samfund..

 6. MT, du har helt ret! Det burde forbydes ved lov og stokkeprygl at lukke den slags små tidsmaskiner 🙂 Det bedste vi kan gøre er at mindes dem ved omtale, men det bliver nu aldrig det samme som et rigtigt besøg i butikken, og indsnuse duftene og atmosfæren 🙁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.