april 19, 2024

HOFOR fjernvarmetunnel tur under havnen

Af Michael Bonnevie

 

HOFOR inviterede d.5 januar, borgerne på en fjernvarme tunnel tur under havnen, mellem Islands brygge og Kalvebod brygge.

Fra august 2014 til januar 2016, har der været gravet flittigt på pladsen ved siden af Islands brygges kulturhus på havnen, og indtil januar 2017 er tunnelen blevet indrettet med fjernvarmerør, kabler mv.

Efter planen, bliver de 2 skakte ned til tunnelen, lukket i januar 2017, og udgravnings pladserne vil givetvis blive genskabt så de fremstår som før arbejdet begyndt.

Fjernvarme tunnelen er 3 meter i diameter, 320 meter lang, og de 2 skakter er 25 meter dybe. Fjernvarmen kommer fra H.C. Ørstedsværket igennem en ældre sydlig tunnel ved Nokken, og vil nu snart via den nye tunnel, løbe videre ind i byen. Det skulle give en effektiv udnyttelse af varmen.

Os fra Islands brygges lokalarkiv, havde fået en lille fordel i forhold til turen, da vi havde fået lov til at være de første i tunnelen. Da vi kom frem til pladsen, var der allerede en halv lang kø, så det var rart at kunne springe over, og gå lige ned i dybet med det samme.

Her er vi på byggepladsen, og skal til at begive os de 25 meter ned i skakten.

hofor-tunneltur-1

hofor-tunneltur-3

En længere vandring ned af ståltrapper, hvor man fik vand og mudder i hovedet fra dem ovenover. Manden her var fornuftig..

hofor-tunneltur-4

Her står vi og venter på at få lidt oplysninger omkring turen. Vi fik blandt andet at vide, at vi ikke måtte trykke på de grønne knapper i tunnelen. Hvad der skete hvis vi gjorde, fik vi ikke at vide? Tankerne kørte i hovedet, og jeg var glad for at vi var de første i tunnelen. Tænk hvis der skete noget, og man havde folk både foran og bagved sig! Heldigvis har jeg ikke galoperende klaustrofobi, så jeg slog koldt vand i blodet, og fik det bedste ud af oplevelsen.

hofor-tunneltur-10

hofor-tunneltur-8

hofor-tunneltur-7

Da startskuddet blev givet, var jeg den første som gik ind i røret. Jeg løb lidt frem, så jeg havde mulighed for at skyde et par billeder i ro og mag. Det var dog ikke helt enkelt, da lysforholdene og de mange mennesker bagved pressede på.

hofor-tunneltur-6

hofor-tunneltur-17

Her ser vi formanden for lokalarkivet, Sussie Paddison.

hofor-tunneltur-14

hofor-tunneltur-11

Da vi efter noget tid, havde tilbagelagt de lidt over 300 meter under havnen, og var kommet til skakten på Kalvebod siden, så skulle vi jo også opad igen. Jeg besidder ikke den bedste kondition, så jeg pustede noget da jeg atter var oppe i den friske luft. Jeg fik lidt medlidenhed med de ældre mennesker som var med på turen..

hofor-tunneltur-25

hofor-tunneltur-27

Her vi oppe igen, på den anden side af havnen.

hofor-tunneltur-31

Da man ikke kunne gå tilbage gennem røret, så havde vi nu en ny udfordring. Regn! Det øsede ned, så vi måtte trave tilbage til Bryggen over Langebro. Det har været sjovt at se udgravningen indefra, men det er nok også noget man kun orker en gang. Når man har set de første 10 meter af røret, så har man set det hele. Det gør selvfølgelig også, at det er noget u spændende at fotografere den slags ture..

Link til HOFOR

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “HOFOR fjernvarmetunnel tur under havnen

  1. Usspændende tur ? O.K. Jeg kender det jo godt, forventningen, og når man så først har set det, så ! Men ikke desto mindre, en `Once in a lifetime` mulighed for at komme under Havnen, i et `Fjernvarmerør`, som fremover opvarmer Huset, for de klippede Får på Landjorden !
    Spændende at komme med via reportagen, man har jo gået og tænkt på hvordan systemerne var indrettet, så tak for turen,nu blev man så, så oplyst, også i den retning !
    M.v.h. gb…….

    1. U spændende set ud fra en fotografisk vinkel! Selve turen var egentlig ok, men jeg havde håbet på flere spændende foto muligheder..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.