maj 23, 2024

Kongernes lapidarium

Af Michael Bonnevie

 

D. 4 Juni 2014 åbnede Kongernes lapidarium (Lapidarium-Stensamling) i Christian d. 4’s bryghus. Bryghuset har i al den tid jeg husker, været en del af det vue som lå foran en, når man begav sig over Langebro til indre by.

Bryghuset ligger til Højre for Langebro, trukket lidt tilbage i forhold til havnen. Det store røde murstenshus, som er en Københavns ældste bygninger, ligger på Slotsholmen sammen med andre historiske bygninger som Christiansborg, det Kongelige bibliotek med videre. Nu da der er gået lidt tid, og tingene er faldet til ro ovenpå åbningen, så var det en af de steder jeg måtte besøge.

dsc_1205

Plantegning over Bryghuset. Tryk for større version

Grundplan_KongernesLapidarium

Jeg havde planlagt at fotografere med flash, men måtte efter en del billeder sande, at det ikke fungere tilfredsstillende. At fotografere med flash kan være en god ide under lysfattige forhold, men da jeg har en hurtig optik (Sigma 50mm f1.4) så er det meget bedre at udnytte det naturlige lys. Jeg fotograferede hele seancen med Iso 1600, så jeg kunne have rimelige lukkertider. Efter jeg har set billederne igennem, så er den billedstøj som Iso 1600 giver på et fuldframe kamera som Nikon D600, minimal..

Udstillingen er i 2 plan, hvor man i stueplan følger en rute, og ender ude på en gang med adgang til første sal og stensamlingen. Jeg gik rundt i en lille times tid, og de 50,-kr det kostede at se udstillingen, var godt givet ud!

dsc_1198

dsc_1189

dsc_1155

Link til Kongernes Lapidarium

Fra slke.dk

4. juni 2014 får København en helt ny attraktion: Fra da af kan du komme på en æstetisk vandring under hvælvingerne i et 400 år gammelt bryghus. Det blev bygget af Danmarks mest berømte konge Christian 4.s på Slotsholmen midt i København. Her tager 300 skulpturer, samlet fra kongelige haver, pladser og bygninger imod. De danske konger ville ikke stå tilbage for udlandet, og meget er bevaret i Danmark, som i resten af Europa er gået tabt. Du kan bla. komme tæt på rytterstatuen fra Amalienborg Slotsplads, der siges at have kostet mere end hele slottet!

Christian 4.s Bryghus, som huser Kongernes Lapidarium, er en af Københavns ældste bygninger; den stammer helt tilbage fra 1608. Det vældige røde murstenshus ligger i et historisk miljø på Slotsholmen med den Sorte Diamant (Det Kongelige Bibliotek) og Københavns Havn som naboer. Bygningen blev oprindelig opført som en del af Københavns militære befæstning. Den hvælvede stue etage står stort set som på Christian 4.s tid. Og oven over rejser sig en imponerende tagkonstruktion, hvor tømmer konstruktioner, bjælker og stolper er fuldt synlige.

I disse rammer venter en æstetisk oplevelse, hvor rustikke rum og raffinerede skulpturer går op i en højre enhed.

dsc_1211

dsc_1165

dsc_1158

Wikipedia om Lapidarium

Et lapidarium er et område, oftest i forbindelse med en kirkegård, hvor særligt bevaringsværdigeminde- og gravsten opstilles.

Lapis betyder sten og et lapidarium er en udstilling eller samling af sten. I Danmark kendes ordet fra kirkegårdenes samlinger af gravsten, men andre steder bruges udtrykket om andre stensamlinger. På kirkegårdene ses tit udvalgte bevaringsværdige sten samlet i en slags udendørs museum, men mange steder er det blot alle gravsten fra nedlagte grave samlet et sted på kirkegården, hvilket så også er et lapidarium om end mere uformelt.

Der er ikke bestemte regler for hvilke sten eller hvordan de sættes i et lapidarium, men der er regler i kirke- og museumslov, for hvordan menighedsrådet skal sortere, når de skal rydde ud i gravsten, der ikke er afhentet af ejerne efter fredningstiden

dsc_1171

dsc_1184

Nedenstående billeder er fra natmus.dk

Frederiksholms Kanal 29-Christian IV's bryghus 1913
Frederiksholms Kanal 29-Christian IV’s bryghus 1913
Frederiksholms kanal 29-Christian IV's bryghus
Frederiksholms kanal 29-Christian IV’s bryghus

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Kongernes lapidarium

  1. Så fik jeg da også set det !!!
    Bestemt ikke særligt opreklameret og mindst lige så interessant som Gips Afstøbnings Samlingen, Den Kgl. Afstøbningssamling på Larsens Plads, bag Toldbodgade, mod Havnen. En dejlig gennemgang med 60 Billeder, i et interiør der i sig selv er et besøg værd, i en Bygning der for de fleste Københavnere, der har passeret Langebro, har stået som et Vartegn i Byen, med sit markante Tag. Ja, København, hvad har du ikke at byde på ? En dejlig gennemgang med Billeder, der understreger behovet for et egenhændigt syn på sagerne……..

    M.v.h. gb…….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.