maj 27, 2024

Strøgets 50 års fødselsdag

Af Michael Bonnevie

 

Hvem kan modstå 1.1 km kaffe og kage bord, -midt på Strøget i København? Jeg kan ikke!

I sidste uge læste jeg at Strøget som gågade fyldte 50 år i denne weekend, og der ville være alle mulige tiltag såsom 1.1 km kagebord som for 50 år siden.

dsc_0580

Her et billede fra aok.dk, som viser det første kagebord på strøget. Dengang var der vitterligt tale om et bord, og ikke mange små borde hist og her..

Kæresten og jeg tog et smut derind, og var fremme lidt i 10. Kagebordet skulle være fremme ca. halvanden time fra kl. 10, så for at være sikker på at få vores andel af det liflige sukker guf, så måtte vi være i god tid.

dsc_0505

På højbro plads havde jeg troet at man kunne se bordet, men ak! Det viste sig at de butikker der havde lyst, kunne anbringe et bord med kaffe og kringle udenfor.  Et kagebord var vist lidt af en tilsnigelse..

Der var nu alligevel rigeligt til alle, da der var godt med borde ned ad Strøget.

dsc_0549

Jeg fik mine kagestykker og kaffe, og det var alt i alt ok 🙂

Link til billedserie om Strøget

Fra Wikipedia omkring Strøget

Strøget er en berømt gadestrækning i København, der fører fra Rådhuspladsen til Kongens Nytorv og har en længde af ca. 1,1 km.

Strøget består af følgende gader/torve:

 • Frederiksberggade – den nyeste af strøgets gader anlagt efter bybranden i 1728
 • Nytorv – fra 1606
 • Gammeltorv – byens ældste torv
 • Nygade – den korteste gade anlagt i 1685
 • Vimmelskaftet – fra 1689
 • Amagertorv – med Helligåndshuset fra 1470
 • Østergade – som oprindelig sluttede ved den gamle Østerport

Strøget fik sit kælenavn i slutningen af 1800-tallet. Indtil da talte man om Routen.

Den var oprindelig befærdet i begge retninger af mange transportformer, men blev 17. november 1962, som forsøg, omlagt til gågade – Danmarks og en af verdens første. Forsøget blev gjort permanent i 1964.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

3 thoughts on “Strøgets 50 års fødselsdag

 1. Jeg ved det, misundelse er en grim følelse (jeg), slet ikke overvejer i denne forbindelse, vi var også på Strøget for at få del i oplevelsen, desværre for sent til at deltage i brødspisningen. Vi var fremme på Kgs. Nytorv ved 13 tiden, der var Loppemarked som også måtte beses nu vi var der, lidt rundt måtte vi også før vi ankom på det forkætrede Strøg, jeg vidste at Brød og Kaffe var fra Kl.10, og var klar over at vi kom for sent til frådseriet, der var forbeholdt Admin og andre morgenduelige medborgere og Turister, de var der til gengæld kl. 13,30, `en mass`, mylderet var en oplevelse, alle forretninger havde åbent,. På Amagertorv gav vi op, der var på det nærmeste ufremkommeligt, en ung mand var kravlet op på toppen af Storkespringvandet og sad i top skålen og råbte ud over pladsen, medens stemmen blandede sig med div. optrædender og Højtalere der fremsagde Digte, iblandet Musikalske indslag. Vi var der, vi var med i fire timer !!!!!!!

 2. ,Retur igen, gamle Film om `Gamle Dage`på Strøget, genkendelsen får det til at krible i maven, at se personerne komme gående der, at se forretningerne, at genkende stemningen i Filmklippene, de nye Links, at høre sproget som det blev talt, sproget man selv talte, med hver sin Bydelsaccent, Påklædningen, måden Drengene satte Håret på………..o.m.a……..
  I sandhed en oplevelse, en oplukning af Pandora`s æske, ting man mente at man havde glemt, men som er dybt indlejret i hukommelsen, ting man aldrig ville kunne forklare sig ud af, det liv man også levede den gang, de oplevelser der lever videre i en selv. Strøget er stadig Strøget nu 50 år efter at det blev omdannet til Gågade, det trækker stadig i mig !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Tak for opfølgningen Admin,
  M.V.H. gb.

 3. Måtte ind og se Billedserien om Strøget, genopleve Historien om Strøget i min egen tid og lade Nostalgien blomstre igen, meget er sket sien, men Strøget er sig selv, genkendeligt og stedet `man` bare må besøge, igen og igen………
  M.v.h. gb…………..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.