maj 27, 2024

Islands brygge før og nu

Af Michael Bonnevie

 

Jeg fik installeret et nyt billede plugin til WordPress, og det vil jeg nu så småt tage i brug med denne post, om Islands brygge før og nu.

Det nye plugin kan sætte 2 billeder op, og lave en slider så man kan se et før og efter billede. Det fungerer rigtig godt, -men nu måtte jeg så også en tur rundt på Bryggen for at tage billeder der nogenlunde matchede de gamle billeder jeg har lånt på lokalarkivet.

Det er lidt af en prøvelse at få billederne til at passe sammen, da jeg ikke aner hvilken optik der blev brugt til de oprindelige billeder. Jeg forestiller mig det må være fastoptik, og de har vel været en 30-60mm. Selv bruger jeg en Sigma 50mm, så det er ikke altid at billederne passer fuldstændigt. Jeg har kørt de nye billeder ind ovenpå de gamle i Photoshop, og har der lavet de sidste justeringer. Nu passer billederne nogenlunde, men et par af de gamle billeder bærer præg af at linserne fortegner, og det er svært at gøre noget ved..

Hiv til højre og venstre i håndtaget, i midten af billederne, for at se før og efter!

Vær opmærksom på at billederne kan tage lidt tid at loade og komme frem!

Her ser vi imod langebro igennem den dengang nyanlagte havnepark. Vi er sikkert sidst i 80-erne

 

Her ser vi imod Kalvebod Brygge med byggeriet af Nykredits hus.

Næsten det samme kig som før, men her er der endnu ikke blevet bygget til på Kalvebod siden, og vi kan se indover byen med Polititorvet i forgrunden.

Her er vi helt oppe ved langebro og ser imod Kalvebod brygge, med huset i forgrunden der senere blev til restaurant.

Her er der ikke sket det helt store, og det er selvom der er 60-70 år imellem billederne.

Et kig nedad Leifsgade fra den “lille legeplads” Det gamle billede er fra 1938, men det er nogenlunde sådan jeg husker min barndom på Bryggen i 60-80-erne.

Her er vi på “stien” Njalsgade med kig imod Amager fælledvej. Billedet er fra 1950. I dag er post centralen, som kan skimtes fremme på venstre side væk, og på højre side er der nu kollegium, universitet mv. og langt ude til højre residerer DR i deres flotte og meget dyre kompleks..

Reykjaviksgade med toget som jeg husker det.

Thorshavnsgade imod Langebro. Læg mærke til de mange små butikker på det lille stykke, som prydede billedet dengang.

Thorshavsgade helt oppe ved Langebro. Dengang med stoppested for sporvogn

“ANVA – F.D.B” på hjørnet af Njalsgade og Thorshavnsgade.

Langebro med den gamle tog bro. På nær togbroen, er der ikke meget nyt at spore her.

De nye billeder har jeg selv stået for, og de gamle er venligst udlånt af Islands Brygges lokalhistoriske forening og arkiv.

Man kan bruge billederne hvis der linkes tilbage, eller man skriver at billederne kommer fra henholdsvis gamle-dage.dk eller Islands Brygges lokalhistoriske forening og arkiv.

Link til anden del af, Islands brygge, før og nu

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

9 thoughts on “Islands brygge før og nu

 1. Rigtig udmærket indlæg med fine billeder både før og nu. Jeg synes det plugin virker rigtig godt – det er langt sjovere at sammenligne 2 billeder på denne måde end hvis billederne var placeret ved siden af hinanden. Dog kunne jeg godt forestille mig at der er en del arbejde i at sætte det op så det passer.

 2. Plugin-er er forbløffende enkelt at gå til. Man skal bare bruge 2 billeder som skal have ens dimensioner. De sættes så ind imellem 2 små koder. Det er alt

  Det største arbejde ligger i at matche billederne i photoshop

 3. Rigtigt godt gået `Admin`, rigtigt morsomt at få de sammenligninger fra `Før og Nu`. Indrømmet, der er en himmelvid forskel på kvaliteten af Billederne, men essensen og indholdet, oplevelsen af udviklingen er i den grad slående, frem og tilbage, jeg var der selv og er der endnu, jeg følger med og mindes, genoplever og oplever nye tiltag jeg endnu ikke har set med egne øjne
  Som M.Gaard says, det må knagme have været noget af en beregning at få de `Skud i Kassen`…………

  M.v.h. gb………..

  1. Nu da jeg sidder og kigger indlægget igennem igen, så får jeg helt lyst til at lave mere af den slags. Jo, det kræver lidt fodarbejde og planlægning, at line skuddene op. Man kan tage de gamle billeder med på papir som jeg gjorde, eller evt. på en IPad eller lign. Det største problem er i virkeligheden, at man ikke aner hvilken optik der i sin tid er blevet brugt? -så det kan kun blive et kvalificeret gæt. Jeg tror/satser selv på, at man dengang for det meste brugte fast optik på omkring de 35-50 mm. Det kan du muligvis hjælpe mig med gb?

   1. Da det jo ikke var så almindeligt med udskiftelig Optik på de gamle apparater, ( kategoriseret her som værende i et tilgængeligt prisleje for menigmand), blev de skabt til de meget brede Fotograferings opgaver, hvis de ikke var tilegnet specielle opgaver såsom Presse Fotografering og mere videnskabelig omgang med apparaterne med faste Linser og større Brændvidder, der også kunne fås . Dermed blev de 35mm den gængse Linse størrelse for datidens hobby Fotografer med begrænsede midler, der ikke satte dem i stand til at investere i System kameraer som Leica, Camon og lignende, med et varieret udbud af specielle udskiftelige Linser…………

    M.v.h. gb…………

    m.v.h. gb………..

   2. Ja kan I så komme i gang (ha-ha).
    Der findes stadig mange fotomotiver på Bryggen, som I nok snart skal skynde jer med at få i kassen, inden det bliver nedrevet
    eller “renoveret” (se bare på Sydbryggen). Jo, betonpesten spreder sig, som gamle Achton Friis skrev.
    Venligst Poul

 4. Dejlige minder . Jeg var ansat i mange år som chauffør hos Ølkurt hos bryggens øl og vand . Jeg har et par billeder hvis det har interesse

  1. Hej Flemming.. Jo, jeg er skam meget interesseret i billeder fra Bryggen. Hvis jeg modtog billeder fra dig, ville det så være i orden, hvis de også kom i Islands Brygges lokalarkiv? Grunden til jeg spørger, er fordi jeg sidder i bestyrelsen, og vi leder altid efter nyt materiale.

   Ps. du kan sende billederne via min mailadresse som du kan se i kontaktformularen..

   Mvh

   Michael

  2. Hej Flemming
   Ved du hvordan det senere gik Øl-Kurt efter han solgte sin lille guldmine?
   Det var jo en rigtig god forretning at komme i, og dengang var der mange strøgkunder, da der var gang i forretningslivet mellem
   Vestmannagade og Langebro.
   Når jeg bad om kun 4 pilsnere, kunne han spørge: “Fejler du noget?”
   Han solgte helst store partier. Jeg har ladet mig fortælle, at hans mængderabat var så god, at selv visse værtshuse foretrak ham
   fremfor de store bryggerier?
   Og sikken et øludvalg! Det var et mekka for ølsamlere.

   Jeg vil også opfordre dig til at donere eventuelle gamle fotos til Lokalhistorisk. De bliver så glade, så de giver nok en god lagerøl.

   Venligst Poul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.