april 24, 2024

Nåh, sådan ser en kirke med 1½ kirketårn ud?

Af LSC

 

“en kirke med 1½ kirketårn”  – – kan jeg huske, at jeg spontant kom til at tænke helt for mig selv, da jeg en sommerdag for længe siden – i de gode gamle dage, som man siger – på en ferierundtur i Jylland i 1967 gjorde min entré i Ribe.

I Ribe ligger som i mange andre byer en ærværdig gammel domkirke. En ganske fascinerende bygning, synes jeg. Om den er ”smuk” ved jeg ikke, om jeg tør sige. Men ærligt talt: Behøver en bygning – såvel som alt andet – at være smuk for at glæde og begejstre os? – – Jeg synes det ikke. Jeg kan godt finde, at noget er attraktivt uden, at det skal være smukt – finde det behageligt at være ”i selskab med”, fristes jeg til at sige.

Rigtigt mange af vores kulturskatte er jo netop bygningsværker – både kirkerne og mange andre bygninger, som ofte langsomt er vokset op, først med en i mange tilfælde lille kerne, som man gennem mange tidsaldre senere har udvidet med tilbygninger. Ikke altid helt stil-”tro” må vi i mange tilfælde konstatere; – ingen ensartede gennemgående arkitektplaner.

På den måde kunne man til slut på et tidspunkt ikke mere klart pege på nogen logisk planløsning i huset; og det kan man således heller ikke nu. Alligevel står de der – kirkerne for eksempel – og fylder os med glæde. Vi tiltrækkes af, og beundrer disse bygninger, som er blevet opført ved flere gange ”knopskyderi”, kunne man næsten kalde det. Sådan er det i hvert fald for mig!

’ – – og i det aspekt vil jeg med ”et par” fotos vise dig den gamle domkirkes to aldeles forskellige tårne – heraf overskriften: 1½ kirketårn; det ene stort og meget bastant og det andet noget mindre; næsten som var de tegnet til hver sin kirke.

Til det store bastante og firkantede venstre tårn er der offentlig adgang, så man kan komme op på dets tag til en udsigtsplatform, der giver den besøgende et pragtfuldt skue ud over byen og videre ud over det omgivende landskab, som du kan se på det tredje foto.

NB! Billederne er gamle oparbejdede lysbilleder, nu mere en end 45 år gamle. Bær derfor venligst over med, at de ikke er af nutidig digital kvalitet.

M.v.h.  LSC

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Relaterede fotos:

LSC

Blandt mange aktiviteter er, at jeg skriver noveller, som jeg udgiver på forlaget SAXO.com som "e-bøger". Jeg kalder dem "hurtig"-noveller, fordi de kan læses helt til ende på meget kort tid, men alligevel indeholder både spænding og overraskelse. Jeg skriver under forfatternavnet: "Leif Antskov"; og mine hidtidige udgivelser kan ses på dette link: leifantskov Vigtigt! - Når du har kigget på Leif Antskovs hjemmeside, og vil tilbage her til "Gamle Dage"-sitet, gør du det ved at klikke på venstre-pilen oppe i skærmbilledets øverste venstre side!

View all posts by LSC →

One thought on “Nåh, sådan ser en kirke med 1½ kirketårn ud?

  1. En dejlig `reminder` fra det `Gamle Danmark`, Ribe, Kongebyen, den gamle købstad med den forjættende historie, den Gamle By, Brostenene, Bindingsværks husene som også ses fra Kirke Tårnet, nu mangler vi bare resten af Historien, som desværre er gået tabt i de sidste 50-60 år siden skoletiden………..
    Tak skal du have,
    M.v.h. gb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.