april 24, 2024

Den gamle By – glimt fra svundne tider

Af LSC

 

Den gamle By” er et museum. Det ligger i Aarhus;

´- – og om det vil jeg her berette:

 ********************************************

 I sommeren 2010 var jeg indlagt på Aarhus Universitetshospital til operation og kemo for en kræftsygdom. Den del af Aarhus Universitetshospital, som derved skulle blive min ”bopæl” i næsten halvanden måned ligger i Tage-Hansens Gade; og en af hospitalets alternative adgangsveje er ud til Viborgvej; – næsten lige over for ”Den gamle By”s indgang! ’ – – og da jeg omkring 3 uger efter min ankomst fik lov til at gå nogle småture uden for hospitalet, fangedes min interesse hurtigt af indgangen der ovre på den anden side af vejen.

Senere har jeg mange gange taget turen med lyntoget her fra Nordsjælland til kontrol og behandlinger derovre; og så jeg altså i ”fritiden” ind på museet; – – ja, og indenfor til de mest fantastiske ”gamle dage”-oplevelser, som du kan forestille dig; og det er hver gang den rene beroligende balsam for mig at komme derind, – og senere se mine billeder derfra!

NB! Jeg har ikke mulighed for at opstille en teknisk flot og fuldendt fotoreportage som dem ADMIN her i Gamle-dage.dk beriger os med. Men jeg kan give dig en sporadisk tekst- og fotofærd gennem ”den gamle By” i Aarhus! – En færd, hvis billeder er optaget på forskellige tidspunkter, men som jeg her indpasser i et samlet imaginært forløb – en slags ”kortnovelle-form”.  Så bliv ikke forvirret, når der snart er et sommerbillede og snart et vinterbillede!

´- – vil du med? – Så kom!  Jeg går derover nu:

 ********************************************

 Jeg skal lige købe en billet i indgangen! Joh, jo – gratis er det ikke – 100 kr. ! – – Nå, Dankortet kommer i maskinen;

’ – – og så kan jeg gå indenfor.

 ********************************************

  Langsomt går jeg op ad den brostensbelagte gade med de gamle huse; – og får en dejlig fornemmelse – joh, en først fremmed og ukendt følelse – men snart en følelse, som gør mig rolig, – gør mig glad. . . .  Efterhånden som jeg kommer frem tager den til. Det er som om jeg på en og samme tid befinder mig i to verdener; på den ene side nu i dagens Aarhus, men samtidig i flere almene danske hverdags-tableauer for mange år siden;

’ – – se nu bare her:  Her ligger ”Museumsbutikken”  i et smukt gammelt bindingsværkshus. Her kan du købe alskens flotte souvenirs;

Foto 1  Museumsbutikken

01-algade-med-museumsbutikken-12062012

’ – – og tæt ved holder en hestevogn! – Jeg standser op, beundrer vognen – og sceneriet. – Så hører jeg en stemme:  ”Ønsker Herren en køretur rundt i byen”, lyder det fra den vejrbidte vognfører, der står ved hesten, som han lige har givet lidt at spise.  Der kan godt være en vis mening i at køre, når man som jeg ikke er helt godt gående. Alle de toppede brosten maner til stor forsigtighed, når man til fods bevæger sig af sted i gaderne.

Foto 2  Brolægningen

02-brolaegning-med-natursten-12062012

Nå, men jeg beslutter mig for at gå. Det har jeg mest lyst til; – lyst til langsomt at bevæge mig rundt – til dels i mit eget univers, som er en ligelig blanding af de faktiske forhold omkring mig og af det, som min fantasi ”ser”;

– – og i øvrigt fortsætter kusken med: ”Herren har kanske stunder at vente indtil en rejsende mere kommer til”.  Nåh sådan; vognen kører altså først, når der er to passagerer;

Foto 3  hestevognen

03-hestevognen-paa-holdepladsen-20120211

’ – – lagde du mærke til hans gamle sprogbrug? ” – herren har kanske stunder – ”!  Ja, også det gør museet noget ud af.

’ – – jeg fortsætter pr. ”gå-ben”. ’ – – hen ad Aagade; et dragende sceneri er det, synes jeg.

Foto 4  af husrækken i Aagade

04-aagade-ved-juletid-20122011

Aagade hedder sådan fordi den løber langs med Åen; tja, meget naturligt! – – Kig lige med her på den dejlige by-scene, man her har skabt i ”Å-kvarteret”.

foto  5   Å-motiv

05-aaen-12062012

Lad os krydse åen, gå over den gamle bro; og op ad Brostræde. Det går lidt op ad bakke her.

Foto 6   Brostræde

06-brostraede-12062012

’ – – et par øjeblikke senere er jeg oppe; . . . lidt forpustet? – Joh! Lidt må jeg indrømme; men ”man” er jo heller ikke 25 mere. Hvad med dig? Er du med?

Efter en lille pause falder mit blik hen mod højre; – hen ad Sønderbogade; – hen på det, som er museets nyeste ”skud på stammen”, om jeg så må sige:  Der er de ved at opføre et ”1970’er-kvarter”. Helt præcist vil man lægge sig fast på året 1974,

’ – – og jo, ja – her lister en sær fornemmelse sig op i mig!  1974 var året, da jeg fyldte 31. Tænk dig engang, –  tænker jeg:  Dette er jo en tid, som jeg selv husker, var voksen, levede en hverdag i !!  Det er min ungdomstid,  . . . . og dermed er det på en måde mig selv, der således nu er kommet på museum!

’ – – Nå, pjat.  Men se her de første af den tids huse og deres miljø, som man her har genopført.

Foto 7   1974-husene

07-soenderbrogade-1970er-kvarter-12062012

Men nu går jeg i modsat retning; og kommer dermed til at opleve tidligere danske by-scenarier; – 1920’erne og 1870’erne.

Fotos 8 og 9   1920’erne

08-havbogade-med-benzinstander-1927-kvarter-12062012

09-soendergade-med-bindingsvaerkshus-1927-kvarter-12062012

’ – – og jeg kan slet ikke stå for gadescenen med ”tankstationen”, om man så kan kalde den benzinpumpe-stander, som her i 1927 står ved fortovskanten i Havbogade ud for butikken ”S.P. Jepsen – glas-porcelæn-legetøj m.v.”  Er den ikke herlig. Dette billede nærmest emmer af livet i 1920’erne, synes jeg. Jeg kan føle det:  Ikke så megen travlhed og forvirring, – og ikke så mange biler som nu.

Fotos 10 og 11   1870’erne

10-torvet-12062012

11-torvet-med-naturstens-brolaegning-12062012

Det er ved at være tid at slutte ”eventyret” for denne gang.  Min vandring har varet i et par timer. Om en time skal jeg med lyntoget inde fra Hovedbanegården – hjem til Nordsjælland. Så jeg skrår ned gennem byen mod udgangen; – men standser så . .  på vej ned ad Algade . . . . ved lyden af . . . hør . . . hestehove mod brosten;

’ – – og jo; den er god nok:  Nu gjalder et råb gennem gaden: ”Giv agt! – Der kommer vogn” – og igen ”Giv agt! – Der kommer vogn”!  Så det gør jeg – og vi, som er i gaden, vi ”giver agt” – eller på moderne dansk: Vi går ind til siden;

’ – – og en hest med vogn, gæster og kusken, der med sine råb varskoer os på gaden, rumler forbi os.

Foto 12   den kørende hestevogn

12-hestevognen-paa-tur-20120211

*****************************************

Euforien er slut for i dag,

’ – – og min indre ro er genskabt, da jeg en kort taxa-tur senere står foran Hovedbanegården – eller bare ”banegården”, som de siger her i byen.

Foto 13  banegårdsbygningen

13-aarhus-hovedbanegaard-12062013 

Farvel Aarhus – mit elskede Aarhus. Lad os snart ses igen!

LSC

 


Vis stort kort

Relaterede fotos:

LSC

Blandt mange aktiviteter er, at jeg skriver noveller, som jeg udgiver på forlaget SAXO.com som "e-bøger". Jeg kalder dem "hurtig"-noveller, fordi de kan læses helt til ende på meget kort tid, men alligevel indeholder både spænding og overraskelse. Jeg skriver under forfatternavnet: "Leif Antskov"; og mine hidtidige udgivelser kan ses på dette link: leifantskov Vigtigt! - Når du har kigget på Leif Antskovs hjemmeside, og vil tilbage her til "Gamle Dage"-sitet, gør du det ved at klikke på venstre-pilen oppe i skærmbilledets øverste venstre side!

View all posts by LSC →

4 thoughts on “Den gamle By – glimt fra svundne tider

 1. Reply-LSC :
  Hvilken dejlig og hjertevarm historie du der fik brygget sammen LSC, du beskriver din tur og de indtryk den gør på dig og jeg må indrømme, åbent, at de selvsamme indtryk gav den mig. Den ro du gennem dine billeder og din historie formidler til os, gennem din tur i den Gamle By i Århus, tog os med, da jeg sammen med min Kæreste gennemså og læste os igennem dine indtryk og videregav dem til os !
  Tusind tak, det var dejligt……..
  M.v.h. gb.

 2. Hej gb!

  Tak for dine venlige ord! – Tro mig de varmer; og det glæder mig meget, at jeg har kunnet videregive fornemmelsen af de livgivende følelser, der har indfundet sig hos mig på grundlag af dette mit “Aarhus-liv”, om jeg så må kalde det, som skæbnen har villet skulle føjes til mig; selv om jeg af fødsel og opvækst egentlig er “ærke-københavner” fra Istedgade påVesterbro; og siden “udvandret” til Nordsjælland.

  M.v.h. LSC

 3. Den Gamle By i Århus !
  Julen nærmer sig med stormskridt og vil man skabe Julestemning, uden Julepynt, ja så er et gensyn med LSC`s indlæg fra `den Gamle By` et godt udgangspunkt, nostalgien og romantikken nærmest oser ud af Billederne og har man aldrig været der, kan jeg kun anbefale et besøg, skulle man komme på de kanter i landet…..

  M.v.h. gb……

  1. Hej GB.

   Det glæder mig, at mit indlæg om Den gamle By i Aarhus atter har kunnet kalde på din interesse. Jeg har det med dette indlæg og billederne lidt på samme måde, som den du beskriver. Jeg har de seneste par år oplevet og oplever nu igen i år, at juletankerne af sig selv kobler sig sammen med dette sceneri der ovre i den jyske “hovedstad”. Jeg er selvfølgelig ganske på det rene med, at det for mit vedkommende meget hænger sammen med min særlige tilknytning til Aarhus; – altså på grund af alt det som skete for mig engang, og som jeg beskrev i denne tråds første indlæg. Men det er da skønt, at museet også kan vække andres gen-interesse, og af andre årsager; – –

   ‘ – – og så er der jo rent faktisk lidt Julestemning at se på billede nr. 4. Dette billede tog jeg en decemberdag. Du kan lige ane juleboderne til venstre i gaden.

   M.v.h. LSC

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.