maj 27, 2024

Peberholm

Af leif Ziegler

 

Man havde talt om en fast forbindelse til Sverige i 100 år. Men her i slutningen af 1900 tallet skete der endelig noget. Både Sverige og Danmark vedtog at bygge en bro fra København og over til Malmø området.

Selv om man var enige om broen, var der forskellige hindringer. Hvad med miljøet? Fiskene? Vandgennemstrømningen? Osv. Her havde den svenske Vattendomstol en del at skulle have sagt.

Kort over Peberholm

Svanen i Sverige maj 1998

svanen-i-sverige-maj-1998

Til sidst kunne byggeriet gå i gang. Fiskerne fik lidt erstatning, da de ikke kunne fiske under byggeriet.
Selv om der var nogle aktivister der forstyrrede arbejdet noget, skred det stødt fremad. Broen skulle stå færdig år 2000.

I forbindelsen med broen skulle der etableres en kunstig ø, som spøgefuldt blev kaldt Peberholm, og det endte da også med, at det blev det officielle navn.

På Peberholm blev opført en cementfabrik som var i brug under byggeriet af broen.

Her er jeg ved cementfabrikken på Peberholm. Da det var en arbejdsplads skulle jeg have hjelm på.

cementfabrik-peberholm-april-1999

Jeg havde været ovre og se det store landarbejde på den svenske side ved Lernacken og ”Svanen” der arbejdede ude i Sundet.

Peberholm var et nyt stykke Danmark, og det blev jeg nød til at tage over og se på.

Her er billederne fra Sverige i 1998 og tur til Peberholm i april 1999

Øresundsbroen set fra Sverige, maj 1998

Et stykke af broen i Sverige, maj 1998. Man kan se hvor mange gange maling broen har fået.

Peberholm april 1999

Øresundsbroen, april 1999

oeresundsbroen-april-1999

Nedenstående er sat ind af Admin

Peberholm fra Wikipedia

Peberholm er en 4 kilometer lang og 400 meter bred kunstig ø anlagt 1 km syd for Saltholm i Øresund. Peberholm blev anlagt i 1995 til brug for Øresundsforbindelsen mellem Amager og Skåne, idet øen skulle danne forbindelse mellem tunnelen under Drogden-renden (Øresunds tunnelen) i vest og højbroen i øst. Peberholm hører til Tårnby Kommune. Peberholm blev bygget ved hjælp af materiale, der blev tilovers ved kompensations afgravningerne under etableringen af den faste forbindelse. Den blev bygget ved at fylde materiale fra havbunden ind bag et langt stendige. Byggeriet blev afsluttet i 1996.

Navnet Peberholm er dannet analogt med Saltholm (efter en konkurrence i dagbladet Politiken). Peberholm som betegnelse for Saltholms nye nabo nævnes i Berlingske Tidende den 19/6 1996 i artiklen “Ekstra ø sprøjtes i Øresund” samt i artiklen “Rapport fra en Peberholm” den 4/8.

På øen er anlagt en station, der ved transversaler gør det muligt for tog at passere fra det ene spor til det andet. Overgang mellem den svenske (tekniske) del af jernbaneforbindelsen til den danske sker ved Peberholms vestlige stationsgrænse. Dansk og svensk signalsystem er sammenkoblet, således at den tekniske grænse kan passeres af tog uden standsning.

På grund af sikkerhedskravene tillader Øresundsforbindelsen ikke at turister besøger øen.

 

Relaterede fotos:

One thought on “Peberholm

  1. Peberholm ? Et begreb for de fleste, også for mig indtil din art.. God gennemgang af en snart ældre historie, der belyser omfanget og vanskelighederne ved det enorme byggeri, af den nye Øresundsbro, om nogle år en del af Gamle-Dage i D.K. !!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.