Af Michael Bonnevie

 

I flere år har det været meningen at vi ville ud at se køerne danse på økodagen.

Hver gang dagen meldte sig, var der lige noget som var vigtigere, men i år tog vi os sammen.

p1010416

Vi havde valgt at tage til Hjørnegårdsvej i Kirke Hyllinge. Det var nu mest fordi det var tættest på os. Der var ca. 3 kvarters kørsel, så det var ok. Turen derud gik fint, men da vi nærmede os stedet, kunne jeg se at vi ikke var de eneste der havde fået samme ide. Opbuddet var nærmest at sammenlige med grøn koncert. Der var et hav af mennesker i lige så mange biler. Bilerne blev placeret på en mark i lange kolonner, og andre parkede langs vejen helt ud i en kilometers penge.

På afstand kunne man godt fornemme at det ikke ville blive let at få plads på første parket, hvilket vi heller ikke fik. Der var sort med mennesker, men da først køerne blev sluppet løs lidt over 2, så gik det fint alligevel. Der er en sjælden fornøjelse at se de store dejlige dyr spjætte og danse af glæde 🙂 Man kan virkelig fornemme deres basale glæde, og den smittede i den grad af på de mange fremmødte. Det tog vel en kvarters tid, og så blev de gennet videre ud på de store arealer, fulgt af klapsalver fra de fremmødte.

Det hele handlede ikke kun om køerne der dansede. Der var mulighed for at købe økologiske varer og se på de forskellige tiltag på gården.

Alt i alt en skøn oplevelse jeg ikke ville have været foruden 🙂

Fra Arla.dk om Bækkens toft

Søndag den 22. april slår Bækkens toft endnu engang dørene op til årets Økodag for at fejre, at det er blevet tid til at lukke alle økologiske køer ud på græs.

På Bækkens toft bor Per, der er økologisk landmand sammen med Tina. De har tre voksne børn, Marie, Katrine og Elias.

Familien har drevet landbrug siden 1985, og de sidste 14 år som økologer. Per synes, det er en spændende udfordring som landmand at ”vende produktionen på hovedet” og møde nye udfordringer som fx at kunne glæde sig over en kornmark, der står i fuldt flor, når valmuerne blomstrer – i stedet for at sprøjte det hele væk.

Der er 200 malkekøer på gården og ligeså mange kalve og kvier. Bækkens toft danner rammen om en aktiv arbejdsplads med 3 personer, der arbejder fuldtid og 2-3 deltidsansatte. Stort set alt foder til køerne dyrkes på egne marker, hvor der gror cirka ligeså meget græs, som der kan dække 350 fodboldbaner! Yderligere dyrkes der cirka 300 ”fodboldbaner” med korn og majs.

Hos familien Thomasen, der bor på Bækkens toft, er det den begivenhed, at køerne kommer ud på græs, som er i fokus på Økodag. Der vil alligevel også være forskellige andre aktiviteter på gården. Børnene kan tumle sig i halmballerne, Walburris gruppes KFUM-Spejdere vil bygge en forhindringsbane, man kan klappe en ko, der vil være familie quiz, og man kan få en drikkedunk med hjem.

Gården leverer dagligt 5000 liter mælk til Arla, og mælken bliver hovedsageligt drukket på de københavnske morgenborde, og i dagens anledning kan Bækkens tofts gæster få lov at smage en tår helt frisk økologisk mælk fra Arla. Hertil kan man nyde sin medbragte madpakke eller købe kaffe, te, kage eller saft – alt sammen naturligvis økologisk.

 

Relaterede fotos: