april 24, 2024

Papirøen ved Holmen

Af Michael Bonnevie

 

Det dejlige efterårsvejr gør, at jeg er nødt til at komme lidt ud og få kigget på nogle af de foto hængepartier, som der til stadighed er derude i det Københavnske landskab.

Papirøen har jeg gået og skævet over til, når jeg eksempelvis var i Nyhavn, på Holmen, eller som for 14 dage siden, -ude at sejle i Københavns havn.

papiroen-15

Jeg har jo lagt mærke til, at experimentariet ligger derude, men har tænkt at det når jeg jo nok at se med tiden. Det var faktisk først på turen derud i går, at det gik op for mig, at der sker meget mere derude, i og omkring de gamle papir haller.

Hele kajen foran bygningen er plastret til med mennesker i liggestole, hvor de nyder solen, og ved borde,- hvor der bliver spist mad fra de mange små cafeer og spisesteder i hallen og udenfor.

papiroen-21

Papirøen som i virkeligheden hedder Christiansholm (ø) ligger lige inden Holmen, og har da også i sin tid, fungeret som adgangsport til Holmen. Jeg besluttede at sætte cyklen lidt fra Papirøen, og gå det sidste stykke, og på den måde få et bedre indblik i hvad der foregår derude.

Her er den nye bro, for enden af Christianshavns kanal. Den vil blive forbundet til Nyhavnsbroen når den engang bliver åbnet. På den måde, kan man let og ubesværet, komme til Holmen og Christianshavn fra indre by.

papiroen-3

Jeg var så heldig, at broen gik op da jeg kom forbi. Imponerende flot!

papiroen-5

Her er vi på bagsiden af Papirøen, hvor vi kigger hen på Holmen og de flotte boliger.

papiroen-26

Her ser vi nogle skulpturer, som står på kajen foran papirhallerne.

papiroen-14

Jeg er slet ikke færdig med Papirøen og området derude, -og jeg var end ikke inde i hallerne, som udover Experimentarium City, huser Copenhagen Street Food og meget mere.

En rigtig ærgerlig ting er, at Papirøens dage som det ser ud nu, er talte! Kontrakten udløber i 2017, og området skal efter alt at dømme, bruges til endnu flere kontorbygninger i stål, beton og glas. Som om København, og specielt Københavns havn, ikke har nok af den slags i forvejen. Det er rigtig synd, at området igen bliver lukket land for den alm. borger, og desværre ender det nok med at blive en kopi af Kalvebod Brygge, -med nul liv og nul charme 🙁

Vi får at se hvad det ender med, men alene udsigten til at det bliver de pengestærke der rykker ind, får alle alarmer til at ringe..

Wikipedia om Papirøen

Frem til at Arsenaløen i 1863 blev landfast med Christianshavn fungerede Christiansholm som adgangsport til Arsenaløen og de øvrige holme nord for. Deraf kommer også Arsenalbygningernes udformning med pompøs adgangsport. I 1700-tallet lå der er en bro i midten op til porten, og på Christiansholm var der oplæg for kanonkugler til hastig udrustning af orlogsskibe. I 1750 blev der opført en mastekran, magen til den vi kender på Nyholm. Denne stod i ca. 100 år inden den blev nedbrudt i 1869. Broen til Christiansholm blev nedtaget i 1866, da Søværnet solgte Christiansholm. Ved samme lejlighed blev den adgangsvej, som er tilstedet i dag anlagt.

Christiansholm var i mange årtier hjemsted for Den Danske Presses Fællesindkøbsforening (DDPFF), der blev opført i 1958. Derfor går øen i daglig tale under navnet Papirøen. Den Danske Presses Fællesindkøbsforening overdrog pr. årsskiftet 2012/2013 sine bygninger til selskabet Christiansholm Ø ApS. By & Havn indgik samtidig en aftale med Christiansholm Ø ApS om udvikling af øen. Frem til ultimo 2017, hvor udlejningsperioden ophører er øen hjemsted til en del kreative virksomheder så som Experimentarium, COBE, Copenhagen Street Food, Copenhagenize Design Company, Purpose Makers, Cykling uden alder og Henrik Vibskov og to firmaer der opererer turbåde i Københavns Havn.

Mere om Christiansholm

Billederne er taget med Nikon D600 med 28 mm Nikon manuel optik. Bye the way,- det er nu ved at være tid til endnu en sensor rensning på mit kamera. Jeg kan se at der er dukket en del pletter op på billederne, som bedst røber sig ved høje blændetal. Pletterne er lette nok at fjerne i Lightroom, men jeg vil nok foretrække at de slet ikke er der! 🙂

UPDATE . 18-2-2016

Det ser nu ud til, at vi ved hvad der skal ske med Papirøen på sigt. Umiddelbart rigtig spændende, da det ser ud til, at være noget af det samme som nu, -så vi ikke er ude i flere kønsløse kontorbygninger langs havnen. Vi er langt nok ude i havnen, til at den slags bygninger ikke kommer til at overskygge den ‘gamle’ byggestil længere inde imod broerne.

Fra business.dk

Danica investerer en milliard kroner til udviklingen af Christiansholm, som selskabet kalder »en af Københavns allerbedste placeringer«. Der skal satses på fødevarer, kunst- og kultur events og mode, mens der også bygges boliger ovenpå nye haller.

Byggeriet forventes at starte i 2018 og tage to år og stå færdigt i 2020. Det siger direktør i Danica Ejendomme, Peter Merring.

»Først skal der laves en lokalplan, og så går vi i gang med at bygge. Afhængigt af, hvordan tingene skrider frem, vil projektet starte i 2018 og være færdigt i 2020. Måske sniger det sig ind i 2021, men projektet kører, og jeg kan ikke se, hvad der skulle stoppe det. Vi kommer med gysserne,« siger han til Børsen.

Det er det kommune- og statsejet selskab By og Havn, der ønsker at udvikle Christiansholm til en ny bydel i Hovedstaden. I dag er der midlertidige turistattraktioner og oplevelser på øen som eksempelvis Street Food og Eksperimentarium, fordi lejeren af Papirøen, Den Danske Presses Fælles indkøbsforening, opsagde lejekontrakten i 2011. Seks år tidligere end udløbsdatoen.

Derfor igangsatte By og Havn en konkurrence, hvor syv selskaber kom med deres bud på en hel årsplan. Vinderholdet blev arkitekt selskabet Cobe, der løbende vil satse på fødevarer, kunst- og kultur events og mode som de nye trækplastre i den nye bydel.

Kreativ direktør i Cobe, Dan Stubbegaard, mener, at Christiansholm på få år er blevet en af de største bylivs destinationer i København, og derfor vil arkitekt selskabet fortsætte med at satse på funktionelle haller på Papirøen. Samtidig skal der bygges boliger ovenpå hallerne.

Nedenstående 3 modelbilleder, er fra aok.dk

Papiroen-1 Papiroen-2 Papiroen-3

Update d. 17-5-2018

Papirøen er nu revet ned, og madmarkedet i hallerne er flyttet til Refshaleøen under navnet Reffen. Jeg har været en tur derude og se på sagerne.

Reffen på Refshaleøen

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

5 thoughts on “Papirøen ved Holmen

  1. Rigtigt morsomt at se Havnen fra Holmen`s side for en gangs skyld, og ikke mindst se hvad Holmen gemmer, med den såkaldte Papir Ø, Bro forbindelser, aktiviteter af alle slags, Broer, Både og alskens Fritidsaktiviteter, ikke at forglemme Experimentarium og Copenhagen Street Food samt Root Food og meget andet, lige til de afslappende Liggestole, til Udskænkningsstederne med den mangfoldighed af Mennesker der frekventerer Øen……
    Alt dette portrætteret i en serie dejlige Billeder af Admin, det skal du knageme også have en stor tak for……

    M.v.h. gb……

  2. Min gamle far arbejdede på Holmen fra 1946-1976, da Søværnet var aktivt der. Idet er det ødelagt af boliger og andet skidt.:( Jeg er ikke tilhænger af fremskridt, når områder ødelægges af grimme boligkareer og huse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.