februar 29, 2024

Skorstenene i Danmark skal forlænges

Af Michael Bonnevie

 

Som led i de grønne planer for et bæredygtigt og fremtidigt sundt Danmark, er det blevet politisk besluttet, at alle skorstene i Danmark skal forlænges, så de kommer op i over 300 meters højde.

Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmark, har kigget Japanerne over skuldrene, og ‘stjålet’ deres fantastiske ide, som med et snuptag vil fjerne smog og forurening i storbyerne. At skorstenene skal forlænges så aggressivt, er fordi man skal op i en vis højde, førend forureningsmængden reduceres så betydeligt, som det er tilfældet i Japan.

I Japan er forureningen faldet til niveauer, som før den industrielle revolution i 1800 tallet, og det siges, at det er som at trække vejret igennem rosenblade. Det er selvfølgelig noget som vi danskere også er voldsomt interesseret i at få del i.

Herunder ser vi H.C. Ørstedsværket, der som de første i et forsøg, har forlænget deres skorstene betydeligt. Om det er smukt at se på, kan debatteres, men vi kan ikke komme uden om, at det er en fantastisk ide, som vil give os, og de kommende generationer, et gevaldigt boost i folkesundheden.

Skorstene

Selv er jeg helt pjattet med ideen, og da jeg tog billedet fra Islands Brygge, kunne jeg stå og drømme mig væk i de mange høje skorstene, som vil komme til at præge landskabet i de følgende år. Jeg ser for mig, -skorstenene stå og svaje for vinden, som sivene i en hvedemark. Mere dansk kan det næppe blive 🙂

For at kongstanken skal have nogen effekt, så er det meget få skorstene der kan undtages af højde reglen. Eksempelvis er der et røgeri på Bornholm, med snoede skorstene, som har fået kompensation, så de kun skal forlænge i op til 100 meters højde. Det er selvfølgelig for at varetage det danske særpræg som skorstene i ældre virksomheder kan have.

Man kan sige, at jo større virksomhed der er tale om, med dertil større udledning af røg og partikler, -des mere skal skorstenene rage op! Det giver også god mening, da det kan være svært for hr. og fru Danmark, at forlænge så intenst som de større og pengestærke firmaer og industrier. Man har regnet ud, at enkelte industrier i Danmark, bliver tvunget til at forlænge i op til 2 km’s højde.

Som jeg sidder og skriver her, så læser jeg lige, at selv skibstrafikken er nødt til at rejse deres skorstene i Dansk farvand. Man har dog fundet på snedige løsninger fra rederiernes side, der gør, at skorstenene kan foldes ned, når skibene forlader Dansk farvand, -men når ideen er slået igennem på verdensplan, så er det slut med den slags narrestreger for at undgå de høje udlednings rør..

Enkelte puritanere mener, at det må være på sin plads, at cigaret og piberygere også skal have påmonteret en form for skorsten på deres nydelses varer. Her taler vi ikke om, at vi skal op i skorstenshøjde, udtaler formanden for ‘Røg indhyllet Danmark’ Aske Kol, -men blot op over taghøjde! hvilket i byerne vil være omkring 35-40 meter. I landlige områder kan man nøjes med 10 til 15 meter. Hvordan den lige skal skæres, melder historien ikke noget om?

Der er også hele problemstillingen omkring biler, og deres udstødning. Her har Ingeniører fra DTU kommet på en særdeles effektiv ide, som allerede er kørende flere steder i landet. Det er en påfaldende enkel løsning vi har fundet frem til, ytrer Ingeniør K, Ran, og fortsætter. Man monterer ganske enkelt sorte skraldesække på udstødningsrøret, og når de er fyldte, så tager man dem af, og får suget indholdet ud, på en af de mange røgsuge stationer som er ved at skyde op, som paddehatte i det ganske land. Smukt og simpelt!

Rans Lirpa

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “Skorstenene i Danmark skal forlænges

  1. 1.April……….
    O.K. Jeg ser med Gru at Hr. Rans Lirpa igen er på fri fod med sine Højt Flyvende fantasier. Rent Politisk ser jeg det ikke som en nyhed, jo, bevar mig vel, igen en Fantasi i fri udfoldelse, men, det efterhånden brede spektrum af fantasier fra Borgen, og ligesindede Institutioner i Europa, gør, at i alle tilfælde jeg personligt, føler mig imum over for slige tiltag og afventer fremtiden med sindsro. Sommeren er på vej og må hans Himmelstige få den skæbne som i alle tilfælde jeg tiltænker den………..

    M.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.