Af Michael Bonnevie

 

Så nåede jeg endelig forbi Tøjhusmuseet igen, og da jeg ikke har været derinde i 20-30 år, er meget ændret siden sidst.

Det handler stadigvæk om våben og uniformer i alle mulige og umulige afskygninger, -det er mere i museets opbygning og indretning ændringen er sket.

dsc_0016

Først og fremmest blev jeg overrasket over den orden og struktur museet præsenterer. Der er ikke overladt meget til tilfældighederne, og alt har sin plads, hvilket er lækkert.

Det første man kommer til er Museums butikken, hvor man også køber sin billet. Her er rigtig meget at kigge på, og det sætter en god stemning for resten af oplevelsen.

dsc_0018

Lige efter butikken starter selve udstillingen, med kanoner og svært artilleri gennem tiderne.

dsc_0019

I bunden af denne udstilling er der bygget en sær udstilling op (Den fjerne krig) omkring de Danske soldaters indsats i Afghanistan. Det er en rigtig flot udstilling, hvor man træder ind i Danskernes lejre, og ser noget af den hverdag som soldaterne har oplevet det på mission.

Billederne herunder yder ikke udstillingen retfærdighed, og den burde opleves i virkeligheden

dsc_0039

dsc_0044

dsc_0052

Danmarks krige er temaet for Tøjhusmuseets anden sal.

Fra thm.dk

Hver generation sin krig

Krig er ikke undtagelsen, snarere reglen. Danmarks historie som samfund er vævet tæt sammen med historien om Danmark som krigsmagt. Næsten hver generation af danskere, så længe nogen kan huske, har haft deres krig at forholde sig til.

I Christian 4.s Tøjhus fortæller Tøjhusmuseet om 21 danske krige fra år 1500 til i dag. Svenskekrigene, Englandskrigene, krigen i 1864 og Anden Verdenskrig er med, men det er også de nyeste krige – Krigen i Afghanistan og Krigen i Irak – såvel som dem, der næsten gik i glemmebogen, fx Krigen mod Algier i 1769.

Refleksion og æstetik
Det er vores forhåbning, at publikum i udstillingen kan få et overblik over Danmarks militære historie og få lyst til at fordybe sig i nogle af de mange hundrede genstande fra både den fjerne og fra den meget nære krigshistorie. Men det vil også være muligt bare at nyde æstetikken i de hundredvis af udstillede genstande. Og måske at reflektere over krigens markante tilstedeværelse og prægning af vores samfund i alle perioder af danmarkshistorien.

dsc_0062

dsc_0069

dsc_0075

Heroppe på anden sal er der virkelig meget at kigge på. Man kan bruge uendelig meget tid på detaljen, og her kan let spenderes timer hvis man ikke passer på.

dsc_0082

dsc_0087

dsc_0092

Her et kig ud i museets gård.

dsc_0096

Link til Tøjhusmuseet

Update! Tøjmuseet her skiftet navn til Krigsmuseet!

Om Tøjhusmuseet fra thm.dk

Tøjhusmuseet er et militærhistorisk museum, der fortæller om dansk militærhistorie fra 1500-tallet til i dag. Museet er formelt oprettet i 1928 ud fra en række historiske samlinger i hærens regi, hvoraf nogle stammer helt tilbage fra renæssancen i 1500-1600-tallet.

Renæssancen kom populært sagt til Danmark med Christian 4. omkring 1600. Han blev konge i 1596 og begyndte straks en modernisering af monarkiet. Et af kongens første og vigtigste byggerier var det nye tøjhuskompleks ved Københavns Slot, som blev til fra slutningen af 1500-tallet.

Wikipedia om Tøjhusmuseet

Tøjhusmuseet er en del af Statens Forsvarshistoriske Museum. Museet er beliggende på Slotsholmen i København. Nærmere bestemt mellem Christiansborg og Søren Kierkegaards Plads i Christian 4.s Tøjhus fra 1604. Det er oprettet i 1928/37.

Museet er et kulturhistorisk specialmuseum for dansk våben- og krigshistorie. Tøjhusmuseet har en samling på flere tusind håndvåben og flere end hundrede kanoner. Hertil kommer en stor samling køretøjer – kampvogne, jeeps, lastbiler, motorcykler m.m. – og flyvemaskiner. Ud over alt dette har museet en enorm stor samling uniformer fra såvel Danmark som udlandet. Endelig har museet også store mængder af andre genstande beregnet til brug i krig.

Tøjhusmuseet har været under Kulturministeriets ressortområde siden 1960. Før dette lå museet under Krigsministeriet og Forsvarsministeriet. I 2004 blev museet lagt sammen med et andet forsvarshistorisk museum i København – Orlogsmuseet – som er beliggende på Christianshavn, og formidler Sø etatens og Søværnets historie fra 1500 til i dag. De to museer kom til at dele betegnelsen Statens Forsvarshistoriske Museum.

I Tøjhusmuseets gård lå efter 2.verdenskrig et af de fire kanon rør der skulle til Tirpitz-stillingen indtil maj 2005. Det 111 tons tunge kanonrør blev flyttet til Museumscenter Hanstholm.

 

Relaterede fotos: