april 19, 2024

Tur til Refshaleøen på store bededag

Af Michael Bonnevie

 

Store bededag, og jeg havde plottet et event ind i kalenderen. Papirøen lukkede sidste år, og skulle genopstå på Refshaleøen, under navnet Reffen, og jeg havde læst et sted, at madmarkedet ville åbne denne dag.

Skuffelsen var stor, da jeg dukkede op på adressen, længst ude på Refshaleøen. Jeg havde set for mig, en mængde mennesker og madboder, men i stedet stod jeg foran en pløjemark, med containere og diverse maskineri. Madmarkedet var langt fra færdigt, og der stod jeg så med håret i postkassen! Jeg har noget med store bededag. I 2014 kørte jeg på Kastellet, -og også der måtte jeg sande, at jeg var kørt forgæves. På Kastellet var det om Torsdagen at der var varme hveder mv. men jeg brillerede ved at dukke op om fredagen. Skylden var min egen, men turen på Refshaleøen var kun fordi jeg havde læst mig til det. Nå, så står man der! Hvad gør man? Jeg kunne køre hjem igen, men jeg tænke at der da måtte være muligheder for lidt billeder derude, også selvom jeg før har været rundt i området med kameraet.

store-bededag-paa-refshaleoen-8

Det blev en rigtig god tur alligevel, og jeg fik set lidt mere af det store område, som sikkert snart må lade livet, til fordel for en masse nye boliger og erhvervslejemål. Det må være et attraktivt område at bygge på, men det ville være rigtig rart, hvis man lod det være som det er. Nu må vi se..

store-bededag-paa-refshaleoen-4

store-bededag-paa-refshaleoen-16

Raket Madsens raket, og Copenhagen suborbitals, ligger stadigvæk til skue derude. Tror måske det ville være en ide, at flytte resterne af den mands gerninger fra jordens overflade?

store-bededag-paa-refshaleoen-36

store-bededag-paa-refshaleoen-46

Foto grejet var, Nikon D600 med sigma 35mm Art objektiv.

Wikipedia om Refshaleøen

Refshaleøen er en ø i Københavns Havn, der fra 1872 til 1996 var hjemsted for skibsværftet Burmeister & Wain. I dets storhedstid beskæftigede skibsværftet 10.000 medarbejdere, og øen fremstår i dag som et ikon i dansk industrihistorie. Skibsværftet begyndte sin historie som maskinfabrikken Baumgarten & Burmeister på Christianshavn i 1846. Fabrikken producerede bl.a. motorer, kedler og centrifuger, men i 1858 stod virksomheden bag det første danskbyggede, dampdrevne jernskib. Fabrikken var da i rivende udvikling og havde brug for mere plads. Før 1872 bestod dette område i Københavns Havn af sandbanker, men Københavns Havnevæsen fyldte tonsvis af jord på det flade område, og i 1872 var der dermed skabt nyt land med plads til de første bygninger.

Efter B&Ws konkurs i 1996 blev Refshaleøens Ejendomsselskab etableret, som nu står for udlejning af lokaler på øen. I dag huser øen bl.a. arbejdspladser, gallerier, strandbar og restauranter. De to tidligere B&W haller indeholder også Det Kongelige Teaters lager og en paintball-bane. Ligeledes afholdes der årligt festivaler som bl.a. Copenhell og Distortion på øen. I maj 2014 blev Eurovision Song Contest afholdt i B&W Hallerne.

Refshaleøen ejes i dag af Refshaleøens Ejendomsselskab A/S, som ejes af de fire pensionskasser Sampension, PKA, PFA Pension og Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Selve grund arealet på øen er 500.000 kvm. I 2013 indgik øen et samarbejde med Samsø Energiakademi og energiselskabet SE Big Blue, der skal skabe Københavns første CO2-neutrale bydel på øen.[1]

Refshaleøen er i dag i hastig forandring – hvor man kan gå til koncerter, nyde et gourmetmåltid på Amass restauranten, der ejes af den tidligere køkkenchef fra Noma, spille beachvolley, gå på galleri eller nyde udsigten til Langelinie og Frederiksstaden i de rå og uforstyrrede industrielle omgivelser. Her ligger blandt andet også det innovative værkstedsfællesskab Skabelonloftet. På øens østlige side har rumfarts projektet Copenhagen Suborbitals hjemsted. I april 2011 åbnede Københavns Yacht Service Danmarks første yachtgarage på øen – en indendørs marina til motorbåde.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Tur til Refshaleøen på store bededag

  1. Sikke en tur ! Din Store Bededags tur har knageme gjort mig en del klogere, de Billeder af Refshaleøen jeg havde gjort mig, efter andre Billedserier og Reportager, er effektivt blevet revideret og et helt nyt Univers, vel sagtens ukendt for de fleste Københavnere, er kommet til syne nu, et spændende, noget forfaldent Univers, befolket af Kunstnere og andre med interesser, måske for de flestes vedkommende, interesser udenfor gennemsnits Københavnernes normale områder………..
    I sandhed en Øjenåbner og en dejlig tur du der har delt Admin, en stor tak……….
    M.v.h. gb……….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.