juni 14, 2024

Fitness typer

Af Michael Bonnevie

 

I over 33 år, har jeg været flittig bruger af fitness centre, og meget har ændret sig over tid. Både centrene, som før mest af alt mindede om slidte lagerhaller i det gamle polen, men så sandelig også klientellet!

I årene som er gået, har jeg observeret mange forskellige fitness typer, og herunder er nogle af mine betragtninger omkring disse.
De fleste af typerne har flere nedslag i listen, og jeg vil næsten vædde på, at du også kan finde lidt af dig selv der!
Jo! Jeg er her også, med en snert af flere forskellige typer.

Tågehornet

Tågehornet, er næsten altid en mand!
Han udstøder en høj langtrukken, luftig og dyb fløjtelignende lyd, efter veloverstået sæt, eller få sekunder før et sæt startes op.
Han kunne i princippet bare puste ud, som vi andre, men der skal være lyd på! Han vil ofte bære head set, hvilket næsten undskylder hans fløjtende adfærd, men der findes også tågehorn i centret, uden head set!
Typen udstøder typisk lyden for opmærksomhed. En lyd og opførsel, man også vil kunne observere, i et bedre National Geographic dyre program om primater i regnskoven.

Mobilisten

Ja, det ligger næsten i ordet!
En ægte mobilist, vil ofte bruge mere tid på mobilen, end udføre decideret træning.
Typen kan være meget generende, da han/hun som oftest, sidder inaktiv på en træningsmaskine med mobilen, og optager plads.
Jeg har observeret, at typen kan sidde der i tæt på 10 minutter, med hovedet dybt begravet i mobilen, førend at der bliver udført et hurtigt sæt.
Herefter bliver mobilen hastigt trukket frem igen, og det hele gentages..
Skulle der dukke en besked, eller sjov video op på mobilen under et trænings sæt, hvilket ofte sker, vil sættet blive stoppet, og beskeden blive besvaret, eller videoen set prompte!
Typen har næsten også altid head set på, så man skal helt hen i fjæset på vedkommende, og lave fagter i luften, førend et øre bliver lirket fri, og man kan spørge om hvornår de er færdige.
Mobilisten vil som regel også være i vejen i omklædningsrummet, og på gangarealerne!
Mobilen skal nemlig besvares her og nu, og mobilisten vil standse på stedet! Det er helt ligegyldigt om det er midt på trappen, eller på en smal gang, hvor man ikke kan komme forbi.
En mobilist har tilsyneladende svært ved at gå, og være på mobilen samtidigt!

I omklædningsrummet vil mobilisten sidde bøjet over skærmen med nakken i et 90 graders knæk, og bredde sig på en bænk. Tøjet er spredt ud over bænk og gulv, så man ikke kan være der.
Man skal spørge om lov til et hjørne på bænken, og det får man som regel, men heller ikke en tomme mere end det!
Egentlig sjovt at man skal spørge? Jeg er altid opmærksom på, om folk kan komme til!
Når de er færdige og klædt om, bliver de desværre siddende på bænken og spiller spil eller ser video, også selvom man står 10 cm fra dem, og klæder om.

Den hætteklædte

Den hætteklædte, har næsten altid en tyk hætte trøje på, trukket godt op om hovedet, og snøret til, så kun øjne og næse kan ses. Det er ligegyldigt om det er 30c udenfor. De storsveder som oftest, hvilket ikke undrer. Den hætteklædte har næsten altid et større hi-fi studio head set på, indenunder hætten, så varmen de udholder, i den transportable svedehytte, må være ulidelig! Den hætteklædte går næsten aldrig i bad i centret. Han vil derfor vandre ud af centret efter endt træning, og ligne en der har været i brusebad med tøj på. Den hætteklædte er altid en mand!

Sladdertasken

Sladdertasken bruger næsten aldrig mobil, da han/hun skal være klar til rygte og sladder! De er ekstremt observante (nysgerrige) og ved alt om alt og alle. De får trænet meget lidt, da de går meget mere op i det sociale, og dem de møder i centret. Sladdertasken bruger 10-15 minutter i gennemsnit, på dem de løber ind i, men jeg har observeret sessions på op til halve timer, hvor den forurettede som må lægge øre til, ligner en der er ved at opgive livet.

Sladdertasken får hilst på en snes stykker i den tid de er i centret, så det siger sig selv, at der er meget lidt tid tilbage til egentlig træning.
Det er næsten også altid dem der sidder i cafe’ hjørnet bagefter, hvor de kan kalde deres sagesløse ofre til kaffebordet, til en længere envejs kommunikation..
Jeg har selv været i kløerne på en sladdertaske eller to, og det har kostet mig en del tid. Jeg ville gerne have set mig selv udefra, for mine øjne må have flakket helt vildt, for at finde på en undskyldning for at slippe afsted. Sladdertasken ænser det ikke, og giver først slip, når han/hun har sluppet al sladderen ud, som en ballon der mister pusten.
En sladdertaske har ofte svært ved at holde rede på, hvad han/hun har fortalt til hvem? så derfor vil en stor del af historierne, være noget man har hørt før, hvilket kun gør det endnu mere ulideligt!

Head set masteren

Head set masteren, minder en del om mobilisten, udover han ikke bruger helt den samme mængde tid på mobilen. Til gengæld, vil man kunne observere det ypperste indenfor head set og deluxe hi-fi ørepropper! En head set master, vil aldrig blive set, værende et billigt head set. Ofte vil deres head sets koste fra minimum en tusse og opefter. En Mobilist er ikke så kræsen med sit head set som en head set master, da det er mobilen som er omdrejningspunktet.
Det er uhyre sjældent, at en ægte head set master, tager head settet af! De har head set på når de ankommer til centret, og har dem på når de går, og alt indimellem. Ofte går de ikke i bad, da de ellers ville være nødsaget til at tage head settet af. Det sker ikke! Man vil have svært ved at genkende en head set master, hvis man en dag gik forbi ham/hende, og de ikke har head set på.

Udstyrs ekvilibristen

En udstyrs ekvilibrist, er et skue man kan få meget sjov ud af! Typen er at finde indenfor begge køn, men en ægte træningsudstyrs mester, er ofte en mand!
Han/hun kan genkendes på deres utroligt langtrukne omklædnings ritual, hvor alle deres trænings artefakter, bliver pakket ud af deres kæmpestore trænings taske, og lagt sirligt tilrette på bænken.
Hvis man havde tid til at studere seancen, hvilket nok tager en 10-15 minutter, vil man se, at op til flere lag træningstøj påføres, og mange forskellige specielt indkøbte træningsdimser, påføres derefter.

Vi starter nedefra.
Sko, men ikke bare sko! Det er vigtigt at have flere forskellige par sko, som eks. kunne være til spinning, styrkeløft, eller blot alm. fitness.
Strømper, som minimum går op til lige under knæet. Dertil specielle knæbind, som altid er på, uanset hvad der trænes. De sidder bare ikke på knæet! De opholder sig som regel nede omkring anklerne, som en slags lag udover skoene, og bliver først trukket op når der skal laves bentræning.
Et par lange spandex thighs inderst, med et par korte bukser udenpå, hvor thighs-ene stikker ud under.
styrkeløftbælte er altid på, uanset hvad der trænes!
Der er flere lag trøjer på, som er arrangeret, så man kan se alle lag. Indenunder trøjerne, er der naturligvis et cardio bælte på!
Albuer er outfittet med albuebind, og ofte bæres der også håndleds bind, samt et meget stort puls ur.
Handsker er et must, og ofte er det målmands handsker.
For at fuldende outfittet, er der i mange tilfælde også brugt en halv rulle kulørt sportstape..
Udover den enorme træningstaske, som slæbes med rundt i centret, har typen ofte egne håndtag, elastikker, måtter, forskellige slags pulver, protein bars og så videre med.
Deres drikkedunk er altid størrelse XXL.
Selvf. har de head set på, og for at fuldende outfittet, er der som minimum svedbånd på panden, men ellers en dorag, som ellers gik af mode i 80-erne..
Hvis de har hættetrøje på yderst, hvilket de ofte har, så er hætten naturligvis i brug!
Typen fylder endvidere utroligt meget, hvor de træner. Alle deres effekter er spredt ud over gulvet, uagtet de skal bruges eller ej.
De vil ofte bruge, en større mængde papirhåndklæder, og gerne flere bænke og vægte på en gang.
En udstyrs ekvilibrist, syner ofte meget større end de egentlig er, grundet de mange lag tøj, og remedier.

ADHD atleten

ADHD atleten, kan være voldsomt generende!
Der er uskrevne regler i fitness centret som siger, at man kun bruger en maskine af gangen! men det er ADHD atleten ligeglad med! De har ofte gang i to-tre-fire maskiner på samme tid, og hvis man gør opmærksom på at man gerne vil bruge en maskine, kan det udløse stor undren og endda surhed!
Jeg har oplevet en gut, som brugte tre brystmaskiner, -lower chest press, middle chest press, og upper chest press samtidigt.
Jeg ville gerne bruge den ene maskine, men blev mødt af nogle utrolige argumenter for, at han skulle bruge dem alle på en gang. Jeg fik ikke en fod til jorden, og gutten kørte videre, totalt upåvirket.

Typen har ufatteligt korte pauser mellem sættene, og pauserne bliver ofte brugt på indirekte træning, såsom læg eller underarme. Ikke at læg og underarme ikke er vigtige, men i ADHD atletens tilfælde, er det blot fyld, så han ikke sidder inaktiv. Når ADHD atleten er færdig med styrketræningen, ser man ham/hende derefter på Stairmasteren eller løbebåndet, hvæsende, – og gerne med vildt opskruet tempo! Det første ADHD atleten gør, når han/hun forlader centret, er at tænde en cigaret!

Den trætte

Den trætte er bare træt! Punktum!
Vi kan alle være trætte eller uoplagte ind imellem, men den ægte trætte, ser altid ud til at være ved at falde i søvn. Han/hun træner utroligt let, med lang tid mellem hvert sæt, så der kan hviles ordentligt ud. Man kan også observere, at de lunter stille rundt i centret, -går i stå med fjernt blik, førend de tager sig sammen til at tage et tilfældigt sæt. De er højst i centret en halv times tid, før trætheden overmander dem.

Olie baronen

Olie baronen, er en forholdsvis ny karakter i fitness centret. Man kan kende en olie baron på, at hans arme og skuldre, altid er alt alt for store, i forhold til resten af kroppen. De syner store rent muskelmæssigt, men mange olie baroner er ikke specielt stærke, da olie skudt ind i musklerne, kun er for syns skyld!
Sjovt nok, gemmer de fleste olie baroner deres oppustede lemmer væk, i store trøjer osv. Måske de godt selv kan se, at de er gået for vidt?
Der er oliebaroner, som også er på steroider!
De bliver kæmpestore, og meget mørkerøde i fjæset. Ved ikke hvorfor? men det syntes jeg bare man kan observere.
De har dog svært ved skjule deres oversize arme og skuldre, så også de, bruger store dækkende trøjer. Man kan ikke generalisere, men typen er ofte over tatoveret, og går i solarium.

Stønneren

Stønneren er særdeles generende at træne i nærheden af!
En stønner vil stønne og lave højlydte, pornoagtige lyde, uanset om sættet er let eller tungt. En stønner har ofte head set på, og det kan selvfølgelig være en grund til, at de ikke kan høre sig selv. En ægte stønner, stønner uanset head set eller ej!
En stønner med head set, har også også for uvane, at synge, eller fløjte med på det de hører i deres ørebøffer. Stønneren kan også have den uvane, at larme med vægte og maskiner..

Maskinisten

En Maskinist, vil aldrig nogensinde bruge frie vægte! Han/hun sværger til maskiner og elastikker i alle afskygninger. Maskiner er super gode, det er slet ikke det, men når nu man træner blandt alle de rare håndvægte, og vægtstænger med videre, er det lidt synd, at de indskrænker sig selv. Maskinister er meget udbredt blandt det ældre segment.

Cyklisten (Lycra entusiasten)

Cyklisten træner udelukkende på cykel, og gerne på spinning hold. De har alt i special udstyr, inkl. egen sadel, specielle clip on sko, cardio bælte, og alt for stramtsiddende lycra cykeltøj, i deres cykelheltes holdfarver og logos. De fleste cyklister, er middel aldrende mænd og kvinder.
Man ser de samme cyklister år efter år, og skulle tro at man så en form for progression. Nej! Det sker sjældent! De slider sig selv ihjel på cyklerne, og sidder i søer af hørm og sved, men lige lidt hjælper det! Deres rødvins vomme og tynde ben, forbliver velplejede år efter år!

En meget generende ting ved cyklister, er deres spor af sved, fra spinning rummet til badet! Det ligner til forveksling, de sneglespor af slim, man ser på fortovet om sommeren, men bare meget værre! Cyklisterne tager ofte deres spinning sko af i træningsrummet, og går i samlet flok, storsvedende, dampende, og på gennemblødte strømper, ud til badet. Ikke så lækkert for os andre, men det er en ægte cyklist ligeglad med!

Apotekeren

Apotekeren, er typisk en pumpet mand, som prøver at dække over sit anabole salg i centret. Problemet er bare, at alle holder øje med alle, så apotekeren kan næsten aldrig slippe afsted med sine lyssky forretninger, uden det bliver opdaget. En apoteker har altid en begrænset levetid i centret, førend de bliver smidt ud, eller udelukket et par år.
Ofte ses apotekeren lige udenfor centret, gerne foran sin bil, hvor der bliver dealet foran bilens bagsmæk.

Stinkbomben

Stinkbomben kan ikke beskrives, ud fra påklædning og type med videre, men man er ikke i tvivl når en stink bombe besøger centret! De efterlader altid en hørm af kraftig salami, shawarma, gammel sved og hvidløg som hænger ved i længere tid. Det kan være ulideligt at træne i nærheden af en stinkbombe, men gudskelov, er det sjældent at de dukker op. En tilbagevendende stinkbombe, har altid det samme uvaskede træningstøj på, så måske derfor? De går naturligvis ikke i bad..

Det sure løg

Det sure løg, er et utilnærmeligt og vredt menneske, som næsten aldrig taler med nogen. De er nærmest centrets eneboer, som blot sidder og observerer, om der er noget at være sur over. Det er der altid!
Et surt løg, vil næsten dagligt beklage sig over et og andet. Det kan være for varmt, for koldt, det trækker, musikken er for høj, maskinerne virker ikke, der mangler lokumspapir, for dyre kontingents priser, folk taler for højt i mobilen osv. osv.
Hvis man en sjælden gang kommer i tale med et surt løg, vil det udelukkende være fordi, at løget vil brokke sig eller give udtryk for en mishags ytring.

I rettesætteren (Den bedrevidende)

I rettesætteren, kan ganske enkelt ikke lade være med at blande sig i folks træning. Vi har næsten alle prøvet at hjælpe nogen, hvis man observerede at det de lavede var helt galt. Man lærer dog hurtigt, at trække følehornene til sig, og ignorere det, da alt for mange blive sure! Kun sjældent kan man mærke, at personen er oprigtig glad for at man påpeger en fejl i deres træning, så det er nemmere at lade være!

En ægte irettesætter, kan overhovedet ikke aflæse, at folk ikke ønsker deres gode råd! Han (ofte en mand) maser sig ind på det sagesløse offer, og begynder nu sin irettesættelses seance, hvor man kan se, at offeret er temmelig generet af afbrydelsen, men lige lidt hjælper det! En seance kan tage mange minutter, og op til flere instruktions sæt, hvor i rettesætteren, viser den “korrekte” udførsel. Det er så her, at man får en overvældende lyst til at blande sig, og irettesætte, i rettesætteren!
En ægte irettesætter, er ofte nybegynder, og ved derfor meget lidt om træning, men hans få måneder i centret, har overbevist ham om, at han ved alt om vægttræning.
Man orker som sagt ikke at gå i gang, så i stedet kan man lige så godt nyde skuet, til velfortjent underholdning mellem sættene.
I rettesætteren, bruger for øvrigt en hulens masse trænings udstyr, næsten ligesom udstyrs ekvilibristen..

Den ubetænksomme

Den ubetænksomme, er typen som altid lige skal stå, eller gå i vejen, når man træner. De skal altid lige snige sig forbi, når man eks. står og laver biceps curl, og således må stoppe sættet. Det er også typen, der fjerner ens vægtskiver, som man netop har samlet sammen, til sin bænkpress, eller anden øvelse der kræver diverse skiver, stænger, håndvægte mv.
Den ubetænksomme, kan også finde på at snuppe en skive, fra den stang man kører sæt på. Man skal bare vende sig væk i 2 sekunder, og snup!
Det har jeg oplevet et par gange, hvorefter jeg følger efter gerningsmanden, og tager skiven tilbage. Det udløser som regel sure miner, eller udsagn om, at det vidste man ikke! Den ubetænksomme er åbenbart også blind?
Jeg spørger altid, om jeg må snuppe en skive eller andet, hvis skiven er på et træningsredskab der er i brug!

De er for øvrigt også slemme til, at “stjæle” spejlet. Den uskrevne regel er, at den der påbegynder et sæt, har spejlet i den tid det tager at udføre sættet! Den ubetænksomme, vil typisk gå eller stå foran en, så man ikke kan bruge spejlet. De kan også finde på, at stille sig lige foran en, medens man er i gang med et sæt, og selv begynde et sæt, så man nærmest står oppe i røven på vedkommende.
Typen er at finde blandt begge køn!
Den ubetænksomme rydder heller ikke op, men lader vægtene flyde efter sig.
De spritter også sjældent maskiner af!
Jeg ved ikke om det er det man kunne kalde for curling børn? for den opførsel er mest udbredt i det unge segment!

Klasse udflugten

Klasse udflugten, er typisk en lille gruppe af helt unge gutter, som har aftalt at de skal træne sammen. Det er ikke noget de har prøvet før, så øvelserne vil blive udført helt forkert, til stor morskab for de andre i gruppen. Den første øvelse der skal testes, er naturligvis bænkpres, og det går næsten altid galt!
De unge poder har jo set de store gutter i centret, når de bænkpresser, så de vil som regel putte for meget vægt på stangen. Sættet starter, og stangen ryger ned og bliver liggende på brystkassen, mens benene spræller vildt. Gruppen er ved at omkomme af grin, hvorefter en af gutterne agerer spotter, og hiver vægtstangen skævt op med en hånd, med krum ryg. Det gentager sig en snes gange, og den unge pode på bænken, tror at han har bænkpresset en helvedes masse kg, men spotteren er nok den der har trænet mest.
Den bænkpressende pode, skal derefter lige hen forbi spejlet, for at se den svulmende brystkasse.
Seancen gentager sig, og de får alle arbejdet sig gennem sættene, som tager 2-3 gange så lang tid, som normalt. De fleste klasse udflugter, ser man kun en gang eller 2, men heldigvis er der nogle der får blod på tanden, og bliver hængende.
De har fundet sig en sund og god interesse!

Ego løfteren

Ego løfteren er næsten altid en mand!
Han vil gøre hvad som helst, for at blive set, udføre et løft han typisk ikke kan udføre uden hjælp.
En ægte ego løfter, vil derfor aldrig ego løfte uden tilskuere. Hjælpen kommer altid i form af en makker, som ved hvordan han skal hjælpe ego løfteren.
En ego løfter sværmer om bænkpressen, som en bi om blomsten, for det er der han har størst chance for at imponere.

Ego løfteren varmer op uden spotter, og man ved nogenlunde, at når spotteren træder til, at ego løfteren rent faktisk har nået sit reelle maksimum. Han stopper selvfølgelig ikke der, men læsser en hulens mere vægt på, som spotteren så har til opgave at hive op, så det ser ud som om, at ego løfteren har løftet det. Ego løfteren kigger lige rundt før løftet, for at sikre sig et publikum. Det har han nærmest altid, men ikke af de grunde han selv tror!
Det er blot forbi, at man simpelthen ikke kan lade være med at kigge og undres!
Ego løfteren er næsten også altid et tågehorn! Se beskrivelse højere oppe i listen!

The Quarter master

En ægte Quarter master, vil aldrig udføre en øvelse i dens fulde form! men søge at lave den mindste vandring, en maskine eller vægt er i stand til.
Egentlig vil jeg gå så langt som til at sige, at de burde højst betale halvt eller kvart kontingent, da de slider minimalt på udstyret.
Uanset hvilken øvelse, en Quarter master udfører, er det vanvittigt at iagttage, hvor lidt bevægelse de er i stand til at manifestere. Tag eks. bænkpres, hvor man sænker vægten til brystet, og presser den op igen. Næ nej, en Quarter master, tager vægten ud af stativet, og starter øvelsen, men stopper på halvvejen, eller noget før. Nogle Quarter mastere, er også ego løftere, for selvfølgelig kan de putte en del mere vægt på, når de kun udfører øvelsen halvt, eller kvart!
Man skulle tro, at det var en uvane, de havde tillagt sig på en enkelt øvelse, men nej! alle øvelser er kraftigt amputerede i form og udførsel!
En ægte Quarter master, vil gå fra centret, uden et eneste ærligt udført sæt..

Overtænkeren (yoga masteren)

Overtænkeren kan næsten altid kendes på den sagte velovervejede gang, med helt rank ryg!
Han/hun har muligvis engang dyrket yoga, og den forfærdelige uvane har de svært ved at ryste af sig. Alle sæt bliver udført ekstremt korrekt, og fuldstændig kontrolleret, med meget lidt vægt på. Alt handler om udførslen, og ideen om at chokere musklen med tunge vægte, kommer i anden række, eller aldrig på tale!

Mellem sættene, vil overtænkeren sidde på gulvet med rank ryg, gerne i lotusstilling, og notere sættet ned i sin lille lommebog, med en stump blyant.
Der vil også blive udført diverse langsomme strækøvelser mellem hvert sæt. En overtænker (yoga master) har aldrig sko på, men ynder at træne i bare tæer, eller strømper. Hvis en sko skulle have sneget sig ind i deres trænings garderobe, vil det være en sko med med tæer, ligesom en handske. Nok en af de grimmeste stykker beklædning som har set dagens lys!

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.