Af Michael Bonnevie

 

Det er ikke ofte at jeg filmer med mit Nikon grej, men engang imellem tager jeg en tur, for at lære nyt, og holde færdighederne nogenlunde friske.

Turen gik til Sundby kirkegård, som så mange gange før, og jeg ville denne gang videofilme lidt med mit Nikon D600 med Sigma 105mm optik. Det er normalt ikke et optik man ville vælge til video, men ingen regel uden undtagelser. Da det er et makrooptik, så vidste jeg, at jeg ville kunne gå tæt på emnet, og næsten uanset blænde, ville jeg få en god sløring af baggrunden. Da jeg stadigvæk ikke har fået taget mig sammen til at købe et graduated ND filter, til at stoppe Blænden ned, er mange af klippene med Blænde oppe omkring de 8-12 stykker, fordi solen bagte fra en skyfri himmel. Havde det eksempelvis havde været et 35mm optik, så ville bagrunden med de Blændetal, være næsten usløret, hvilket er godt til nogle ting, men jeg ville have emnerne i fokus, og baggrunden sløret (Bokeh) Jeg ville have foretrukket at videofilme med mit 35mm eller 28mm, men det må vente til jeg får ND filteret.

Screenshot fra videoen..

Opløsningen er 1920×1080 (HD) i 16/9. Lukkertiden er 50ms, som passer godt til PAL (25 frames) i sekundet. Det giver et godt og roligt billede, som passer til det meste.

Som sædvanlig glemte jeg at tage mine briller med, hvilket giver mig nogle udfordringer på Lcd skærmen. Min fremgangsmåde blev, at jeg via øjestykket stillede fokus, og derefter klikkede over på Live View og optog. Havde jeg kunnet se hvad jeg lavede, så havde jeg muligvis brugt skærmen til at sætte fokus. Begge dele fungerer, og for mig personligt var det ikke noget der generede, da jeg først kom igang. Jeg kunne sætte op til et skud på en små 10-20 sec. og det er rigeligt hurtigt til mig. Jeg brugte stativ, og alle optagelser er stationære.

Klippene er color corrected en anelse, og der er også lagt en smule Sepia (brun toning) ovenpå.

Husk at slå videoen på HD, på gearet i videoen, hvis ikke den allerede står til det!