juni 14, 2024

Cykeltur på Kalvebod fælled

Af Michael Bonnevie

 

Efter en hyggelig tur i Fields med min mor, var det endelig tid til at se på Kalvebod fælled.

Jeg havde taget mit Nikon D3200 med 50 mm 1.4 Sigma fast objektiv med på turen, og kort efter jeg rundede 8 tallet, øjnede jeg en åbning ind til fælleden.

Jeg vidste at der var et naturcenter derude, og det viste sig at indgangen jeg havde fundet, var den rigtige.

Jeg havde på turen ikke den store fokus på centeret, det må komme en anden gang. Jeg så dog at der var lidt af hvert, bla. et cafeteria

dsc_0024

Hvordan starter man ud på sådan en tur, tænkte jeg? Der var mulighed for at køre ad op til flere stier og småveje, men valgte en der gik ud imod den nye dæmning der omkranser det inddæmmede areal som udgør Vestamager (Kalvebod fælled)

Ikke langt fra naturcentret mødte jeg en flok får, som naturligt tiltrak en masse børn og voksne. De uldtotter måtte jeg kigge nærmere på 🙂

dsc_0042

dsc_0044

dsc_0037

Jeg er jo rigtig glad for dyr, så for mig var det en stor fornøjelse at komme så tæt på fårene.

Derefter satte jeg ud på en længere tur ud af noget af det flotteste natur jeg længe har set. Det ærgrer mig at jeg først nu har opdaget området, men det må jeg råde bod på de kommende år.

dsc_0061

dsc_0069

dsc_0046

På min vej mødte jeg adskillige kreaturer som går frit på de enorme arealer.

dsc_0051

Om Vestamager fra Wikipedia

Vestamager eller Kalvebod Fælled er et inddæmmet og fredet område på det vestlige Amager. Arealet er ca. 2000 hektar (ca. 20 km²).

Området blev inddæmmet under 2. verdenskrig. Siden da er mange planter og dyr indvandret. Mange fugle, især vadefugle, nyder godt af det fugtige område og den lave vegetation. Med tiden er store dele af området groet til i buske og træer, bl.a. finder man her landets største birkeskov, Pinseskoven. Køer, heste, dåvildt og råvildt afgræsser området for at forhindre det i at gro yderligere til. To pumpestationer holder det inddæmmede område tørt.

Historie

Før området blev inddæmmet, bestod det af et lavvandet kystområde, strandenge og småøer (Svenskeholm og Koklapperne). I 1939 blev vedtaget en Lov om inddæmning i Kalvebod strand m.v.. Under 2. verdenskrig blev arbejdet sat i gang for at skabe beskæftigelse og forhindre deportation af arbejdsløse til Tyskland.

Fra 1943 til 1984 blev Vestamager brugt som militært øvelsesområde, og der blev anlagt skydehøje forskellige steder i området.

I 1990 blev området fredet som en del af Kalvebod kilen, og området blev delt efter et kompromis mellem forskellige interesser:

 • Området syd for Bella Center inddrages i Ørestad
 • Området vest for Bella Center bliver golfbane
 • Området vest for Øresundsmotorvejen bliver losseplads
 • Den sydvestlige del omkring Klydesøen bliver fuglereservat med adgangsforbud
 • Resten af området henligger som naturområde med forskellige rekreative tilbud som lejrpladser

Fredag d. 15. oktober 2010 blev der fri adgang til området (på nær fuglereservatet) efter en omfattende rensning for både detonerede og u detonerede ammunitions rester.

Da jeg havde kørt en halv times tid, kom jeg til noget skov. Jeg tænker at det må være det der kaldes pinseskoven, som er en birkeskov. Det var utroligt smukt derude og meget fredfyldt. Jeg ved at der er råvildt derude, men jeg så ikke noget..

dsc_0064

dsc_0067

Efter et par timer i sadlen, kørte jeg hjemover igen. På vejen skød jeg lige et par billeder så man kunne se Ørestad ude fra vidderne.

dsc_0076

Jeg vil runde af med at sige, at det har været en kæmpe fornøjelse at køre rundt på Kalvebod fælled. Det kan klart anbefales at man tager en tur derud, enten på gåben eller cykel.

Oversigt over Vestamager med Kalvebod fælled.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

4 thoughts on “Cykeltur på Kalvebod fælled

 1. En meget præcis beskrivelse.
  Det er svært ikke at lade sig begejstre over dette stykke enestående natur.
  Kalvebod fælled kan, med fordel, besøges hele året rundt.
  I efteråret er der store fugletræk, og de åbne vidder er bl.a. fyldt med skræppende gæs.
  Hvis man er heldig, kan man finde en kastestang (gevir), fra et af de omkring 300 dådyr.
  Naturcentret er et kapitel for sig, og det er bare om at bladre nysgerrigt i den bog 🙂

 2. Jeg tror at jeg har sagt det før ! Efter at være opvokset hos Bedsteforældre, med Kolonihave på Kongelundsvej, bilder man sig ind, at man som dengang, bosiddende på Islands Brygge om Vinteren, altså med Fælleden beliggende i midten mellem de to adresser, også kendte Amager Fælled, bortset fra Hærens Terræn og Skydebaner der var lukket land..
  Man skal lære så længe man lever, og jeg må sige at Admin`s udflugter på Amager og andre steder, garneret med dejlige Billeder, sætter stederne i perspektiv i forhold til kendte områder og tænder et behov for selvsyn.
  Tak skal du have Admin, det var lærerigt………
  M.v.h. gb.

 3. Caféteriet er faktisk et decideret traktørsted, som for nylig har nydt den ære at blive nomineret som et af Politiken-læsernes foretrukne. Og det med god ret. Forpagteren serverer virkelig veltillavet, ærlig mad til en rimelig pris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.