Af Michael Bonnevie
Så fik vi Indian summer i Danmark. Tivoli har igen i år Halloween tema i Tivoli, så det måtte jeg ind at se.
Jeg har også været der de andre år, men kun om aftenen. Det var rigtig rart at gå rundt i haven med fuldt blus på guds store spot.
Jeg kampsvedte, da jeg var nødt til at have halstørklæde på, grundet en halsbetændelse der stadigvæk smådriller. Selvom det var d. 20 Oktober, så jeg en del med korte bukser og skjorteærmer i byen. Herligt, og en reminder om at sommeren er lige om hjørnet 😉 Ja, bevares,- vi skal lige igennem vinter og forår, men det er jo bare en formalitet
Om allehelgensaften og Halloween fra Wikipedia
Allehelgensaften er aftenen før Allehelgensdag (som er i de fleste lande den 1. november, i Skandinavien dog den 1. søndag i november). Ifølge folketroen er det den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løs for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.
Allehelgensaften i USA (Halloween)
I USA og de øvrige engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for Halloween, hvilket er en forkortelse fra “All Hallows’ Eve”, og er under det navn en stor festdag, der med et glimt i øjet lægger vægt på gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm, osv.
Halloween kan sammenlignes med traditionen omkring fastelavn i Danmark. I begge traditioner klæder børn sig ud og går rundt og banker på nabokvarterets døre for at få slik (i USA siger børnene trick or treat, altså “slik eller ballade”). I Danmark foregår dette dog overvejende om dagen, mens det i USA foregår om aftenen. Mens fastelavn primært er en børnefest fejres Halloween også af voksne.
En af de mest kendte Halloween-skikke er at udskære orange græskar (pumpkins) med skræmmende ansigter og bruge dem som lamper, såkaldte Jack o’ Lanterns. De traditionelle Halloween-farver er sort og orange.
Begrebet Halloween i Danmark
Den amerikanske “Halloween” begyndte at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer i Scala, med gyserfilm-maratoner, gevinster til bedste udklædning mv. I år 2000 begyndte Fætter BR at sælge Halloween-ting, og i 2006 begyndte Tivoli at holde Halloween-åbent i efterårsferien, hvor haven til lejligheden dekoreres med græskar, hekselandsby osv.
I 2008 deltog 264.000 mennesker i Tivolis Halloween-arrangement, der åbnede første gang i 2006, og som har gjort efterårsferien til Havens mest besøgte periode om året — inklusive både sommer og jul. I 2010 holdt Halloween i Tivoli åbent fra kl. 10.00 om formiddagen hver dag i åbningsperioden d. 15. til og med d. 24. oktober. Sædvanligvis har Haven tradition for at åbne, når Rådhusuret slår kl. 11.00, men man åbnede i efterårsferien 2010 en time tidligere for de mange børnefamilier, der besøger Tivoli i denne periode.
Legoland i Billund er også begyndt at bruge Halloween temaet, når der holdes åbent i efterårsferien.
Halloweens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget til 400.000 græskar i 2008.
3 replies on “Halloween i Tivoli 2012”
En skøn foto-kavalkade fra det dejlige Tivoli. Jeg falder især for det flotte billede fra søen med det imponerende sejlskib. Er det et sørøverskib? Jeg har beklageligvis i mange år ikke haft mulighed for selv at besøge Carstensens gamle have. Men så er det jo så meget bedre, at Michael kan bringe os dette friske pust derfra.
2012- Nåede det heller ikke i år, men nu fik jeg dog set Haven med Admin`s hjælp, dejligt gensyn efter sommeren, hvor turen der ind er foretaget nogle gange, for stemningens skyld og for at nyde Blomsterne og Udstillingerne. Så kommer disse billeder! Sidst i Oktober, og Sommeren er der knagme endnu. Stor tak for dejlig rundtur………..
gb, du kan nå det endnu. De lukker først om en uge 😉
LSC, ja jeg mener det skal forestille et piratskib. Det er en skam du ikke har været i Tivoli de seneste år. Det er et dejligt sted til afslapning og eftertænksomhed, specielt ved søen med skibet..