juni 14, 2024

4. maj parade

Af Michael Bonnevie

 

Danmarks befrielsesdag d.4 maj, bliver stadigvæk fejret på mange forskellige måder rundt om i landet. Da jeg var barn, havde mine forældre altid lys i vinduerne d. 4 maj, og der er stadigvæk nogle der håndhæver traditionen, selvom vi ikke er i nærheden af alle de oplyste vinduer som jeg husker det fra min barndom.

Det er en skam, for vi må aldrig glemme hvad der skete fra 1940-45!

dsc_1057

Dansk militærhistorisk køretøjs-forening brugte noget af dagen igår, på at køre parade med deres flotte gamle militærkøretøjer.

Jeg havde hørt at de startede kørslen fra lufthavns grillen kl. 18, og tog derfor opstilling på Amagerbrogade så jeg kunne se paraden. Da kl. var 18.45 var jeg godt igang med at pakke kameraet ned igen, og netop som jeg skulle til at gå, så jeg et flag i det fjerne. Jeg ved ikke om de var blevet forsinket, for det tager ikke 3 kvarter at køre fra lufthavns grillen til hvor jeg stod, men ok, det var ventetiden værd..

dsc_1053

Jeg fik billederne i kassen, også selvom paraden godt måtte have kørt bare en anelse langsommere. Jeg nåede ikke at videofilme, desværre.

dsc_1039

dsc_1044

Frihedsbudskabet d. 4 maj 1945

Danmarks befrielse fra Wikipedia

Danmark blev befriet den 5. maj 1945 af britiske styrker under ledelse af den berømte engelske general Bernard Montgomery. En undtagelse var dog Bornholm, der fra den 9. maj 1945 og op til den 5. april 1946 blev besat af russerne (se: Russernes besættelse af Bornholm).

Den 4. maj klokken 18.30 underskrev tyskerne kapitulationen i Montgomerys hovedkvarter på Lüneburger Heide. Klokken 20.36 blev detmeddelt på det danske nyhedsprogram på BBC, at Danmark var befriet. Meddelelsen om, at tyskerne havde overgivet sig, kom altså den 4. maj 1945 om aftenen. Kapitulationen trådte først i kraft den 5. maj klokken otte om morgenen.

Link til hele historien på Wikipedia

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

5 thoughts on “4. maj parade

 1. Yes man, jeg indrømmer det gladelig, jeg er stadig med med Lys i vinduet og tanker tilbage i tiden………

  BILLEDREPORTAGEN AF MILITÆRE KØRETØJER, tænder for alvor de nostalgiske tanker——-, hvor jeg selv under mine 16 måneder´s tjeneste i Falsterske Fodregiment, med tjeneste på div. Kaserner ind imellem, med forskellige uddannelser til følge, og efterfølgende tjeneste og fastansættelse i Hjv i nogle år, og efteruddannelse i Jylland, Efterårsmanøvre i Tyskland, kørsel med Ammunition og overnatninger på Tyske og Engelske Kaserner—– kender og har kørt de fleste af de fremviste køretøjer….. Gode Billeder trods forsinkelsen……….

  M.v.h. gb…

 2. Arhh, forsinkelse er vel så meget sagt. Indlægget er fra d. 5, og det er den dag danmark blev befriet 😉 Kapitulationen var den 4.

 3. P.S. Min kommentar til `forsinkelse`, skulle ses i din egen kommentar til din nær mistede reportage, du skriver at du var ved at pakke sammen, da de dukkede op i det fjerne og at det så lykkedes dig alligevel at få Billederne !
  En misforståelse og jeg er stadig glad for gensynet med de gamle Køretøjer…………

  M.v.h. gb…….

 4. Hold da op for spil af tid og energi. Lad os nu komme videre og ikke blokere gader for folk som arbejder for at vise at vi engang måtte bøje os forover og tage en nazi blyant direkte op i dunken.

  I stedet burde vi sende en flaske vin til britterne, som var dem der skulle fejres i stedet for det danske “militær”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.