maj 27, 2024

High speed sync

Af Michael Bonnevie

 

Hvad er High speed sync (HSS) for en størrelse, og hvorfor har jeg brug for det?  De fleste DSLR kameraer har en maximum hastighed som lukkeren kan sættes til, når der skal arbejdes med Flash. Det plejer at ligge omkring de 1/200s til 1/320s alt efter kameramodel. Selv har jeg et Nikon D600 som tillader mig at skyde med 1/200s.

I indendørs situationer eller udendørs om aftenen er dette meget fint, da jeg kan arbejde med stor Blændeåbning som giver flotte udviskede baggrunde (Bokeh) men går jeg udenfor i dagslys, så er det at problemerne opstår. Der er simpelthen for meget lys, og da hastigheden ikke kan sættes op (Flashen blokerer) så er man tvunget til at bruge mindre Blændeåbning, hvilket gør at både forgrund og baggrund vil stå skarpt. Det er ikke altid ønskværdigt i specielt portrætsituationer..

Her er det så at High speed sync kommer ind i billedet. Hvis din flash har mulighed for HSS, så kan du i kameraets menu, indstille Flashen til at bruge HSS når du kommer over den normale Flash hastighed. Når HSS er sat til i kameraet, så kan du nu bruge de lukker hastigheder som kameraet kan trække. På mit D600 er det op til 1/4000 s.

HSS arbejder på en helt anden måde end normal Flash, så man skal være klar over, at outputtet fra Flashen er væsentligt mindre end hvis man kørte uden HSS. I normal mode, fyres Flashen af en’ gang, og belyser billedet med stor kraft, hvor den med HSS affyrer en serie af små glimt med meget mindre output.

high-sync-flash

 Billedet er fra exposureguide.com

Du må derfor påregne at de afstande du normalt bruger Flash på, vil være væsentligt reduceret. Det vil fungere fint til portrætter og lignende, hvor du er forholdsvis tæt på modellen. Hvis du bruger zoom fra længere afstande, så vil Flashen ikke have den rækkevidde som du ellers er vant til.

Fordele ved HSS: Du kan fastfryse situationer med meget højere lukker tider, og du kan bruge de indstillinger som du ellers ville bruge uden Flash, såsom større Blænde og hurtigere lukker tider. Flashen kan i fuldt dagslys udfylde skygger og mørke områder, og med de rigtige indstillinger er det muligt at undertrykke dagslyset.

Ulemper ved HSS: Det kan være nødvendigt med flere Flash’s for at belyse en scene ordentligt, da rækkevidden er begrænset. De kan typisk styres af en radio controller som kan til købes.

Her er et par eksempler fra imaging.nikon.com, hvor man kan se effekten af HSS på en solrig dag. Baggrunden er udvisket pga. stor Blænde, og vandet er fastfrosset med højere lukker tid. Skyggerne i ansigtet er også blevet udfyldt med Flashen..

pic_08 pic_07

Jeg har en Metz 44 af Flash som jeg er rigtig glad for, men den har ikke HSS, derfor var det min første tanke at investere i en Flash fra Nikon’s egen speedlight serie når jeg kom til penge, -men de kan dog være ret pebret.. Jeg gik derfor på jagt, for at finde ud af hvad der ellers var af Flash med HSS.

Jeg kom forbi Njalsfoto i Njalsgade på Islands Brygge, og de havde en Nissin i40 Flash som jeg hurtigt forelskede mig i. Den er lille og kompakt, og kan stort set det som jeg efterspurgte, incl. HSS. Njalfoto har valgt at sælge Nissin, da den spiller op med Nikons speedlight serie, men til en lavere pris.

Størrelsesmæssigt fylder den omtrent det halve af min gamle Metz Flash, men med det samme ledetal (rækkevidde)  så det er virkelig en lækker lille kompakt arbejdshest. Jeg måtte slippe ca. 1500,- og indtil videre er jeg yderst tilfreds 🙂

Flash hovedet kan  vippes op og ned i trin og drejes 360 grader rundt. En rigtig lækker feature som jeg ikke har set andre steder, er videolys. Det kan være en ret handy ting at have ved hånden, og den kan ligesom Flashen skrues op og ned i intensitet.

Nissin_i40_f400

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “High speed sync

 1. Som vanligt. Jeg bliver klogere af at læse dine artikler med nyttige tips Admin, dit udstyr er efterhånden misundelsesværdigt og dit engagement ikke mindre, når du drager i `Felten` og beriger os, med professionelle optagelser i snart sagt alle kategorier. Tak skal du have for det seneste `fif `, indenfor videnskaben om korrekt Belysning med Blitz……

  M.v.h. gb…

 2. Der er slet ikke nogen tvivl om, at hvis ‘man’ – og dermed også jeg – vil kunne opnå de samme formidabelt fornemme resultater af de foto-optagelser, som man løbende foretager, så skal man have et udstyr, som ADMIN så ofte demonstrerer for os her i GD; – – joh, jo – vi ser det jo gang på gang, – og nu igen i dette indlæg.

  Når jeg læser de foto-“kurser”, som ADMIN fra tid til anden udbyder, ser jeg klart hvor meget ejeren af sådan et avanceret foto-udstyr kan lære heraf; – – og så er det, at jeg tænker: “Jeg har også forhåbninger om at kunne producere ‘gode og flotte’ fotos; men jeg har blot et ‘almindeligt’ kamera; – ja, og så mobiltelefonen; og selv om begge er gode ‘maskiner’, – så er mine billeder ofte alligevel – lidt uskarpe, lidt farve-afvigende og tilsyneladende lidt rystede !!

  Jeg kan for det meste rette mine ‘værker’ til med fotobehandlings-programmet PhotoFiltre, som jeg har, – – men, men det kunne være cool at blive bedre til at skyde et skarpt foto, der sidder ‘lige i skabet’ ved selve optagelsen.

  Nuvel, måske kommer der en dag her i GD et lille kursus, – nogle vink og gode råd i så henseende til sådanne amatører som mig.

  M.v.h. LSC
  PS! Jeg håber, at I alle her i dette forum er kommet godt ind i 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.