Amagerstrand tur med makrooptik

Af Michael Bonnevie

 

Forleden dag var vejret fremragende, så jeg satte ud for at teste mit Nikon D600 kamera med 105 mm Sigma makrooptik, og efter en mindre cykeltur endte jeg op på Amager strand. Som fortalt i et tidligere indlæg, så har Nikon D600 nogle problemer med oliepletter og støv på sensoren.

Det er et anerkendt problem, så jeg vidste godt hvad jeg gik ind til da jeg købte kameraet. Jeg tog chancen, og har da også opdaget at mit kamera har tendenser til at svine sensoren til efter noget tid. Når man læser hvad Nikon skriver, så skulle problemet gå i sig selv, efter en ca. 3000 skud, hvilket jeg glæder mig til. En rensning hos Nikons teknikere er gratis det første år, og hvis dit kamera har været sendt afsted 3 eller flere gange, så har man krav på at få mekanikken ordnet (bliver udskiftet med D610 mekanik) eller simpelthen få et nyt D610 istedet.

Personligt orker jeg ikke at sende kameraet afsted hver gang der dukker pletter op på sensoren, så jeg valgte at investere i en såkaldt Eyelead sensor gel stick til 400,- hos Photografica. Linket fører dog til en butik i Vejle, da Photografica vist ikke fører produktet mere? Jeg har læst en del reviews på nettet, og har fundet at det er det samme produkt som Nikons egne teknikere bruger til at rense sensorer med. Jeg købte sættet og har nu brugt det et par gange, og det virker altså! Selve proceduren er enkel og ligetil, og noget de fleste selv vil kunne udføre derhjemme på under 5 minutter.

Prøv at tjekke videoen..

Efter min tur på stranden, hvor jeg tog lidt tilfældige billeder hist og her, så kunne jeg konstatere at der igen er kommet enkelte pletter på sensoren. Jeg skød de fleste af billederne med en blænde på f8, -og hvis man har noget himmel med på billederne, så kan man tydeligt se pletterne. Jeg må til at rense igen, men hvis Nikon har ret i deres antagelser om de ca. 3000 skud, -så er jeg snart ved at være ude af farezonen..

Det er ikke fordi det er katastrofalt med enkelte pletter her og der, da de hurtigt og enkelt kan fjernes i Lightroom, Photoshop eller lignende programmer, -det vil dog være nemmere hvis pletterne slet ikke var der..

Jeg fandt et billede på nettet som viser pletter på sensoren. Umiddelbart minder de pletter meget godt om dem jeg har lige pt. -men da jeg første gang skulle rense, var der nok 10 gange så mange pletter. Pletterne på mit kamera, var meget udtalt oppe i venstre hjørne..

Sensor dust

Før jeg selv går igang med at rense min sensor, så sætter jeg blændetallet så højt jeg kan, og går ud på altanen og tager et billede af himlen. Det vil afsløre pletterne, så jeg nogenlunde ved hvor jeg skal rense. Når rensningen er overstået, så tager jeg et billede til, og der skulle pletterne meget gerne være væk.

Her kommer lidt billeder fra min strandtur. Ps. pletterne er fjernet på billederne 😉

Amagerstrand tur med Sigma 105 mm f2.8 makro objektiv Amagerstrand tur med makro objektiv-20 Amagerstrand tur med makro objektiv-17 Amagerstrand tur med makro objektiv-16 Amagerstrand tur med makro objektiv-15 Amagerstrand tur med makro objektiv-14 Amagerstrand tur med makro objektiv-12 Amagerstrand tur med makro objektiv-10 Amagerstrand tur med makro objektiv-9 Amagerstrand tur med makro objektiv-8 Amagerstrand tur med makro objektiv-7 Amagerstrand tur med makro objektiv-6 Amagerstrand tur med makro objektiv-5 Amagerstrand tur med makro objektiv-3 Amagerstrand tur med makro objektiv-2 Amagerstrand tur med makro objektiv-1

Indlægget er ikke en ‘reklame’ for Eyelead Sensor Gel Stick! Jeg vil bare meget gerne dele min begejstring for dette fantastiske produkt, med andre der sidder med sensor problemer. Mange har sværget til en såkaldt vådrensning af sensoren, med diverse produkter, men fælles for dem er, at de ikke er helt så lette at bruge, og doseringen af rensemidlet skal være meget præcis. Med Sensor Gel Stick er du ude over problemet, og det er virkelig meget simpelt at bruge 🙂

 

One thought on “Amagerstrand tur med makrooptik

  1. Rigtigt dejligt med gode og Pris Billige løsninger, på moderne problemer i den Digitale æra !

    Artiklen her får mig til at tænke på mine egne problemer, med mine gamle Leica Kameraer og de problemer de Gamle Linser giver, med Pletter i Billederne,hvor en Rensning af Objektiver, til en pris fra 3500kr. og op, og så taler vi slet ikke om Lukker Gardiner og lignende, eller en eventuel renovering af Mekanik i selve Huset, eller problemer, med bare at finde Film Kassetter der passer, for slet ikke at tale om Film Fremkaldelse, Kopiering, Afdækning, Glans M.V…….

    Nikon D600 med omtalte en 105mm Sigma Makro, viser sandeligt sit værd i en moderne tid, hvor Motiverne står i kø og Billedkvaliteten er i top, næsten uanset Motiv valg. O.K. du pudser af i Lightroom, Photoshop og lign. Programmer, men tiden i dag giver Baghjul til hedengangne Krampagtige forsøg på at få egne Billeder til at fremstå Proffessionelle……..

    Nå, Amager Strand er jo heller ikke hvad den var, udbygningen og Moderniseringer er slået igennem, så også her er det nye tider som det fremgår af din Reportage, så tak for en Pletfri Reportage Admin, vi Lever og Lærer…….

    M.v.h. gb…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.