Af Michael Bonnevie

 

Timelapse på Amager fælled, en grå og vindig sommerdag, 2020.

Timelapse, er en feature som jeg har gået og tænkt på et stykke tid, og nu skulle det være!

Timelapse, er en serie af fotos, som er sat sammen til en film, så det ser ud som, at tiden flyver afsted. Da jeg i forgårs satte mig for at prøve det, viste det sig, at der er flere måder at udføre det på. Der er den indbyggede Time Lapse funktion som jeg brugte, og der er Interval timer.

Timelapse er nok nemmest at gå til, da det giver dig en film bid, lige så snart du har optaget den, hvorimod Interval timer, giver dig en serie af fotos, som bagefter skal sættes sammen i et tredjepartsprogram. Der er både fordele og ulemper ved begge metoder, som jeg vil prøve at ridse op.

Timelapse

Timelapse, er den nemme måde at gøre det på, men vil samtidigt give dig mindst muligheder med dit slutprodukt! Billederne vil være i den opløsning, som du har sat video til i kameraet.
Allerede her, vil man ende op med et slutprodukt, hvor hver enkelt frame er meget mindre, end de billeder du er vant til, når du tager almindelige fotos. Derudover, er det vigtigt at vælge hvordan billedet skal tage sig ud, med hensyn til varme, kulde, kontrast, skarphed mv. Heldigvis er der i de fleste kameraer, mulighed for, enkelt at sætte disse ting via menuerne i kameraet. Alle disse ting, bliver bagt ind i filmen, så man skal bruge lidt tid på at tjekke at alt er som du havde tænkt.
Man skal tænke video, og ikke billeder, når man skyder Timelapse!

Nikons Timelapse og Interval timer funktion, er en anelse svære at begribe, første gang man ser dem,- men der er mening med galskaben!

Billedet herunder er fra neilvn.com

Sådan cirka ser Nikons Time Lapse funktion ud. Den første dial viser 00:00’2 hvilket betyder, at der er 2 sekunder mellem hvert billede. I min lille video, satte jeg den til 1 sekund. Den næste dial siger 00:04’00 hvilket betyder, at kameraet vil stå og tage billeder i 4 minutter. Den sidste dial, vil give dig et cirka overblik over, hvor lang din video vil være, når kameraet har skudt færdigt! Her vil sekvensen være næsten 5 sekunder.

Sværere er det ikke. Tiderne med videre vil ændre sig, hvis du sætter kameraets video til eks. 24 eller 60 frames pr. sekund. Du kan se i ruden, at kameraet er sat til, 1080-25, hvilket indikerer, at du skyder med en opløsning på 1920×1080, med 25 frames pr. sekund.

Når du er klar til at skyde, går du op og trykker start, hvorefter kameraet vil stå og lave billeder i en små 4 minutter. Derefter har du en lille Timelapse film.

Interval timer

Interval timer settings i mit Nikon D600, er ikke meget anderledes end Timelapse, udover noget starttid og antal billeder.. Til gengæld er output noget anderledes via denne metode, da den producerer en masse enkeltstående fotos, i den opløsning og setting som du er vant til, når du skyder fotos! Det betyder også, at du bibeholder fuld opløsning på dine billeder, og ikke kommer til at gå på kompromis med kvaliteten af slutproduktet.
Jeg ville naturligvis sætte kameraet til et Raw output! Hvilket bare betyder, at du bibeholder alle data i billedet. Det fylder lidt mere, men det giver til gengæld tifold tilbage i redigering!

Som sagt ender du op med en hulens masse fotos, som bagefter skal sættes sammen i et videoprogram. Jeg forestiller mig en process, hvor man først batch behandler billederne i eksempelvis Lightroom. Her kan man ændre hvidbalance, kontrast, skygger, skarphed plus meget mere, på en gang!

Derefter smides smides de færdige billeder ud, og importeres i dit video program. Det kan være Adobe Premiere, Pinnacle studio eller noget helt tredje. Når det er gjort, så er der ikke mange trin tilbage, førend du kan eksportere din film!

Lidt praktisk info!

Du skal bruge et stativ! Du kan umuligt hånd holde kameraet så stille som det kræves, når du skyder Timelapse!
Du skal køre i Manuel mode, da der ikke må være noget automatik indover!
Slå Auto ISO fra, hvis du bruger det!
Brug autofokus, og når fokus er opnået, -slå det fra! Det skal gøres hver gang du begynder på en ny Timelapse! Med ældre optikker er det nemmere, da der slet ikke er autofokus indbygget!

Husk at ændre kvaliteten på videoen til HD, på gearet i video ruden, under kvalitet!

Relaterede fotos: