april 24, 2024

Elementær billedbehandling

Af Michael Bonnevie

 

I min lille serie af fototeknik, er vi kommet til Elementær billedbehandling. Elementær, fordi det virkelig er enkelt og ligetil, og noget de fleste burde kunne lære og tage til sig uden større problemer.

Om det er i kameraet, opretning og redigering skal foregå, eller i et af de mange billedbehandlingsprogrammer der findes, så er der ingen undskyldning for ikke at rette op på diverse småskavanker i billedet, når nu det ikke er sværere.

Jeg har 3 billedeksempler som vi skal kigge på. Det er billeder som er taget på en tidligere fototur, men som sagtens kan bruges som eksempel. Jeg har ændret ved billederne, så de fremstår som mange af de billeder man typisk ser på nettet, hvor horisonten kan være skæv, og lyset eller farverne måske ikke lige er i skabet. Alt dette kan vi ændre med enkle midler.

Jeg har taget afsæt i Adobe Lightroom, da det er det billedbehandlings program jeg bruger til daglig. Der er mange andre programmer der kan det samme, og selv de indbyggede billedbehandlings funktioner i dit kamera vil kunne gøre meget for det endelige billede.

Før vi går i gang, så er eksemplerne herunder skudt i RAW. Det er et u komprimeret filformat som er utrolig skønt at arbejde med. Alle informationer i billedet er bibeholdt, og det åbner mulighed for at ekstra værktøjer i Lightroom og andre programmer.

Man kan godt arbejde i JPG, som nok er det mest benyttede filformat, men det har sine begrænsninger, hvilket muligvis ikke er til at få øje på for en nybegynder.

Som du kan se herunder, så er der meget der kunne være bedre.. Billederne er skæve, overbelyste og har farver som ikke ligner det til tænkte. I første omgang vil jeg lave en simpel opretning og beskæring af billedet, hvor jeg bruger Crop (beskæring) til at rette op, og placere de vigtige ting i billedet lidt anderledes.

Husk at du kan trykke på billederne for større version!

Allerede nu er det meget bedre. Huset læner ikke mere, og er placeret lidt til den ene side. Prøv at gøre det til en huskeregel, at rette billedet op efter den lodrette eller vandrette midterlinje i billedet! Hvis du som her har et hus, så sørg for at huskanten tættest på den lodrette midterlinje, er lige. Du vil sikkert opdage, at lodrette linjer ude til siderne vil falde indad/udad alt efter hvilken optik du har brugt til at tage billederne med. Disse ting kan som regel rettes noget op i billedbehandlingsprogrammerne, men det vil jeg ikke komme ind på her.

Hvis du har en horisont i billedet, som her med broen, -så skal horisonten altid være helt vandret. (Medmindre der er en kunstnerisk grund til at lade være)
Jeg har også beskåret vandet, så det nu kun fylder 1/3 af billedet i bunden. Der er ingen grund til at have store flader i billedet hvor der ikke foregår noget. Havde der været en sten eller andet i forgrunden af billedet, så kunne man godt have beskåret så horisonten lå midt i billedet. (Husk, ingen regler uden undtagelser)

Billedet med blomsterne er der ikke gjort så meget ved, udover at jeg har skåret det en anelse af i venstre side, og lidt i toppen. Prøv at lade være med altid at placere dit emne i midten af billedet, da det straks bliver mere interessant, hvis det er lidt ude til en af siderne. Man kan bruge det der hedder det Gyldne snit i sit billede. I stedet for at placere interesse punktet i midten, så prøv at bruge nogle af de punkter som du kan se med blåt herunder.

Så er vi nået til lys og farver, og her er der noget helt galt! Billederne er alt for blå/kolde eller for gule/varme, Der er også tendens til over og under eksponering, hvilket gør billederne alt for lyse eller mørke. Det må vi gøre noget ved.

Det første jeg altid gør, er at bruge Auto Tone, som prøver at rette op på eksponering, lys/skygge, kontrast mv. Den rammer som regel nogenlunde plet, men jeg plejer dog at efterbehandle skygge områder og højlys mv. Det her er en smagssag, og der kan ikke gives en endelig opskrift på hvordan et billede skal indstilles. Igen, man er rigtig godt kørende med en omgang Auto Tone.

Derefter skal Hvidbalancen rettes ind. Vi kan ikke have et iskoldt billede som ovenover. Du kan forsøge dig med en Auto WB, eller vælge en af de presets som er til rådighed. Det kan være, Auto, Dagslys, Overskyet, Skygge osv. Der er også en slider du kan køre med, og her er det op til dig selv hvordan billedet skal tones. Her er vi også ude i en smagssag, -men en tommelfingerregel er, at hvid er hvid! Hvis du ved at en ting i billedet er hvidt, så prøv at køre med slideren til tingen fremstår kridhvid. Ikke blå eller gullig! Du kan også bruge eyedropper værktøjet som er udfor WB slideren (den store røde ring)  Du skal blot pege med den på et hvidt område i billedet, hvorefter det bliver tonet “korrekt” Det har en tendens til at blive en anelse koldt i farverne, så en smule korrektion på slideren (lille røde ring) imod højre vil varme billedet op.


Leg med Hvidbalancen, og prøv at ramme et billede der ser naturligt ud. Mursten skal være røde/orange, og træer skal være grønne mv.

Her kan man tydeligt se at der er sket noget. Detaljerne i broen kigger frem, og billedet er ikke underbelyst som før. Hvidbalancen har også været lidt til den kolde/blå side, og er blevet rettet en anelse op, så det fremstår varmere.

Her var billedet for varmt/gult så der blev skruet lidt ned imod kold/blå.

Nu er blomsterne hvide som de skal være, og det hele virker mere naturligt.

Det sidste du skal gøre, er at huske at eksportere dit færdige billede ud, så du kan nyde resultatet af dine nyfundne fotografiske evner. Sværere er det ikke. Hele proceduren tager i virkeligheden ikke mere end et par minutter. Som sagt, er det en meget basal form for billedbehandling, og der er mange flere afkroge at komme ud i, hvis man skulle have lyst til det.

God fornøjelse

Link til første del. ISO og støj

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

4 thoughts on “Elementær billedbehandling

 1. Pragtfuld opfølgning på ISO gennemgangen, nu er man snart fuldbefaren, jeg mangler selvfølgelig Lightroom programmet til at lege med, men en god gennemgang der tænder for alle Fotografiske blus er de nu……
  Man er jo ikke udlært, men ville bare så gerne………. Godt at P.C.en har en god hukommelse at vende tilbage til !!!!!!

  M.v.h. gb……….

 2. God ide med sådan et “foto-kursus”. Jeg har lige gennemført denne lektion. Emnet interesserer mig meget; bl.a. fordi jeg har en stor mængde gamle lysbilleder, som jeg løbende har omgraderet, om jeg så må sige, til digitale billeder. Men mange af disse gamle dias er sandt og sige medtagne. De skal derfor friskes op i den proces.

  Jeg bruger til det det franske billedbehandlings-program “Photo-Filtre”. Indtil videre har jeg af økonomiske årsager alene nedtaget deres gratis version. Men den giver mig de redskaber, som jeg har brug for, synes jeg.

  Kender du det program “Lektor ADMIN”? – eller en anden, som læser dette. Har en af jer måske en kommentar til det – eller et forslag til et endnu bedre program, som jeg vel at mærke kan nedtage gratis.

  M,v,h, LSC

 3. LSC, prøv at læse mit tidligere indlæg med ISO. Der er et par links til noget gratis software du kan prøve..
  Jeg kendet ikke Photofiltre, men jeg tænker det kan nogle af de ting jeg har skrevet om, som beskæring, opretning mv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.