Af Michael Bonnevie

 

For ca. et lille års tid siden, var det på tide at investere i et Makroobjektiv til mine Nikon kameraer. Jeg har før fotograferet Makro, men det har været med et ældre 28-105 mm nikkor objektiv som kunne låses i Makroindstilling. Den gamle optik er jeg rigtig glad for, men ville gerne have et ægte 1:1 objektiv så jeg var sikker på knald skarpe billeder.

Efter lidt søgen i bla. Den blå avis, faldt jeg over denne Sigma 105 mm Makro optik, og da ejeren boede forholdsvis nær ved, så smuttede jeg afsted for at bese fætteren.

Efter få minutter var jeg hook på at købe det, også selvom det ikke har indbygget autofokus motor og mangler antivibration. Mit gamle Nikon D200 og D600 kan uden problemer autofokusere med optikken da det har indbygget fokusmotor, hvilket mit D3200 ikke har, -så det er som oftest der jeg har den monteret.

105mm-sigma

Jeg har været igennem en del trial and errors før jeg kunne producere de billeder som jeg så for mig. Da Objektivet ikke har nogen antivibration, så er det meget vigtigt at man skyder med høje Lukker tider for at undgå rystede billeder, og jeg fandt at jeg helst ikke vil under 1/500 for at være sikker på gode resultater. Jeg har lavet en Makro tutorial hvor jeg kommer nærmere ind på disse ting. Makrotutorial

Blænden går fra 2.8 til 32 (låst i 22) og tegner skarpt hele vejen. Forvrængninger i billedet har jeg ikke oplevet meget af uanset hvad jeg har brugt optikken til. Vignetting er heller ikke et problem som jeg er stødt på.


Objektivet er bestemt ikke lydløst men det larmer ikke mere end at det er til at holde ud. I nogle situationer har jeg oplevet at kameraet havde svært ved at låse fokus, men det kan hurtigt løses ved blot at ændre position en anelse. Det er heller ikke en ting som trækker voldsomt ned i min bedømmelse.

Tryk på billeder for større version

m1 m2 m3 m4

Udover det Makro jeg har fotograferet med Sigma-en, så er det også en ganske udmærket dagligdags objektiv, som let kan bruges til portræt opgaver eller i felten når der skal fotograferes fugle og lign.

Alt i alt er jeg rigtig godt tilfreds med objektivet, men kunne godt have ønsket mig indbygget autofokus motor, så det kunne bruges på mit D3200.

Antivibration ville også være rart, så jeg kunne nedsætte Lukker hastighederne en anelse ved makrofotografering uden Flash. Ved Makrofotografering er der dog ikke meget at hente med antivibration, -men lidt har også ret.

Optikken er efterhånden en bedaget herre, men fungerer upåklageligt med det den kan.

Update!

Jeg var lige et smut på Holmen, og tænkte jeg hellere måtte medbringe objektivet så jeg kunne skyde lidt alm. billeder med den. Den er som fortalt tidligere rigtig god til fugle fotografering, men det kan være lidt af en prøvelse at fotografere eks. biler som herunder. Man kan godt opgive at bruge optikken til indendørs fotografering medmindre det er i en sportshal eller ved portrætfotografering. Jeg måtte ud i en 25-30 meters penge for at få hele bilen med.

mm1 mm2 mm3 mm4 mm5

Der er kommet nyere versioner af objektivet på markedet, og de er blandt andet med antivibration og indbygget autofokusmotor.

Specifikationer

 • 105 mm (på et DX kamera bliver det til 157.5 mm pga. cropfactoren på 1.5)
 • Max. blænde = 2.8
 • Min. blænde = 32
 • Autofokus og manuel fokus
 • Montering – Nikon
 • Tætteste fokusering = 31.2 cm
 • 8 bladet blænde
 • Filterstørrelse = 58 mm
 • Linseelementer = 11 elementer i 10 grupper
 • Diameter = 5.33 cm
 • Længde = 9.65 cm
 • Vægt = 456 g

 

Relaterede fotos: