juni 14, 2024

Svend Aukens plads

Af Michael Bonnevie

 

Svend Aukens plads er ikke meget mere end et par år gammel. Den ligger på hjørnet af Njalsgade og Artillerivej, og har snuppet et stykke af arealet hvor politiskolen førhen havde nogle lave barakker liggende.

Her er pladsen set fra Njalsgade, ca. der hvor politiskolen i gamle dage havde en stor boblehal inde til højre. Ca. der hvor jeg står og tager billedet, var der endnu længere tilbage i tiden en lille å med en jordvold der løb langs med Njalsgade.

Trafikken er fra Njalsgade krydset og hen imod SAS hotellet nu kun i en retning og gaden er delt op, så trafikken kører på begge sider af den nye plads. Det har åbnet lidt op, og er egentlig fint fundet på.

dsc_0021

Pladsen er som man ser, ikke rigtigt groet til endnu, så det kommer til at blive betydeligt grønnere, og knapt så hårdt for øjet som nu. En ting der undrer mig, og som jeg har set op til flere steder i det Københavnske bybillede, er trangen til at bemale jorden i underlige mønstre og farver, og som i det her tilfælde, Zebrastribet? Det pynter ikke, og kunne være meget flottere med græs eller andet naturligt materiale.

Herunder er vi rykket lidt tættere på det kuperede terræn, og kønt er det ikke, med skrald og graffiti bemalede el skabe. Førhen var der krigsbunkers på den store legeplads, og konstruktionen herunder bringer minder om den tid.

dsc_0023

Herunder har jeg vendt mig om, og taget et billede imod universitet som efterhånden er ved at være færdigbygget. Det er faktisk blevet rigtig flot, og fungerer fint på strækningen imod Amagerfælledvej. Til Venstre ligger den store såkaldte Moské grund, som i umindelige tider har været et vildt bevokset område. Jeg ved at Københavns kommune har godkendt moske byggeriet, men man kan jo håbe at de besinder sig i ellevte time.

Som jeg allerede har skrevet andetsteds, så er det gamle Bryggen nu efterhånden klemt inde som en lus imellem 2 negle, og hvis det overhovedet skal lykkedes at integrere det oprindelige med det nye, så er det her ikke måden at gøre det på!

Det kan også bare være at jeg må se i øjnene, at det Bryggen som jeg er opvokset på og kender, er ved at komme til sin afslutning? Jeg har diskuteret sagen med min far, og vi har begge svært ved at se hvordan Den lille klat, som engang har dannet rammen om en masse menneskers liv og levned, skal kunne hævde sig imod de kræfter som er under opsejling?

Set udefra er det jo også svært at få øje på hvordan det kan være anderledes. Islands brygge har jo ikke bevaringsværdige bygninger og steder som sådan, og der vil uvægerligt ske det, at bygninger og ejendomme vil blive revet ned så snart gribbene kan se sit snit til at få fingre i grundene. Det er ikke lige om hjørnet, men lur mig om ikke vi så småt kan mærke pustet i nakken allerede

dsc_0022

Her er pladsen set fra hjørnet af Artillerivej og Njalsgade, lige ved Artilleri cafeen som stadigvæk hænger i som en af de efterhånden sidste “oprindelige” bastioner på Bryggen

dsc_0024

Link til artikel om Svend Aukens plads


Vis stort kort

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Svend Aukens plads

  1. Som det kan siges ! Jeg kunne ikke have udtrykt mig bedre selv……….. Jeg kigger og Måber !
    Hvor er Sjælen blevet af, jeg håber at nye Generationer genfinder noget af den gamle tryghed og hygge der kendetegnede det Gamle Islands Brygge………..
    M.v.h.
    gb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.