Af Michael Bonnevie

 

Endelig slog foråret sig løs, og viste sig fra sin bedste side.

Efter et besøg hos min far, kørte jeg ad Østerbrogade for at komme hjem. Kastellet var på vejen, og da jeg aldrig før har været derinde, blev jeg nødt til at entré anlægget..

Kastellet

Jeg har ingen reel viden om Kastellet, så det blev ren hyggetur med foto. Jeg er glad for at jeg valgte at tage turen, for nu har jeg endnu en oase at besøge i København. Dejlig fredfyldt med glade mennesker og flot natur. Herligt!

Kastellet

Kastellet

Kastellet

Billeder fra natmus.dk

Kastellet sjællandsporten 1897
Kastellet sjaellandsporten 1897
Kastellet bygninger 1921
Kastellet bygninger 1921
Plantegning over Kastellet
Plantegning over Kastellet

Link til Kastellet 2014

Wikipedia om Kastellet

Kastellet (opr. Citadellet Friederichshavn, senere Citadellet Frederikshavn, også Københavns Kastel) er et citadel i København og et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa. Det blev bygget som en del af Københavns volde af Christian IV fra 1624. Det fremstår i dag som en femstjernet konstruktion. Fra vest og mod uret er de fem bastioner hhv. Kongens, Dronningens, Grevens, Prinsessens og Prinsens Bastion. Der er desuden tre raveliner (Bornholms mod NV, Fyns mod SV og Sjællands mod S) og to contregarder (Møens Contregarde ud for Kongens Bastion, Falsters Contregarde ud for Dronningens Bastion). Kastellet har endog sin egen kirke, Kastelskirken (siden 1902 sognekirke for Kastels Sogn), og en mølle.

Historie

Oprindelsen til Kastellet, et forsvars værk kaldet Sankt Annæ Skanse, blev grundlagt af Danmarks byggelystne konge Christian IV den 28. oktober 1624.

Det var meningen, at der skulle have været bygget et slot, så kongen kunne søge tilflugt i Kastellet. Det blev dog droppet af økonomiske grunde.

Kastellet blev ikke færdig i Christian IV’s regeringstid, og det blev Frederik III, som forstærkede skansen. Efter svenskernes belejring af København i 1658–60, blev den hollandske ingeniørHenrik Ruse (senere Rysensteen) tilkaldt for at om- og udbygge skansen. Den fik navnet Citadellet Frederikshavn, men er bedre kendt som Kastellet. I modsætning til resten af Københavns voldsystem var Kastellet ikke kun rettet mod fjenden, men kunne også rettes mod byen. Kanonerne kunne vendes og pege mod kongens egne undersåtter. På 1600-tallet foregik militær væsenets afstraffelser og henrettelser på Kongens Nytorv, men blev senere flyttet til Kastellet. Først i 1790’erne forsvandt træhesten foran hovedvagten, og straffen “stå på pælen” (barfodet på spidse pæle) forsvandt, og spidsrod flyttede indendørs, fordi den afstedkom “idelige offentlige spektakler”.

Kastellet forsvarede i 1807 bravt København mod englændernes angreb under bombardementet, men måtte overgive sig sammen med resten af byen. Kastellet blev som noget af det første besat under Tysklands besættelse af Danmark den 9. april 1940, hvor tyskerne sprængte Norgesporten efter af være gået i land ved Langelinie. Det tjente derefter som tysk fængsel.

 

Relaterede fotos: