februar 29, 2024

Kastellet

Af Michael Bonnevie

 

Endelig slog foråret sig løs, og viste sig fra sin bedste side.

Efter et besøg hos min far, kørte jeg ad Østerbrogade for at komme hjem. Kastellet var på vejen, og da jeg aldrig før har været derinde, blev jeg nødt til at entré anlægget..

Kastellet

Jeg har ingen reel viden om Kastellet, så det blev ren hyggetur med foto. Jeg er glad for at jeg valgte at tage turen, for nu har jeg endnu en oase at besøge i København. Dejlig fredfyldt med glade mennesker og flot natur. Herligt!

Kastellet

Kastellet

Kastellet

Billeder fra natmus.dk

Kastellet sjællandsporten 1897
Kastellet sjaellandsporten 1897
Kastellet bygninger 1921
Kastellet bygninger 1921
Plantegning over Kastellet
Plantegning over Kastellet

Link til Kastellet 2014

Wikipedia om Kastellet

Kastellet (opr. Citadellet Friederichshavn, senere Citadellet Frederikshavn, også Københavns Kastel) er et citadel i København og et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa. Det blev bygget som en del af Københavns volde af Christian IV fra 1624. Det fremstår i dag som en femstjernet konstruktion. Fra vest og mod uret er de fem bastioner hhv. Kongens, Dronningens, Grevens, Prinsessens og Prinsens Bastion. Der er desuden tre raveliner (Bornholms mod NV, Fyns mod SV og Sjællands mod S) og to contregarder (Møens Contregarde ud for Kongens Bastion, Falsters Contregarde ud for Dronningens Bastion). Kastellet har endog sin egen kirke, Kastelskirken (siden 1902 sognekirke for Kastels Sogn), og en mølle.

Historie

Oprindelsen til Kastellet, et forsvars værk kaldet Sankt Annæ Skanse, blev grundlagt af Danmarks byggelystne konge Christian IV den 28. oktober 1624.

Det var meningen, at der skulle have været bygget et slot, så kongen kunne søge tilflugt i Kastellet. Det blev dog droppet af økonomiske grunde.

Kastellet blev ikke færdig i Christian IV’s regeringstid, og det blev Frederik III, som forstærkede skansen. Efter svenskernes belejring af København i 1658–60, blev den hollandske ingeniørHenrik Ruse (senere Rysensteen) tilkaldt for at om- og udbygge skansen. Den fik navnet Citadellet Frederikshavn, men er bedre kendt som Kastellet. I modsætning til resten af Københavns voldsystem var Kastellet ikke kun rettet mod fjenden, men kunne også rettes mod byen. Kanonerne kunne vendes og pege mod kongens egne undersåtter. På 1600-tallet foregik militær væsenets afstraffelser og henrettelser på Kongens Nytorv, men blev senere flyttet til Kastellet. Først i 1790’erne forsvandt træhesten foran hovedvagten, og straffen “stå på pælen” (barfodet på spidse pæle) forsvandt, og spidsrod flyttede indendørs, fordi den afstedkom “idelige offentlige spektakler”.

Kastellet forsvarede i 1807 bravt København mod englændernes angreb under bombardementet, men måtte overgive sig sammen med resten af byen. Kastellet blev som noget af det første besat under Tysklands besættelse af Danmark den 9. april 1940, hvor tyskerne sprængte Norgesporten efter af være gået i land ved Langelinie. Det tjente derefter som tysk fængsel.

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

6 thoughts on “Kastellet

 1. Rigtig dejlig gennemgang af Kastellet, gode billeder med en flot understregning af, at Foråret er ankommet og at det er på tide at komme ud og omkring, ud og se, ud og opleve, ikke mindst denne naturperle i midten af København…………
  M.v.h. gb.

 2. Ja, Kastellet i København er så afgjort en dejlig oase, skøn og fredelig midt i vor ellers travle hovedstad. I en årrække arbejdede jeg i det daværende Landsbankernes Reallånefond. Dette realkreditinstitut lå i Fredericiagade, og da jeg dengang pendlede med tog til og fra Østerport station; ja så faldt min vej ofte gennem Kastellet om morgenen og om eftermiddagen.

  Nogle skønne spadsereture var det næsten altid; og de dejlige fotos, som ADMIN har leveret her underbygger til fulde dette; – og bringer minderne om dengang frem igen.

  ‘ – – minder om en ganske anden oplevelse dukker også op for mit indre blik, hver gang tankerne ledes hen på Kastellet: – Jo, se jeg gjorde som soldat tjeneste der i et par måneder i 1966. Det var blandt andet i Påsken det år; – og jeg HUSKER GANSKE TYDELIGT, da jeg og vi alle vågnede onsdag morgen – altså dagen før; og alt var gjort klart til, at vi skulle træde an til parade og derefter aftræde på påske-orlov . . . .

  ‘ – – men oh ve, oh skræk! – Ved et blik ud ad vinduerne så vi, at et flere timer langt snevejr havde begravet den gamle fæstning i sne !!! – – Så kommandoen kom: på med “Drejls-uniformerne” (arbejdstøj) i stedet for de flot rensede og pressede udgangsuniformer; – og så ud at rydde sne – – i tre timer; – og de stakkels jyske kammerater nåede ikke deres lyntog!

 3. Kastellet :
  Traditionen tro er der inviteret til Store Bededags arrangement aftenen før Store Bededag, i år 2013, d. 25. April.
  Arrangementet starter kl. 18.30, der er gratis adgang og det slutter kl. 21.30.
  Der vil være Koncerter og Sangkor og Kastellet`s Kantine sælger Hveder og Kaffe, Koncerterne bliver givet af 8. Regiment`s Musikkorps, Hjemmeværnets Musikkorps og Studenter sangforeningen i Kastels Kirken .
  M.v.h. gb.

 4. Sidste år var det meningen jeg ville have været derude, men det regnede i stænger. Måske skulle jeg lægge vejen forbi?

 5. For mig må aften arrangementerne nok forblive på Drømmestadiet, det er såmænd ikke fordi det er over min Sengetid, men Transport mulighederne om aftenen, Vejret, Gåturene i begge retninger og omkring på Voldanlæggene, ligger nok bedst i Solskin om Dagen.
  Nej, jeg nøjes med at glæde mig over dine planer Admin, der måske kunne medføre et par Stemnings Billeder af Udklædte Soldater og Mylderet af Gæster, Hvis bare Vejret holder ?
  M.v.h. gb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.