Af Michael Bonnevie

 

Tivoli er lukket for denne gang. Jeg var en tur derinde, og havde en ide om at tage nogle flotte aftenbilleder.

Jeg brugte mit Nikon D70S, og kørte med lukketider fra 1 til 5 sekunder. Jeg havde ikke stativ med, så jeg var nødt til at være opfindsom i forhold til kameraføringen. Når man kører med lang lukkertid, så er det et no go, at holde kameraet i hånden. Alt bliver utydeligt og udvasket, så jeg måtte ty til at støtte kameraet imod bænke, borde og andre faste installationer. Det hæmmede mig noget, men det lykkedes mig da at lave et par ok billeder.

dsc_1394

Jeg satser på at forsøge mig udi i noget HDR af Tivoli, når julemarkedet starter. Jeg vil slæbe kamera og stativ med, og så ellers være ligeglad med at folk kigger.

Wikipedia om Tivoli

Tivoli (indtil 2004: A/S Kjøbenhavns Sommer-Tivoli) er en internationalt kendt forlystelsespark, der er beliggende i centrum af København tæt ved Hovedbanegården. Parken er verdens næstældste af sin slags; kun Dyrehavsbakken er ældre.

Tivoli blev grundlagt af Georg Carstensen i 1843. Dørene blev åbnet den 15. august. Havens areal er stort set det samme i dag som dengang, men i 1843 lå det uden for Vesterport. Ingen af Carstensens oprindelige træbygninger er bevaret.

Forlystelsesparken blev stiftet som et aktieselskab, hvor mange af aktionærerne var de håndværksmestre, der deltog i opbygningen. I dag er Tivoli A/S noteret på Københavns Fondsbørs. De største aktionærer har siden 2000 været Scandinavian Tobacco Group ejer 31,8% og dettes moderselskab, Chr. Augustinus Fabrikker, der ejer yderligere 25,4%. Danske Bank ejer 5,1%, og de sidste 37,7% ejes af ca. 18.000 aktionærer.

Tivoli er den suverænt mest besøgte turistattraktion i Danmark med 3,868 mio. besøgende i 2009 mod 3,973 mio. i 2008, svarende til en tilbagegang på 2,6%. Parken er Europas tredje mest besøgte forlystelsespark, kun overgået af Disneyland Paris og Europa Park i Tyskland. Ca. 320.000 personer har årskort til Tivoli. De kvindelige årskort indehavere kaldes spøgende abonniner. Omkring 87% af gæsterne kommer fra Danmark.

Grunden og området

Tivoli blev anlagt på voldenes flade for terræn, på Vestervold nær Kalvebod Strand, hvorfra svenskerne nat til 19.februar 1659 forsøgte at storme København, iført hvide kapper for ikke at synes mod sneen, gennem en åbning for vandforsyningen hvor Vandkunsten og Stormgade ligger i dag. Derfra gav den frosne voldgrav dem adgang til den belejrede by, der dog mødte dem med byger af sten, bjælker, kogende vand og brændende tjære. Ved daggry havde danskerne kun mistet 12 mand, de angribende svenskere henved 600. Deres hvide kapper fik københavnerne til at sige, at det var godt, svenskerne selv havde haft lig skjorterne med hjemmefra. Men selv om svenskerne måtte trække sig tilbage, fortsatte de sin belejring af byen i endnu et halvt år, til en dansk-hollandsk flåde kom til undsætning. – Tivolisøen er en synlig rest af den gamle voldgrav. Det forlød, at Tivolis grund endnu rummer skeletter af faldne svenskere fra dengang. Fire svenskere nåede op på voldens brystværn – den forreste blev stukket ned af Claus Ahlefeldts partisan (= et stikvåben, der var meget brugt mellem år 1400 og 1700). Våbnet ligger bevaret på Nationalmuseet, mens Ahlefeldt i 1660 blev udnævnt til øverstkommanderende i Norge.

Grunden hvorpå Tivoli ligger, købte Tivoli af kommunen i 1992.

Historie

Grundlæggelsen og tiden frem til efter anden verdenskrig

Da Tivoli åbnede første gang, hed det Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall; opkaldt efter forlystelsesparkerne Jardin de Tivoli i Paris (der igen havde navnet fra Tivoli nær Rom) og Vauxhall Gardens i London. Allerede samme år blev navnet ændret til Kjøbenhavns Sommer-Tivoli, hvilket var havens officielle navn frem til 2004, hvor navnet blev forkortet til blot Tivoli (ligesom selskabet bag haven ændrede navn fra Kjøbenhavns Sommer-Tivoli A/S til Tivoli A/S).

Tivoli fik sine første radiobiler i 1926. Rutsjebanen i Tivoli er en af verdens ældste fungerende trærutsjebaner. Den blev opført i 1914. Tivoli har også verdens højeste karrusel, Himmelskibet, der er 80 meter høj og blev indviet i 2006.

Den 15. august 1943 fejrede Tivoli 100-års fødselsdag og satte dermed besøgsrekord for en eneste dag, nemlig da 112.802 mennesker gæstede haven.

Tivoli blev d. 25. juni 1944 bombet, tilsyneladende af en dansk modstandsgruppe. Det var dog ikke tilfældet, det var en tysk Schalburg-gruppe (form for tysk terrorgruppe) kaldet Peter-gruppen, der bombede Tivoli som hævn for en bombning af en dansk virksomhed, der fremstillede våben til tyskerne. De fleste københavnere vidste dog godt, at det var en Schalburg-gruppe som stod bag.

Efter bombningerne var Tivoli meget slemt beskadiget. Den oprindelige koncertsal brændte som følge af bombardementet, og dens efterfølger stod først færdig i 1956.

Relaterede fotos: