Gader og sidegader ved Kongens nytorv

Af Michael Bonnevie

 

Så er foto sæson 2018 skudt i gang for mit vedkommende, med en lille tur omkring Kongens Nytorv. Det er vejret der i år har haft betydning for min lyst til at komme udenfor og tage billeder.

Vejret har været gråt i gråt, så jeg må indrømme, at lysten til at fotografere, har ligget på et meget lille sted. Nu da solen og varmen atter begynder at indfinde sig, så mærker jeg også en spirende lyst til at komme rundt og tage billeder igen. Jeg satser på en god og varm sæson, og håber virkelig ikke at vi igen skal igennem en sommer som i 2017. Den var virkelig trist, og det viser sig, at Dmi kun målte en sommerdag (kræver over 25 c) sidste år, og det var vist et sted  midt i Jylland.

gader-og-sidegader-til-kongens-nytorv-35

gader-og-sidegader-til-kongens-nytorv-13

gader-og-sidegader-til-kongens-nytorv-6

gader-og-sidegader-til-kongens-nytorv-24

Jeg havde været en tur på Nørrebro og havde slæbt kameraet med, da jeg havde en vision om en tur omkring nogle af de gader der støder op til Kongens Nytorv. Vejret var ok, men jeg manglede desværre noget ordentlig sol til kontrasterne. Jeg stillede cyklen på Kongens Nytorv, og efter et par skud, incl. en interessant gård med baggårde, gik jeg videre af Bredgade, hvor der her og der dukkede motiver op. Jeg rundede Marmorkirken, og gik tilbage via Store Kongensgade. Også her blev jeg nødt til at gå ind i gårde hist og her. Jeg har det lige som Dan Turèll som også trængte til en baggård.

Udstyret på turen var det vanlige. Mit Nikon D600 med Sigma 35 mm Art objektiv. Jeg gå i disse dage og ønsker mig et 24 eller 20 mm Art objektiv, da det vil falde på et virkelig tørt sted, i forhold til at skyde interiør billeder mv. 35 mm kan gå an, men jeg vil gerne lige kunne vride lidt ekstra ud af rum, sale mv.

Dan Turell. Gennem byen sidste gang, -fra Storby trilogien. Borgen, 1998

Før jeg dør vil jeg gerne slentre byen igennem en sidste gang
det skal være mit sidste beskedne ønske
jeg vil gå på mine fødder igennem min by
igennem København
som jeg har gjort så mange gange før
og jeg vil vide det er den sidste gang
og jeg vil vælge min rute med omhu
og jeg vil gå ned ad Istedgade eller Vesterbrogade
og gå ned ad alle de små solløse sidegader med alle deres nedlagte butikker
og jeg vil sé på alle antikvar-udstillingerne af gulnede gardiner og fedtede gasapparater
og jeg vil mærke lugten i næsen af kål og frikadeller og kartofler i hver eneste trappeopgang
og jeg vil rode i bogkasserne og jeg vil ingenting købe
og ikke fordi det er sidste gang
men fordi jeg aldrig roder i bogkasserne for at købe
men for at rode i dem og tænke på hvor kort og mærkeligt livet er

og jeg vil sé børnene lege i de små firkantede stenede forblæste baggårde
og jeg vil høre dem råbe til og efter hinanden
og jeg vil sé mødrene læne sig ud af køkkenvinduerne med deres svulmende barme
og kalde dem ind når maden er færdig
og ud af vinduerne vil der hænge tørresnore med familiens undertøj
og det vil blafre i vinden
og jeg vil gå igennem Vesterbros digterkvarter i skumringen
jeg vil slentre langs med Saxogade Oehlenschlägergade Kingosgade
og jeg vil gå ind et sted på et af værtshusene
måske Café Guldregn
og nyde en bitter dram og ikke andet
og så ud og videre

jeg vil slide mine såler flade den sidste slentretur i København
jeg vil sige farvel til min by
jeg vil sé alle Vesterbros arbejdere komme hjem i deres kedeldragter
mærket af dagens slid og sved
med en grøn Cecil i munden og et sammenfoldet Ekstra Blad i baglommen

… og jeg vil gå videre fra Vesterbro
jeg vil gå ind over Hovedbanegården
jeg vil passere den i gråt lys og den vil være lettere sløret
og den vil som altid ligne en gammel tårestribet film
og den vil skære i hjertet som den altid gør
dé sædvanlige sprittere vil sidde dèr og vente på ingenting
de unge blaffere vil stå der med deres rygsække og deres mælkekartoner
fortravlede og forjagede folk vil vente på deres forbindelser
familier vil komme med kufferter og barnevogne for at tage på week-end hos familien på landet
og jeg vil stille mig i et hjørne og blive overvældet
og ikke ville kunne gribe ind og heller ikke have lyst
bare blive overvældet af alt dette liv al denne mylder
fugtig i øjnene uden påviselig grund
og meget meget fjern

og når jeg har fattet mig vil jeg ryste mine frakkeskuldre
ryste Hovedbanegården af mig som en hund ryster sin våde pels
eller som når man kommer ud af biografen fra en film
jeg vil tænde en cigaret og gå videre ned ad Vesterbrogade til Rådhuspladsen
hvor alle flakser rundt mellem busser og biografer
og igen vil jeg bare stille mig
op ad en plakatsøjle
og stå og kysse alle i mit stille sind
da jeg ikke kan gøre det i virkeligheden
og jeg vil vide at her et sted på disse sten ligger hele mit liv og alle mine drømme
ganske som så mange andres liv og drømme

og i morgen kommer gadefejerne og fjerner det hele
pakker det sammen og det brænder og rådner
som din cigaretpakke således også du
og jeg vil vide det ganske klart og uden nogen sorg
som neonlysene tændes over Rådhuspladsen
og lysavisen telegraferer sine nyheder
alting er så flygtigt og forbigående
som éns sidste slentretur i byen

og jeg vil gå ned ad Strøget som en skygge
og hele vejen ned vil jeg være ledsaget af mine venner
og alle jeg har elsket
og de vil alle være genfærd
og ingen andre end jeg vil sé de er der men det er de
og vi tager afsked med alting og hinanden
og vi er ikke sentimentale
men luften er fyldt af noget ingen véd hvad hedder eller er
og vi går dèr i tavs samtale
og hen imod Nytorv er de væk igen
alle skyggerne er smeltede
og selv fader jeg ud lidt længere nede
min sidste slentretur igennem byen er forbi
og en enkelt skygge mindre befærder gaden –

Siden jeg sidst var forbi Kongens nytorv, er der sket en del. De store grønne og grimme afskærmninger indtil Metrobyggeriet, er fjernet, og kan man atter begynde at ane konturerne, til et Kongens nytorv som vi huskede det. Der er stadigvæk lidt oprydning tilbage at se, med skurvogne og lave hegn, men efter planen skulle der snart komme en masse fine træer på pladsen. Cirklen med Krinsen og statuen i midten er der stadigvæk, så mon ikke vi får Kongens nytorv tilbage, stort set som i gamle dage?

gader-og-sidegader-til-kongens-nytorv-1

Nedenstående tekst og billede fra b.dk

Berlingske har været i børnehave også kaldet Birkholm Planteskole i Allerød. Her passes og plejes samtlige de 772 træer, der i fremtiden kommer til at pryde de pladser og byrum, som opstår i kølvandet på metrobyggeriet.Blandt andet de kejser lindetræer, der i 2019 bliver store nok til at træde ud af »kuvøsen« og udgøre reetableringen af Krinsen på Kongens Nytorv, når Metroselskabet har sendt den sidste gravko i garage.

Relaterede fotos:

One thought on “Gader og sidegader ved Kongens nytorv

  1. Som at blive inviteret hjem ! ! ! Din tur Admin er lige min hjemmebane, der vi kommer, min kæreste og jeg, på vores ture i Byen, når det ikke går ad Strøget, Højbro Plads, Amager Torv og Købmagergade til Nørrevold, hvor Busser og Tog igen kører, eller vi slutter ved Christiansborg.
    Men det fascinerer mig, når du finder ind i Gårde og Baggårde og viser os den bagside af vores By,der i det daglige er skjult ved passage ad, hoved Strøg, med sod sværtede facader og overpyntede forretnings vinduer, der ved deres påtrængende tilstedeværelse i gadebillederne, forhindrer os i at nyde Arkitekurer og Miljøer, som eksempelvis de Gårde det er lykkedes dig af Fotografere, samt med din `Kig opp`reportage tidligere og lignende andre reportager, viser os bagsiderne og de skønne miljøer der er at finde bag facaderne og i Tag Højde, det der bevidner at de lokale elsker `deres sted`, hæger om det og elsker deres By, vores København………..
    M.v.h. gb…………..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.