maj 23, 2024

Gamle Carlsberg

Af Yuri

 

Min søster var i Danmark til jul og nytår, og imens hun var her, havde hun taget det kamera med som jeg havde lånt hende (Canon EOS 1000 FN) – så det var jo oplagt at vi skulle ud og tage nogle billeder. Hun ville dog gerne prøve et Brownie box kamera, så jeg satte hende hurtigt ind i hvordan det blev brugt.

Sammen med min anden søster, tog vi så ud og fotografere. En kølig januar dag tog vi så en tur til Frederiksberg hvor vi parkerede bilen lige ved grænsen mod Valby for at besøge Gamle Carlsberg.

Vi var alle tre bevæbnede med et Kodak Brownie kamera: Ekkir havde mit No.2 Model F fra 1924-31, Iam havde mit No.2 Model E fra 1919 og jeg selv brugte mit Junior 620 fra 1933-36 (som jeg har fortalt om i et tidligere indlæg og som har været brugt på en slentretur). Det blev til lidt billeder inden det blev for mørkt og vi tog tilbage til bilen for at lægge alt udstyret, for at gå en tur inden vi tog hjem (eller det vil sige inden vi tog i skoven – og SÅ hjem).

Ekkir tog næsten lidt over en rulle film (Kodak Professional Portra NC160), Iam tog næsten en rulle, og jeg tog en rulle. Onsdag aften gav jeg mig så i kast med at fremkalde Ekkir film (hvor jeg havde taget 5-6 billeder af mine katte for at bruge filmen). Det er første gang at arbejder med C-41 processen (som bruges til farvefilm), så jeg følger vejledningen fuldt ud, og glæder mig meget til at se det endelige resultat!

Men ak! Da jeg hiver de to spoler 120-film op fra Paterson tanken ser jeg, at på den øverste er der kun 2-3 rammer man kan se noget på… resten har lidt “støj” eller virker helt blanke. Den nederste rulle virker helt tom… jeg frygter lidt at der (måske) er noget galt med kameraet – men det kan jo også være det er mig den er gal med 😉 Derfor har jeg heldigvis et par ruller taget med det samme kamera der blev sendt til laboratorium, og hvis de er helt dårlige, så er det jo nok kameraet… En helt tredje mulighed er at min søster ikke har været så god til at tage billeder – eller at det bare er mig der skal holde mig fra C-41 til jeg har lært det 😉

Men i weekenden tager jeg fat på den 120 spole jeg brugte i min Junior, og ser hvordan den går hen og bliver… Jeg ved nemlig at den har lavet billeder der har kunne ses.

Jeg har før arbejdet med sort/hvid film der har fungeret. Men det er som sagt mit første forsøg med farvefilm.

Relaterede fotos:

CrazyCatman

Født på Hvidovre Hospital i midsommeren 1985, opvokset på Amager, hvor jeg stadig er bosat, men har også boet på Nørrebro, Københavns Nordvestkvarter og Rødovre. Meget af min barndom har udledt sig på Amager naturligvis, men også i Vanløse, hvor Mormor og Morfar havde forretning, i Husum og i Holbæk. Til daglig arbejder jeg med IT, og i fritiden roder jeg meget med veteranknallerter, -cykler og -motorcyker.

View all posts by CrazyCatman →

19 thoughts on “Gamle Carlsberg

 1. Lige en “opdatering”: Jeg har her til aften fremkaldt den film jeg tog med Junior 620eren, og den er blevet fin.

  Jeg brugte samme fremkaldnings metode, så det er nok enten fotografen eller kameraet den har været i vejen med… jeg regner med start at få film tilbage fra Njals Foto som er taget på No.2 så kan jeg sammenligne “deres” negativer med mine.

 2. Fik du nogensinde fremkaldt den film du skød, da vi var ude på vores slentretur til Amager strand? Du tog bla. et billede af Herold..

  Ak ja, gode gamle Njal foro 🙂 Jeg er jo født og opvokset på Bryggen, så Njalfoto er jo lutter nostalgi. Jeg købte engang et smalfilmskamera der. Det var før der var noget der hed video..

 3. Ja… men den blev ret mislykkes: det var første forsøg med Junior – og med 120 film generelt, så jeg endte med at jeg har taget en masse billeder oven i hinanden… jeg tror det blev til 3 “rene” rammer… Jeg får lavet dem ved lejlighed 🙂 Det var sort/hvid jeg brugte der.
  Dem fra 35mm filmen har jeg endnu ikke fået lavet… men jeg skal nok. Jeg regner med at fremkalde filmene senere i dag (efter at jeg har fået søvn)

 4. Dejlig beretning, nu mangler vi bare billeder af div. apperater du refererer til. Virkeligt spændende at følge dine `forsøg`og den ildhu du lægger for dagen. Jeg er virkelig imponeret over at du bare `klør` på og fortsætter ufortrødent, jeg kunne ønske mig selv den samme ildhu, i projecter jeg kaster mig ud i !!!
  Købte selv i sin tid en Lindhof med Bælge, udskiftelige filnkasetter, Rullefiln og Pladefilm, tre Linser fra Zeiss, alt i en fornem trækasse, hos Njal Foto, brugt, da den lå i den forhenværende Legetøjsbutik, overfor F.D.B. ved Stoppestedet ved siden af Parfumeriet, efter at den flyttede fra Egilsgade overfor Bagergården. Det var legetøj for drenge, pragtfulde billeder m.v., fremkaldt og forstørrede på Soyakagefabrikkens Foto klub, billederne tørrede på omklædningens Stålskabe. Gamle Dage !!!!!!!!!

 5. Jamen jeg kunne jo se at der var to eller tre rammer der var blevet til noget – så var der jo ikke andet for end at prøve igen… Så jeg tog endnu en Carlsberg-film og prøvede – dem kan jeg godt “tåle” at miste hvis det var… men den blev fin. I nat tog jeg så tog de to 35mm som jeg havde liggende så de kunne tørre mens jeg sov. Den ene film er fra Michaels og min slendretur og den anden er lidt random. Den fra slendreturen har fået nogle fejl, men det er helt min egen skyld, da jeg glemte at “løsne” filmen inden jeg spolede den tilbage (de er taget på et sovjettisk spejlreflekskamera) – den anden blev fejlfri.

  Næste skridt er at jeg nok laver en YouTube video om fremkaldning med C-41/farvefilm.

  Mit mørkekammer er mit badeværelse; jeg slukker lyset i gangen og køkkenet, og lukker dørene til de øvrige rum. Badeværelsesdøren bliver naturligvis også lukket. På badeværelset har jeg så et bord stående lige ved siden af toilettet hvor jeg stiller tingene op så jeg kan finde den – tager et mentalt billede og slukker lyset…
  Negativerne bliver hængt til tørre på en cykel-elastik (dem med kroge) som er sat op mellem udsugningen og brusestangen, hvor jeg har sat to gardin-øjer på til at kunne hænge klemmerne fast i. Skylning foregår ved hjælp af bruseslangen (hvor jeg tager brusehovedet af).
  Jeg er endnu ikke begyndt at arbejde med billederne… har nemlig ikke helt fundet ud af hvordan der skal indrettes når der skal laves billeder.

  Jamen jeg kan da godt skrive en lille artikel om mine kameraer og mit udstyr.

 6. Venter- venter- venter i spænding medens jeg ser til mine gamle Leica kameraer, jeg har 2, der selvfølgelig er uden Film, men vægten i hånden og mekanikken, Linserne og min beundring er det hele værd, de nyerere er også dejlige, men en masse arbejde med at holde vedlige, med Batterier Opladninger og afpudsing, medens jeg drømmer om at få fantasien på ret køl, som i Gamle-Dage, da jeg også drog ud for at Fotografere !!!! Dejligt at rode med, jeg ville ikke undvære det !!!

 7. Jeg ved hvad du mener og takker for tilskyndelsen.Men, p.t., Vejret, Årstiden, den nødvendige påklædning, vejet mod Udsalgstiden, varmen i Centrene, Hjemmets Arne med Avisen, Computeren, Fjernsynet, indkøbene i de lokale butikker og alle de hobbies og gøremål der bliver udsat bedre tider !
  Vi keder os i alle tilfælde ikke !!!!!

 8. P.S.
  Jeg kan ikke lade være med at tænke på mine egne Gamle Dage, på Islands Brygge, hvor jeg når jeg læser dit indlæg, om dine besværligheder med Filmfremkaldelser hjemme i lejligheden, tænker på mine egne projecter med at designe Superhetrodyn Rømodtagere, bygge Hornhøjttalere, Fotografere, lege med Stålbåndoptagere, experimentere med Krystalapperater og lytte efter fjerne frequenser fra den store verden på Kortbølge Radio, samtidigt med at Knallerter var in, min Disella med Rulletræk, afløst af Motorcykler, senere igen Biler. Og så var der også lige Børnene og Konen. Nåh ja og arbejdet !!!!!!!
  Men du har stadig fat i det rigtige……….

 9. En lille seviceoplysning til de interesserede.
  Netto har for øjeblikket en negativ/dias scanner til 200,- Sådan en fætter køber jeg nok, så jeg selv kan scanne nogle af mine mange gamle billeder ind.

  Er der nogen der ved, om man kan fremkalde alm. film,så man kun får negativet og ikke papirbilleder? Det må man vel kunne? Det koster vel også mindre end hvis man skal have det ud på papir?

 10. @ Admin:
  Tak for oplysningen om dias-scanner… Det kunne være man skulle kigge på det 🙂

  Jeg kan godt fremkalde dine film (både farve og sort/hvid) – men ellers kan Njals Foto også lave dem hvor du kun får negativet (du skal bare bede om det). det har jeg i alt fald gjort med et par 120-film. Så det kan de nok også med 35mm (135-film). Det koster så kun for fremkaldelsen. Check det eventuelt på deres side, eller ring til dem; de plejer at være meget flinke.

  @ GB:
  Ja, jeg må indrømme at jeg heller ikke få gjort så meget ved det som jeg gerne ville – men også fordi der er arbejde ved siden af der også skal passes.
  Den Diesella ville jeg gerne se hvis du har nogle billeder af den; jeg gør mig selv meget både i gamle knallerter (den ældste i samlingen er en 1966 Mobylette AV42) og gamle motorcykler (her er den ældste en 1940 Ardie VF125 – som er et stort projekt).

 11. CC, du skal nok ned i “min” Netto. Der har de haft et par stykker stående bag kassen et stykke tid. Den ene forsvinder sikkert idag 😉

 12. Som du ved CC, så har Netto-en sat den op igen 🙁

  Så sent som igår kostede den 200,- og vupti, med et trylleslag er den oppe på 275,-

  Jeg vil lige tage den med bestyreren imorgen. Måske besinder han sig?

 13. @ Crazy catman :
  Har fulgt dine Knallerthistorier, meget imponerende og intrigerende. Desværre kom min Disella med højforkromet tank og afkortede Skærme, større rulle end normalen og en lækkerbidsken i alle hensender, med mig til U.S.A. hvor jeg fortsatte min skolegang. Den gik til, historien ukendt. Den skulle indregistreres som en Bil og det var for dyrt, så min fars chef købte den, til at køre til toget med på Long Island og resten er historie og minder, ligesom min Morfars Wooler med Rulletræk, kun minder ingen billeder, sorry !!!
  Vi taler Gamle-Dage, 1957-58……….

 14. CC, har købt diasscanneren anyway. Skal lige teste den, og laver sikkert et indlæg en af dagene. Hvis du vil, må du gerne låne fætteren..

 15. Jeg glæder mig til at høre om den! Sidewind købte en her i søndags i sin lokale Aldi – en single (den sidste de havde – der havde stået meget meget længe – og vist nok var pakket op) – til 190,- så han er også ved at teste. Den tog kun 35mm dias og negativer – ikke andre størrelser.

  Jeg glæder mig til at høre mere. Jeg scanner nogle billeder ind på mandag fra da jeg var i mørkekammeret i fredags. Billederne vi har taget er vist ikke blevet til noget, fordi jeg ikke fik løsnet spolen inden jeg spolede filmen tilbage på “kampvognen”… Men jeg er ikke sikker. Jeg smider mine negativer op på lyskassen en dag og sortere dem, så jeg kan lave et kontakt ark.

 16. 35 mm og negativer er vel egentlig også det mest brugte format går jeg ud fra? Jeg tænker hr. og fru Olsen der bare tog normale billeder, ligesom jeg selv? som du nok kan se, så er jeg slet ikke sat ind i den analoge film verdens mysterier 🙂 Min interesse for fotografi er desværre først opstået i den digitale tidsalder..

 17. Jo de fleste bruger Negativ 135-film (35mm), og det er også de eneste man kan få ud over 120 (mellemformat) og nogle instants mener jeg. Mener man kan få både 120 og 135 som både negativ og dias, men de fleste bruger/brugte negativ.

  Men indtil 1996 (mener jeg det var) kunne man også få 620-film, og gennem tiden har der været mange forskellige typer film, så vil man ud og købe et gammelt kamera, så skal man lige være obs på hvilken film den bruger; om det er muligt at skaffe disse – eller om man kan tilpasse en anden type – her er Google ens ven! Jeg går mest efter 35mm-kameraer – eller 120-kameraer (de fleste 620-boxe kan også bruge 120 hvis man bare har den original 620 spole).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.