april 24, 2024

Nyt, gammelt – og forevigende?

Af Yuri

 

Jeg kan godt lide at fotografere. På ferier har jeg altid husket at pakke et kamera – og når jeg går rundt i hverdagen sidder der også altid et kamera klar i jakken eller tasken lige til at tage frem hvis jeg ser noget jeg vil forevige.

Favoritkameraet er mit gode gamle Canon AE-1 (Wiki). Kameraet var oprindeligt min farbrors men da han fandt ud af at jeg kunne lide at fotografere – og selv havde fået købt nyt – fik jeg hans gamle japaner. Kameraet er blevet passet og plejet: hvis noget gik i stykker fik jeg det lavet – også selvom jeg var på elevløn! Det kamera skulle bare overleve!

Jeg husker tydeligt at jeg ikke havde fået pakket det ned da jeg skulle til Rusland i 2002 – jeg var ulykkelig! Min søster havde lånt det og fortalte hun havde glemt det hos en veninde og vi ikke kunne nå at hente det. Jeg fandt det efter turen og opdagede en revne i glasset. Jeg må indrømme jeg blev rasende, men mest over hun havde løjet fordi det faktisk lå derhjemme! Men hun lovede at jeg nok skulle få det lavet.
Jeg talte med nogle fotografer jeg kendte og de fik det sendt til reparation – jeg husker ikke hvad det kostede, eller om det overhovedet kostede mig noget. Men jeg var glad da det endelig virkede igen..

Favoritten er for tung til at slæbe rundt til hverdagsbrug – så til daglig “nøjes” jeg med det kamera der sidder i min mobiltelefon: Det er et 8,1 MP digital kamera med Sonys CyberShot objektiv. Men personligt er jeg mest til analog (filmrulle) kameraer.

Min søster har senere fundet mig et andet kamera jeg kunne “købe”: det kostede mig to flasker Coca cola: Ejeren havde det liggende i Silkeborg, og havde ikke rigtig brug for det: de sidste mange år havde det ligget i huset som pyntegenstand, men nu syntes hun at det rodede for meget, så ville gerne af med det, hun vidste ikke noget om det – eller om det overhovedet virkede. Jeg aftalte med hende at jeg bare kunne give 100 kroner så kunne hun jo selv smutte ned og købe sodavandene og så bare sende kameraet – og det var en aftale.

Jeg modtog kameraet, som jeg i forvejen havde foretaget research på. Den originale taske var der endda også.

Kameraet er et tysk produceret Kodak: et Brownie Junior 620. Det blev produceret i et oplag af 90.500 fra 1933-36. Objektivet er et Meniscus med 3 linser. Kamerahuset er metal med sort læderomslag og med en læder bærerrem.

Kodak Brownie Junior 620
Kodak Brownie Junior 620
Kodak Brownie Junior 620
Kodak Brownie Junior 620

Den største udfordring er at Kodak i 1995 valgte at stoppe produktionen af 620-film. Men det brude være muligt at benytte 120-film i stedet for: Forskellen på de to filmtyper er ikke stor; spolen er den største forskel, men arbejdsmetoden er den samme. Jeg læste at der er to måder at få en 120-film til at virke i et 620-kamera: den ene kræver mørkekammer men vil kunne fungere på alle 620-kamerare! Den anden er noget nemmere men det er ikke sikkert at den fungere på alle. Jeg vil dog forsøge; og hvis det går galt er det ikke værre end det har kostet hvad et billigt manicuresæt koster.
Jeg vil skrive om metoden her i min blog ved lejlighed.

Kodak Brownie Junior 620

De fire typer 620-film der kunne bruges til den dengang – hvad laver en Agfa-rulle der? 😛

For at være ærlig, så håber jeg at kameraet her virker!

Billedstørrelsen på størrelsen på sådan en fætter er 60 x 90 mm (6 x 9 cm). Smil til fotografen!

Relaterede fotos:

CrazyCatman

Født på Hvidovre Hospital i midsommeren 1985, opvokset på Amager, hvor jeg stadig er bosat, men har også boet på Nørrebro, Københavns Nordvestkvarter og Rødovre. Meget af min barndom har udledt sig på Amager naturligvis, men også i Vanløse, hvor Mormor og Morfar havde forretning, i Husum og i Holbæk. Til daglig arbejder jeg med IT, og i fritiden roder jeg meget med veteranknallerter, -cykler og -motorcyker.

View all posts by CrazyCatman →

2 thoughts on “Nyt, gammelt – og forevigende?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.