Af LSC

 

Det er et hyggeligt lille torv i en mindre by i Nordsjælland. Som en slags bindeled ligger det der mellem byens to forretnings-“områder”, vil jeg kalde dem; – forretninger, cafeer, restauranter, tankstationer og et par små hånd værksteder i hver bydel; og så – jo, jo hør nu her: “Centret” !! Det må jeg da ikke glemme.

Sådan et skal der da være i en enhver by med respekt for sig selv; så derfor ligger der også sådan et her i to etager med flere forretninger i alskens afskygninger. Det ligger lige midt i mellem de to bydele, og har derfor fået navnet “MIDTPUNKT” – – Flot, flot!

Men lad os blive ved torvet! Se for nogen tid siden syntes byens Råd, at det måtte friskes lidt op (altså torvet, ikke Rådet) og ikke mere blot være en tom plads – ganske u-inspirerende og bare noget man hurtigt gik hen over. Så man vedtog at anlægge et springvand; – god ide.

Tider henrullede. Man overvejede og planlagde. Skulle det se ud således, øøh eller måske; næh, nej ikke sådan; det går ikke; men . . . . Debatten i byen var i fuld gang – og tillige i byrådet. Joh, jo – sådan som det skal være. Ud af det hele kom der da naturligvis et resultat; og et som ganske er værd at skue!

Byen fik således et flot springvand. Det ligger dér på torvet – – en gang i mellem, og sommetider gør det ikke.

Nej hør nu! – stop lige! Nu kan jeg næsten høre, at du, som læser mit skriv her, forbløffet udbryder: “Hvad mener han – LSC? ” – – ligger der engang i mellem, og sommetider ikke?”

Men den er god nok; det forholder sig, som jeg skriver! Se det selv ved at kigge på mine billeder her. På billede nr. 1 springer vandet nok så lystigt op i luften; og i øvrigt flot arrangeret efter min mening. Se herunder!

1 Springvandet paa torvet

Men hvis du så flytter blikket ned herunder på billede nr. 2, så ser du ikke nogen springvandskumme eller -kar; og i øvrigt intet som helst, som fortæller, at her er byens torvespringvand; —

2 Torvet - uden springvand

‘ – – og forklaringen er, at her har man fundet på noget, som jeg ikke har set før. Man har lagt vanddyserne helt i niveau med torvets flisebelægning, og undladt nogen form for bassin eller kar. Det betyder, at når vandstrålerne lukkes ned, så er der alene et flisebelagt torv, som du uden videre kan spadsere lige hen over; og det er det forhold, jeg tænker på, når jeg ovenfor i teksten skriver:

” – – ligger dér på torvet – en gang i mellem, og sommetider gør det ikke”; – –

‘ – – og i grunden er det præcis dette forhold, som vækker min interesse / nysgerrighed / begejstring; – jeg ved snart ikke, hvordan jeg bedst kan udtrykke det. Jo, for tænk, at det altså er muligt at bygge noget, som er aldeles fast monteret – akkurat som også et hus på sit fundament er, og samtidig kan bringes til helt at forsvinde – tilsyneladende. – Det er da ganske fascinerende, og vækker da en til eftertanke. Dette gælder i det mindste mig. Kan du følge denne min helt hjemme-komponerede “lommefilosofi”?

Nuvel. – Jeg sidder her i skrivende stund, og kommer til at tænke på dette: Hvordan ville det mon tage sig ud, hvis i en tidlig formiddagstime gamle Hr. og Fru Mortensen nede fra Klokkeblomst Alle kommer trissende, støttende sig til hver deres stok på vej op til lægen for at få den årlige influenza-vaccination, og der så, netop da de er nået ud på torvets – og dermed springvandets – midte, bliver tændt for vandet. – – – Tja, kan du se det for dig?