april 24, 2024

Et springvand

Af LSC

 

Det er et hyggeligt lille torv i en mindre by i Nordsjælland. Som en slags bindeled ligger det der mellem byens to forretnings-“områder”, vil jeg kalde dem; – forretninger, cafeer, restauranter, tankstationer og et par små hånd værksteder i hver bydel; og så – jo, jo hør nu her: “Centret” !! Det må jeg da ikke glemme.

Sådan et skal der da være i en enhver by med respekt for sig selv; så derfor ligger der også sådan et her i to etager med flere forretninger i alskens afskygninger. Det ligger lige midt i mellem de to bydele, og har derfor fået navnet “MIDTPUNKT” – – Flot, flot!

Men lad os blive ved torvet! Se for nogen tid siden syntes byens Råd, at det måtte friskes lidt op (altså torvet, ikke Rådet) og ikke mere blot være en tom plads – ganske u-inspirerende og bare noget man hurtigt gik hen over. Så man vedtog at anlægge et springvand; – god ide.

Tider henrullede. Man overvejede og planlagde. Skulle det se ud således, øøh eller måske; næh, nej ikke sådan; det går ikke; men . . . . Debatten i byen var i fuld gang – og tillige i byrådet. Joh, jo – sådan som det skal være. Ud af det hele kom der da naturligvis et resultat; og et som ganske er værd at skue!

Byen fik således et flot springvand. Det ligger dér på torvet – – en gang i mellem, og sommetider gør det ikke.

Nej hør nu! – stop lige! Nu kan jeg næsten høre, at du, som læser mit skriv her, forbløffet udbryder: “Hvad mener han – LSC? ” – – ligger der engang i mellem, og sommetider ikke?”

Men den er god nok; det forholder sig, som jeg skriver! Se det selv ved at kigge på mine billeder her. På billede nr. 1 springer vandet nok så lystigt op i luften; og i øvrigt flot arrangeret efter min mening. Se herunder!

1 Springvandet paa torvet

Men hvis du så flytter blikket ned herunder på billede nr. 2, så ser du ikke nogen springvandskumme eller -kar; og i øvrigt intet som helst, som fortæller, at her er byens torvespringvand; —

2 Torvet - uden springvand

‘ – – og forklaringen er, at her har man fundet på noget, som jeg ikke har set før. Man har lagt vanddyserne helt i niveau med torvets flisebelægning, og undladt nogen form for bassin eller kar. Det betyder, at når vandstrålerne lukkes ned, så er der alene et flisebelagt torv, som du uden videre kan spadsere lige hen over; og det er det forhold, jeg tænker på, når jeg ovenfor i teksten skriver:

” – – ligger dér på torvet – en gang i mellem, og sommetider gør det ikke”; – –

‘ – – og i grunden er det præcis dette forhold, som vækker min interesse / nysgerrighed / begejstring; – jeg ved snart ikke, hvordan jeg bedst kan udtrykke det. Jo, for tænk, at det altså er muligt at bygge noget, som er aldeles fast monteret – akkurat som også et hus på sit fundament er, og samtidig kan bringes til helt at forsvinde – tilsyneladende. – Det er da ganske fascinerende, og vækker da en til eftertanke. Dette gælder i det mindste mig. Kan du følge denne min helt hjemme-komponerede “lommefilosofi”?

Nuvel. – Jeg sidder her i skrivende stund, og kommer til at tænke på dette: Hvordan ville det mon tage sig ud, hvis i en tidlig formiddagstime gamle Hr. og Fru Mortensen nede fra Klokkeblomst Alle kommer trissende, støttende sig til hver deres stok på vej op til lægen for at få den årlige influenza-vaccination, og der så, netop da de er nået ud på torvets – og dermed springvandets – midte, bliver tændt for vandet. – – – Tja, kan du se det for dig?

LSC

Blandt mange aktiviteter er, at jeg skriver noveller, som jeg udgiver på forlaget SAXO.com som "e-bøger". Jeg kalder dem "hurtig"-noveller, fordi de kan læses helt til ende på meget kort tid, men alligevel indeholder både spænding og overraskelse. Jeg skriver under forfatternavnet: "Leif Antskov"; og mine hidtidige udgivelser kan ses på dette link: leifantskov Vigtigt! - Når du har kigget på Leif Antskovs hjemmeside, og vil tilbage her til "Gamle Dage"-sitet, gør du det ved at klikke på venstre-pilen oppe i skærmbilledets øverste venstre side!

View all posts by LSC →

5 thoughts on “Et springvand

 1. I sandhed en innovation der er i stand til at vaske både sig selv og forbipasserende….
  Jeg kan se at Springvandet og Skulpturen er plaseret for enden af Hovedgaden i Hørsholm, ved det lille Torv, før stikvejen til Hørsholm Centret !
  Selv elsker jeg at tage Bussen der ud, stige af ved Hovedvejen og gå strækningen til Centret og nyde Butikkerne og Centret, efter det flerårige hurdle, den store ombygning af Hovedgaden betød både for Butikkerne og de Gående……..
  Tak for tipset og advarslen, tak for Artiklen med Fotos, M.v.h. gb
  P.S. Springvandet har jeg ikke nået at se endbu, men nu kommer Sommeren……….

  1. Ja, GB – du er ganske på rette vej. På mine fotos er vi i Hørsholm; og vær nu forsigtig, når du en dag kommer forbi. Hold skarpt øje med om, der er vand på vej op af springvandet.

   Nuvel; – jeg indrømmer, at jeg laver lidt sjov med dette her. For jeg er naturligvis overbevist om, at “man” på ansvarlig vis sikrer sig, at ingen borgere risikerer at blive oversprøjtet med vand, når man trykker på startknappen !!

   LSC

   1. Så kom turen til Hørsholm igen, igen. Nu fik jeg set Springvandet med Vand og cirklen med de mange små Dyser med springende Vand i pladsen foran. Dejligt på en Sommerdag som vi havde det Onsdag d. 19/7………….
    Jeg nævner specifikt dagen, fordi det længe har ventet at vi tog en tur til Hovedgaden og vejret skulle være til det, ( det har knageme holdt hårdt i år), og besøgene i de stedlige forretninger, tager som vanligt sin tid, der er mange, og til Herrerne, der jo ikke er specielt forvente med indkøbsmuligheder, Tøj og Sko, Accessories, Ure m.v. er der her muligheder for `oplevelser`, både i Gaden og i Centret, der kun har sit lige i Københavns Strøggader og Stormagasiner………..
    Dejlig tur ! M.v.h. gb………

    1. Hej GB

     Nå, så fik du oplevet springvandet på Hørsholm Torv. Smart, ikke?

     Nuvel, det er jo allerede flere dage siden, må jeg erkende. Men jeg har bøvlet med en del andre ting, derfor er jeg først “på banen” nu med min kommentar.

     Jeg bruger med vilje ordet “oplevet”, fordi jeg synes, at man netop OPLEVER det; snarere end at man blot SER det. Jeg kan underbygge dette spil om ord med en scene, som jeg overværede på torvet for et par dage siden.

     Jo, se det havde regnet en del indtil en lille halv time forinden, hvorfor mange af de forbipasserende stadigvæk bar regntøj. Det var nu blevet middag; klokken var lidt i 12, og solen var brudt frem. Dette havde åbenbart tilskyndet ”springvands”-bestyreren (denne titel er mit eget påfund) til at sætte springvandet i gang; og nu stod en lille knægt på omkring 3 år, var han nok, og kiggede interesseret på vandstrålerne, som løftede sig op fra fliserne. Han var også iført perfekt regntøj incl. gummistøvler – formentlig på grund af en igangværende regnvejrs-bytur med mor og far – men nu uden regnvejr.

     Først stod han stille og kiggede. Så lige med et travede han målbevidst ud i springvandet, og tog plads derude midt i mellem de plaskende springvands-stråler, grinede henrykt mens vandet ramte ham på hans regnhat og videre ned over regnfrakke og gummistøvler. – – ”Mor og far – se mig”, lød det begejstret fra ham mod de tililende lidt forskrækkede forældre; – og se her er min pointe; – –

     ‘ – – denne friske ungersvend OPLEVEDE springvandet; – han ikke bare SÅ det.

     En beretning fra dagligdagen af LSC

     1. Hej LSC :
      Jeg giver mig totalt til din oplevelse, jeg er bange for at `vi Voksne` Ser, Kigger og Analyserer i en alt for høj grad, i stedet for at `OPLEVE`. Spontaniteten er røget ud med Badevandet, tilbage er Planlægningen, og det at Kigge På, Beundre og Undre sig over de stadigt nyere tiltag i det omgivende enviroment, forsøge at følge med, indsuge nye tiltag og oplevelser, og lade de andre om det der er det spændende, spontaniteten og oplevelserne der sætter sig, ex. Afprøvning af et Springvand !
      M.v.h. gb…….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.