maj 27, 2024

Naturområde på Prøvestenen syd

Af Michael Bonnevie

 

Prøvestenen syd, gemmer på et skønt naturområde, som hidtil har været gemt fra offentligheden!

Amager Øst lokaludvalg, har gennem nogle år forhandlet med By&Havn, om at få åbnet området op for offentligheden, og nu ser der ud til at ske noget! Området har indtil nu været lukket af med hegn, men når området forhåbentlig åbner i år, så bliver det med låge til gående og cyklister. Området har så vidt jeg ved, været flittigt brugt af lystfiskere, og da jeg så folk med fiskestænger forcere hegnet, tog jeg også chancen.

Proevestenen syd-8

Proevestenen syd-14

Proevestenen syd-23

Det er altid skønt når man får nye grønne områder foræret, da der er stor mangel på natur! Mit håb er, at området vil blive respekteret, og ikke ende som losseplads, for folks efterladenskaber. Generelt er folk rigtig dårlige til at rydde op efter sig, og selv inde på et “lukket” område, er der tydelige tegn på menneskets trang til at svine. Der ligger plastikflasker, madpapir, poser og alt muligt rundt omkring, hvilket er en skam! Det er ikke fordi det flyder alle vegne, men det ville unægteligt være bedre, om folk ville tage deres affald med ud!

Uden at vide det, kunne jeg forestille mig, at der er ynglende fugle derude, så jeg håber at folk respekterer dette, og bruger de små stier, i stedet for at mase ind over vildnisset!

Det er sjovt at se kontrasten mellem naturen på den ene side, og industrien på den anden. En stor jordvold markerer en slags grænse, hvor man fra toppen kan se hele Prøvestenen, med  de store kontraster!

Proevestenen syd-17

Proevestenen syd-27

Proevestenen syd-37

Proevestenen syd-28

Jeg fik slet ikke set det hele, så jeg skal derud igen en anden gang!

Prøvestenen er en stor kunstig ø med et fort, hvis opgave oprindeligt var at beskytte indsejlingen til København.

Prøvestenens historie begyndte i 1713, da det besluttedes at opføre et søfort øst for Amagers kyst. Man sænkede flydedokken “Prøvestenen”, som skulle fungere som forsvarsværk. Anlægget gik i forfald, og først 1859-1863 blev der lavet en kunstig ø og et fort, tegnet af Ferdinand Meldahl. Sammen med Mellemfortet er det Danmarks ældste betonanlæg.

Selve øen blev opbygget ved at sætte et par udtjente linjeskibe på grund. I 1922 blev Prøvestenen nedlagt som forsvarsværk, og Prøvestensfortet blev købt af Søværnet og tjente herefter til opbevaring af olie og benzin.

Københavns Havnevæsen overtog i 1933 de nedlagte søforter. Prøvestenen rummer i dag Københavns oliehavn, men efter oliekrisen i 1970’erne og udvinding af olie i Nordsøen er distributionen ændret radikalt, og der er ikke længere behov for mange af de store tankanlæg.

Kortet viser et udsnit af Prøvestenen, med naturområdet indtegnet i rødt. Man kommer til Prøvestenen af Prags boulevard, eller Amager strandvej. Derefter skal man ud over en lille tange, og så ligger området inde til højre..

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Naturområde på Prøvestenen syd

  1. Så voksede København endnu en gang ! Prøvesten Syd, et begreb som ikke har eksisteret i min tid, bevares Prøvestenen har været der hele tiden, men som Admin betegnerdet, et lukket område der udefra kun var kendt for de mange Bensin og Gas Tanke uden Adgang for offentligheden, men klart synligt fra Amager Strand og det Østlige Amager !
    At Leve er at Lære som det er sagt, og vi Lærer hele tiden, på trods af at vi troede at vi havde set det hele.. Tak skal du have Admin, 44 gode Billeder og et oversigts Kort der satte begreberne på plads, Prøvesten Syd. !!!
    M.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.