Af Michael Bonnevie
Anden halvdel af ‘Fra undertrykkelse til befrielse’
De fleste billeder er optaget af Tage Christensen, Helmer Lund-Hansen og Erik Petersen.
Link om ophavsret
En del af billederne har medfølgende billede tekst, mens andet er indskrevet af mig.
Indledning (fra Politiken)
Den kavalkade af billeder fra besættelsesaarene, som vi her bringer, giver sig ikke ud for at være fuldstændig. Forholdene har medført at adskillige begivenheder ikke har kunnet fotograferes og pladsen har gjort det nødvendigt at udskyde eet og andet.
En del store og små beværkelsesværdige begivenheder kan mangle, men alt i alt giver kavalkaden et indtryk af de vilkaar, hvorunder den danske befolkning har levet de sidste 5 aar. en vil for læseren kunne være et varigt minde om en af de mørkeste og ondeste perioder i Danmarks historie. En periode, der nu er lykkeligt afsluttet, men som aldrig vil blive glemt.
Frøslev lejren
Aarhus
Illegale glimt
Foråret 1945
I Randers
Shell huset
Gestapos hovedkvarter bombes
Maglekildevej og den Franske skole
Husmandsskolen i Tarup
Skibene i havnen. Her ses blandt andet Fregatten Jylland i baggrunden, og med Langebro foran.
Set fra Kalvebod brygge siden..
Rådhuspladsen. 2 minutters stilhed..
Hipo ankommer til Rådhuspladsen
Ved de første skud opløses folkemængden.
Her ser man de bunkers der lå på Rådhuspladsen. Et noget anderledes Rådhuspladsen end det vi er vant til.
Ungarernes oprør
Bernadottes hjælpeaktion
Lykkelige scener
Vestre fængsel
Tyske soldater skal spise, og trafikken på Knippels bro.
Tyske tropper lige før kapitulationen.
Befrielsen d. 4 maj 1945
Den nye regering
Scene fra Sønderjylland
Englænderne ankommer til Kastrup lufthavn.
Glæden er stor!
Der holdes forhør i Vestre fængsel
Udrensning og oprydning
Dagmar hus
Russiske fanger bliver reddet.
De Engelske troppers indtog
Den Danske brigade
Tyskerne forlader København til fods
Feltmarskal Montgomery i København
Mindeparken over de dødsdømte henrettede Danskere.
Et af Eksekutions stederne
Den første frie arbejdsdag. Her hos Burmeister & Wain.
4 replies on “Fra undertrykkelse til befrielse (2)”
Jeg har, ligesom sikkert mange andre, `glædet` mig meget til at læse og gennemse 2. del af Danmarks Krigshistorie fra 2. Verdenskrig……..
Billedserien opsummerer de `5 Forbandede År` 1940-45. Jeg kommenterede allerede efter 1. del, mine indtryk og frustration over` tiden` og `Nutiden`, og det `lidt` vi har lært af Historien.. Nu selv, i År 2015, med vores Fædreland som Krigsførende Nation, med Flygtningeproblemer ingen endnu er i stand til at overse. Et Politi og Militær, sammenligneligt med tiden før Verdenskrigen, ramt af de besparelser Liberaliseringen i efterkrigstidens seneste 10 år, med Bankkriser, udflytning af Industri, E.U. drømme om de åbne Grænser og det Multietniske Samfund, der på sigt udhulede viljen til det Sociale Demokrati Arbejdsmarkedet stod som Garant for, opbygget ved hjælp af Generationers vilje til at bygge et Samfund med trivsel og Sundhed, Uddannelse, Tryghed og råd til `Hygge`. Alt i Efterkrigstidens tegn med Sloganet `Aldrig Mere KRIG`, med De Forenede Nationer som Garant, via `Sikkerhedsrådet`, der vel i dag må siges at have indtaget den Politiske Rolle det indtog under den såkaldte `Kolde Krig`, en tilstand vi forventede var afsluttet, lige som vi forventede at sloganet `Aldrig mere Krig` var det Mantra vi måtte efterleve for al Fremtid………..
Jeg vil afslutte dette indlæg med en stor tak til vores Nostalgiske Redaktør `Admin“, for arbejdet med at fastholde `Fortiden` for os alle, for at finde frem til den Nostalgi der også giver os stof til eftertanker i Nutiden…
M.V.H. gb……….
Jeg nærer en meget stor interesse for Danmarks – og Europas – historie i tidsrummet fra 1900 til 1945/50. Herunder indtager både den 1. men tillige – og i særlig grad – den 2. Verdenskrig en særlig stor rolle i min “historie”-bevidsthed.
Derfor er det med stor begejstring, at jeg læser dette indslag. Et mesterstykke af en illustreret historieskrivning er der her tale om – efter min mening. Det vækker i mig mange kommentarer. Men de må komme senere, for lige nu er jeg helt “forpustet” af beundring. NB! “forpustet” er ment i den mest positive ånd !!
Tak for et godt indslag – ADMIN.
M.v.h. LSC
LSC :
Jeg havde ventet at du kom på Banen, med en kommentar netop til dette indlæg fra Admin`s side….. Jeg forstår til fulde din `Åndenød` som du beskriver den og kan bare sige, vi deler de samme `Nostalgier`, sat i relation til nutidens Poliiske og Religiøse tildragelser……..
M.V.H. gb………
Denne reportage er et flot bidrag til historie-fortællingen om dengang; og den puster liv i dele af den bagage, som jeg har i min livets rygsæk, – hvis man kan sige det sådan.
Jeg var bare 1½ år gammel, da 2.Verdenskrig sluttede. Jeg har derfor ikke nogen intellektuel erindring om forholdene, som de må have været i mit barndomshjem i Istedgade dengang; – og måske alligevel: – Nej Ikke nogen “intellektuel” erindring; det vedgår jeg. Men selv om man siger, at vi ikke decideret kan HUSKE noget fra før, vi er omkring 4 år, så vil jeg hævde, at en form for hukommelse om ting, der skete tidligere end det, alligevel er til stede.
Jo se; når jeg eksempelvis kigger på dette indlægs manende billeder, så fornemmer jeg klart begivenheder, som jeg har fået fortalt fandt sted dengang. For eksempel dukker der “noget” op i mine hjernevindinger, ved synet af bombningerne i København – og følgerne heraf, – de ødelagte huse, og mennesker, som skræmte løber omkring; – –
‘ – – og dette “noget”, som utydeligt dukker frem i mig er, – da jeg engang i en sen nattetime siddende på min fars arm grædende blev båret ned ad den snoede køkkentrappe i vores ejendom og ned i beskyttelsesrummet i kælderen – alt i mens luftværns-sirenerne hylede oppe på taget; – og idet min mor med skrækslagne øjne fulgte lige efter os med lidt tøj, et par tæpper – og min sutteflaske; – –
‘ – – tja, dette ER naturligvis noget, som jeg senere har fået fortalt. Men trods det sidder det altså i min erindring, som var det bevidst oplevet; – og jeg tror, at andre end jeg faktisk kan berette noget lignende – både fra krigens tid, hvis man er gammel nok til at været der dengang; – men ellers om helt andre “oplevelser”. Mon ikke?
LSC