Fra undertrykkelse til befrielse (2)

Af Michael Bonnevie

 

Anden halvdel af ‘Fra undertrykkelse til befrielse’

De fleste billeder er optaget af Tage Christensen, Helmer Lund-Hansen og Erik Petersen.

Link om ophavsret

Fra undertrykkelse til befrielse (1)

En del af billederne har medfølgende billede tekst, mens andet er indskrevet af mig.

Indledning (fra Politiken)

Den kavalkade af billeder fra besættelsesaarene, som vi her bringer, giver sig ikke ud for at være fuldstændig. Forholdene har medført at adskillige begivenheder ikke har kunnet fotograferes og pladsen har gjort det nødvendigt at udskyde eet og andet.

En del store og små beværkelsesværdige begivenheder kan mangle, men alt i alt giver kavalkaden et indtryk af de vilkaar, hvorunder den danske befolkning har levet de sidste 5 aar.  en vil for læseren kunne være et varigt minde om en af de mørkeste og ondeste perioder i Danmarks historie. En periode, der nu er lykkeligt afsluttet, men som aldrig vil blive glemt.

Frøslev lejren

5 aars besaettelse i billeder 37

Aarhus

5 aars besaettelse i billeder 38

Illegale glimt

5 aars besaettelse i billeder 39

5 aars besaettelse i billeder 40

5 aars besaettelse i billeder 41

5 aars besaettelse i billeder 42

Foråret 1945

5 aars besaettelse i billeder 43

5 aars besaettelse i billeder 44

I Randers

5 aars besaettelse i billeder 45

Shell huset

5 aars besaettelse i billeder 46

Gestapos hovedkvarter bombes

5 aars besaettelse i billeder 47

5 aars besaettelse i billeder 48

Maglekildevej og den Franske skole

5 aars besaettelse i billeder 49

5 aars besaettelse i billeder 50

Husmandsskolen i Tarup

5 aars besaettelse i billeder 51

Skibene i havnen. Her ses blandt andet Fregatten Jylland i baggrunden, og med Langebro foran.

5 aars besaettelse i billeder 52

Set fra Kalvebod brygge siden..

5 aars besaettelse i billeder 53

Rådhuspladsen. 2 minutters stilhed..

5 aars besaettelse i billeder 54

Hipo ankommer til Rådhuspladsen

5 aars besaettelse i billeder 55

Ved de første skud opløses folkemængden.

5 aars besaettelse i billeder 56

Her ser man de bunkers der lå på Rådhuspladsen. Et noget anderledes Rådhuspladsen end det vi er vant til.

5 aars besaettelse i billeder 57

5 aars besaettelse i billeder 58

Ungarernes oprør

5 aars besaettelse i billeder 59

Bernadottes hjælpeaktion

5 aars besaettelse i billeder 60

Lykkelige scener

5 aars besaettelse i billeder 61

5 aars besaettelse i billeder 62

Vestre fængsel

5 aars besaettelse i billeder 63

5 aars besaettelse i billeder 64

5 aars besaettelse i billeder 65

Tyske soldater skal spise, og trafikken på Knippels bro.

5 aars besaettelse i billeder 66

Tyske tropper lige før kapitulationen.

5 aars besaettelse i billeder 67

Befrielsen d. 4 maj 1945

5 aars besaettelse i billeder 68

5 aars besaettelse i billeder 69

Den nye regering

5 aars besaettelse i billeder 70

Scene fra Sønderjylland

5 aars besaettelse i billeder 71

Englænderne ankommer til Kastrup lufthavn.

5 aars besaettelse i billeder 72

Glæden er stor!

5 aars besaettelse i billeder 73

Der holdes forhør i Vestre fængsel

5 aars besaettelse i billeder 74

Udrensning og oprydning

5 aars besaettelse i billeder 75

Dagmar hus

5 aars besaettelse i billeder 76

Russiske fanger bliver reddet.

5 aars besaettelse i billeder 77

De Engelske troppers indtog

5 aars besaettelse i billeder 78

Den Danske brigade

5 aars besaettelse i billeder 79

Tyskerne forlader København til fods

5 aars besaettelse i billeder 80

Feltmarskal Montgomery i København

5 aars besaettelse i billeder 81

Mindeparken over de dødsdømte henrettede Danskere.

5 aars besaettelse i billeder 82

Et af Eksekutions stederne

5 aars besaettelse i billeder 83

Den første frie arbejdsdag. Her hos Burmeister & Wain.

5 aars besaettelse i billeder 84

 

Relaterede fotos:

4 thoughts on “Fra undertrykkelse til befrielse (2)

 1. Jeg har, ligesom sikkert mange andre, `glædet` mig meget til at læse og gennemse 2. del af Danmarks Krigshistorie fra 2. Verdenskrig……..
  Billedserien opsummerer de `5 Forbandede År` 1940-45. Jeg kommenterede allerede efter 1. del, mine indtryk og frustration over` tiden` og `Nutiden`, og det `lidt` vi har lært af Historien.. Nu selv, i År 2015, med vores Fædreland som Krigsførende Nation, med Flygtningeproblemer ingen endnu er i stand til at overse. Et Politi og Militær, sammenligneligt med tiden før Verdenskrigen, ramt af de besparelser Liberaliseringen i efterkrigstidens seneste 10 år, med Bankkriser, udflytning af Industri, E.U. drømme om de åbne Grænser og det Multietniske Samfund, der på sigt udhulede viljen til det Sociale Demokrati Arbejdsmarkedet stod som Garant for, opbygget ved hjælp af Generationers vilje til at bygge et Samfund med trivsel og Sundhed, Uddannelse, Tryghed og råd til `Hygge`. Alt i Efterkrigstidens tegn med Sloganet `Aldrig Mere KRIG`, med De Forenede Nationer som Garant, via `Sikkerhedsrådet`, der vel i dag må siges at have indtaget den Politiske Rolle det indtog under den såkaldte `Kolde Krig`, en tilstand vi forventede var afsluttet, lige som vi forventede at sloganet `Aldrig mere Krig` var det Mantra vi måtte efterleve for al Fremtid………..

  Jeg vil afslutte dette indlæg med en stor tak til vores Nostalgiske Redaktør `Admin“, for arbejdet med at fastholde `Fortiden` for os alle, for at finde frem til den Nostalgi der også giver os stof til eftertanker i Nutiden…

  M.V.H. gb……….

 2. Jeg nærer en meget stor interesse for Danmarks – og Europas – historie i tidsrummet fra 1900 til 1945/50. Herunder indtager både den 1. men tillige – og i særlig grad – den 2. Verdenskrig en særlig stor rolle i min “historie”-bevidsthed.

  Derfor er det med stor begejstring, at jeg læser dette indslag. Et mesterstykke af en illustreret historieskrivning er der her tale om – efter min mening. Det vækker i mig mange kommentarer. Men de må komme senere, for lige nu er jeg helt “forpustet” af beundring. NB! “forpustet” er ment i den mest positive ånd !!

  Tak for et godt indslag – ADMIN.

  M.v.h. LSC

  1. LSC :
   Jeg havde ventet at du kom på Banen, med en kommentar netop til dette indlæg fra Admin`s side….. Jeg forstår til fulde din `Åndenød` som du beskriver den og kan bare sige, vi deler de samme `Nostalgier`, sat i relation til nutidens Poliiske og Religiøse tildragelser……..
   M.V.H. gb………

 3. Denne reportage er et flot bidrag til historie-fortællingen om dengang; og den puster liv i dele af den bagage, som jeg har i min livets rygsæk, – hvis man kan sige det sådan.

  Jeg var bare 1½ år gammel, da 2.Verdenskrig sluttede. Jeg har derfor ikke nogen intellektuel erindring om forholdene, som de må have været i mit barndomshjem i Istedgade dengang; – og måske alligevel: – Nej Ikke nogen “intellektuel” erindring; det vedgår jeg. Men selv om man siger, at vi ikke decideret kan HUSKE noget fra før, vi er omkring 4 år, så vil jeg hævde, at en form for hukommelse om ting, der skete tidligere end det, alligevel er til stede.

  Jo se; når jeg eksempelvis kigger på dette indlægs manende billeder, så fornemmer jeg klart begivenheder, som jeg har fået fortalt fandt sted dengang. For eksempel dukker der “noget” op i mine hjernevindinger, ved synet af bombningerne i København – og følgerne heraf, – de ødelagte huse, og mennesker, som skræmte løber omkring; – –

  ‘ – – og dette “noget”, som utydeligt dukker frem i mig er, – da jeg engang i en sen nattetime siddende på min fars arm grædende blev båret ned ad den snoede køkkentrappe i vores ejendom og ned i beskyttelsesrummet i kælderen – alt i mens luftværns-sirenerne hylede oppe på taget; – og idet min mor med skrækslagne øjne fulgte lige efter os med lidt tøj, et par tæpper – og min sutteflaske; – –

  ‘ – – tja, dette ER naturligvis noget, som jeg senere har fået fortalt. Men trods det sidder det altså i min erindring, som var det bevidst oplevet; – og jeg tror, at andre end jeg faktisk kan berette noget lignende – både fra krigens tid, hvis man er gammel nok til at været der dengang; – men ellers om helt andre “oplevelser”. Mon ikke?

  LSC

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.