juni 14, 2024

Tur på Vestre kirkegård

Af Michael Bonnevie

 

Vestre Kirkegård på Vesterbro, tæt ved Carlsberg, er Skandinaviens største kirkegård. Det fik jeg også at føle i går, da jeg slog et smut indenom.

Jeg har ikke været der før, så det er lidt af en mundfuld at orientere sig på det store område. Heldigvis har jeg temmelig god stedsans, så jeg fik set meget af det, uden at fare vild. Der er enkelte områder, blandt andet med søer osv. som jeg ikke nåede at se, så dem vil jeg tilbage til ved lejlighed..

Kirkegården er bygget op af lange alleer, som gennem krydser området, så det er nu ikke fordi man skal være bange for at fare vild.

vestre-kirkegaard-7

I midten af Kirkegården står der et kapel (Søndre Kapel), eller skallen deraf. Den står i en akse som gå ud i fire lange stier med hække og træer i siderne, som ender op i store jern portaler. Meget smukt tænkt!

vestre-kirkegaard-2

vestre-kirkegaard-5

Wikipedia om Vestre Kirkegård

Vestre Kirkegård er en dansk kirkegård, der er beliggende i Københavns Sydhavn på Vesterbro, tæt ved Carlsberg. Kirkegården blev indviet i 1870, anlagt og bebygget af blandt andre Hans J. Holm og Edvard Glæsel, og er på 537.000 m² og dermed Skandinaviens største kirkegård.

På Vestre Kirkegård findes der to kapel sale i Nordre Kapel – store og lille sal – flot beliggende lige ved søen. Desuden findes en række specialafdelinger i brug, som er tiltænkt særlige befolkningsgrupper: Frelsens Hærs grave, Færøsk Afdeling, grønlandsk afdeling og de muslimske afdelinger. Desuden er der de særlige æres grave ved søen, som kun kan erhverves efter ansøgning. Endelig ligger ved Vestre Kirkegård også Vestre Katolske Kirkegård og Mosaisk Vestre Begravelsesplads, der er en jødisk kirkegård.

Kort fra kk.dk over Vestre Kirkegård

Vestre Kirkegård kort

Jeg ved ikke hvorfor jeg er så fascineret af kirkegårde? men muligvis er det den ro og fred man kan finde, midt imellem byens larm og jag?

vestre-kirkegaard-17

vestre-kirkegaard-8

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

5 thoughts on “Tur på Vestre kirkegård

 1. En rigtig smuk vandring – ikke fysisk – men her ved skærmen til Vestre Kirkegård – et sted, som står mig nært. Ikke at jeg kommer der nu; – men jeg gjorde engang.

  I barndoms- og ungdomsårene, da jeg boede på Vesterbro, var det for at besøge min mormors og min morfars urnegravsteder. Ja – indrømmet – i realiteten var det vel mine forældre, som drog derhen – for at dvæle lidt og lægge en blomst. Men jeg var af og til med, og fik dermed en tilknytning til denne smukke, ærværdige “park”, vil jeg kalde dette sted. Joh, jeg ved det godt – en kirkegård hedder den normalt, og er den. Men jeg kom dengang alligevel til at opleve denne lokalitet som mere end bare en gravplads. Jeg kom til at fornemme, at den tillige var og er en del af vores tilværelse; – nemlig stedet hvor denne slutter.

  Hele denne ungdoms-erkendelse, om jeg så må kalde den, blev senere en markant forstærket ingrediens i mit liv. Det var da først min far og flere år senere min mor blev begravet i “De ukendtes”. Det er den værdige plads på kirkegården, hvor du kan vandre rundt i andægtighed og mindes. I en periode kørte jeg fra tid til anden på vejen til jobbet en omvej, som bragte mig derind. Du finder ikke en – eller den bestemte – grav, som dine kære ligger i. Men du finder en langt større nærhed og kommer til at føle en stor fortrolighed med denne “station” på dit livs rejse – nemlig den sidste – endestationen.

  Tak ADMIN for et tankevækkende indlæg.

  M.v.h. LSC

 2. Må jeg have lov til at sekundere LSC`s indlæg, med endnu en beklagelig indrømmelse. På mine utallige ture til Valby fra Islands Brygge og til min Skole i Valby. Lykkebo Skolen, har jeg med Bus 21, passeret Vestre Kirkegård gang på gang og også senere i livet Arbejdsmæssigt, uden at ane den skønhed der fandtes i det område, der jo bare var en passage på endnu en småkedelig tur ud eller hjem…….

  Hvor er jeg glad for dine (Admin`s) indlæg på GD, der til stadighed er i stand til at påpege mine mangler, når vi taler om at kende Byen, mangler der kun understreger det brændende behov jeg får, for at komme ud og rundt og nyde de steder jeg endnu ikke har oplevet ved selvsyn.

  M.v.h. gb……

 3. Den er gigantisk! Jeg har været der flere gange og har været ved at blive slidt helt op af at gå og iøvrigt var jeg også nær faret vild derude.

  Det er et fantastisk sted at fotografere. Nu har jeg taget min tørn derude og nyder at sidde og se fotos derfra, både dine og dem jeg selv tog i sin tid.

  1. Hej Deborah.

   Jeg har været inde og se dit ‘Vestre kirkegård’ indlæg, og der er også rigtig flotte billeder. Jeg kan se, at jeg er nødt til at smutte ind på kirkegården i solskin, da det lige giver det ekstra, til billederne 🙂

   1. Det glæder mig da, at du kunne finde inspiration i mine fotos. Der er mere end et indlæg – det håber jeg, du har opdaget?

    Det er bestemt, rigtig flot i solskin, og ikke mindst også om efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.