maj 23, 2024

Korsbæk på Bakken

Af Michael Bonnevie

 

Som en stor Matador fan, er kopien af Korsbæk på Bakken, noget jeg absolut skulle ud og se, og da de allerede slog dørene op d. 30 april, så var det på tide at komme afsted. Link til mit Matador indlæg

Jeg havde planlagt turen til Bakken med Niels for længst, men havde ingen ide om, at vi selvfølgelig løb ind i en af årets varmeste dage, -og da turen derud var på jernhest, så borgede det for lidt af en hed tur. Det gik ganske fint, med et enkelt pitstop på vejen for at købe lidt at spise og drikke, og efter en times tid ud af Strandvejen, ankom vi til Bakken, hvor vi stillede cyklerne og gik videre til fods. Vi havde ingen ide om hvor på Bakken ‘Korsbæk’ lå, så vi gik bare lidt rundt på må og få, men pludseligt kunne vi i det fjerne se noget genkendeligt! nemlig Korsbæk bank og nogle bygninger som vi ikke havde set før.

korsbaek-paa-bakken-3

korsbaek-paa-bakken-22

Mads og Daniel krydser Algade, foran Korsbæk Bank.

Mads og Daniel krydser Algade

Korsbæk på Bakken ligger lidt for sig selv, med en port ind til herlighederne. Man har valgt at koncentrere sig om Korsbæk bank, Skjerns Magasin, Damernes Magasin, grisehandlerens gård, samt et par andre butikker her og der, plus faciliteter som Lauras køkken og Varnæs stuer, som man kun kan se hvis man er spisende gæst.

Her ser vi Damernes Magasin, førend det blev overtaget af Kresten Skjern, og lavet om til Omegns Banken.

korsbaek-paa-bakken-29

Her er vi i grisehandlerens gård, med det famøse toilet inde til venstre, som jo kostede grisehandleren en tur bag tremmer, fordi han havde hængt billeder op af blandt andet Hitler og Provst Meyer.  Provst Meyer kan jeg dog ikke få øje på, her i kopien..

korsbaek-paa-bakken-11

korsbaek-paa-bakken-10

Her ser vi grisehandlerens bil, som under krigen kørte på tørv. Det var også denne bil, som Maude måtte køre hr. Stein ud til Korsbæk huse i, -da han var på flugt fra tyskerne. Daniel vidste at hans mormor og morfar gemte flygtninge på gården, og der var en mulighed for at hr. Stein kunne slippe til Sverige via visse forbindelser.

korsbaek-paa-bakken-9

Alt sammen er meget genkendeligt og dygtig lavet, og for en fan som jeg, føler man straks at man er “hjemme”. Går man lidt i dybden, så kan man naturligvis sagtens se, at alt ikke er ramt 100 pct. korrekt, men ud fra rammerne er det godt gået.

Her ser vi imod den let genkendelige port, ind til Bankdirektør Varnæs og frue, med Damernes Magasin til venstre for. Noget af det som trækker lidt ned i helhedsindtrykket efter min mening, er at man godt kan mærke at vi er i en forlystelse hvor der skal tjenes penge. Midt på ‘Algade’ er der stillet bænke og parasoller op, så man kan sidde og få noget at spise og drikke, -men det ødelægger noget af hyggen.

korsbaek-paa-bakken-12

korsbaek-paa-bakken-20

Her står Mads Skjern foran døren til hans kommende imperium.

Matadoren foran Skjerns magasin

Her er vi indenfor i Skjerns Magasin.

korsbaek-paa-bakken-18

I Skjerns magasin

Nogle af de ting jeg havde glædet mig ekstra meget til at se, var Jernbanerestauranten, Lauras køkken, familien Varnæs stuer og restaurant Postgaarden. Desværre var det kun muligt at komme indenfor disse steder, hvis man var betalende gæst. Øv! Det er super ærgerligt, da det jo er disse steder som betyder rigtig meget for dem som holder af Matador universet.

Vi gik lidt rundt om os selv, da vi ikke kunne finde Jernbanerestauranten og Postgaarden. Det viste sig, at man skulle ud igen, og rundt om bygningerne, da de lå lidt for sig selv.

Jernbanerestauranten set udefra.

korsbaek-paa-bakken-41

Det lykkedes os at komme indenfor i Jernbane restauranten, fordi de ikke var åbnet endnu, men den flinke tjener gav os lov til at lure lidt, og ikke mindst snuppe et par billeder 🙂

Her ser vi tjeneren (Boldt) som står foran den let genkendelige skranke, med stambordet til venstre.

korsbaek-paa-bakken-36

Det er nok mest fra denne vinkel vi husker Grisehandleren, Røde, Tyskeren og Fedes stambord.

korsbaek-paa-bakken-38

Typisk scene fra Jernbane restauranten.

Scene fra Matador paa Jernbanecafeen

Her er vi ved Restaurant Postgaarden, som var forbeholdt det finere klientel. Det var her Jørgen Varnæs residerede i en del afsnit, mens han gik i hundene, pga. et stort pres fra familien og ikke mindst Mads Skjern. Det var også her Violet Vinter havde danseskole, og Kresten Skjern satte Elisabeth stævne. Den lille førstemand hr. Swan, skiftede Jernbanerestauranten ud med Postgaarden, da han kom pludseligt til penge. De fik dog hurtigt ben at gå på, da ejeren af Damernes magasin, Albert Arnesen,- formøblede hans arv, som han lokkede hr. Swan til at skyde i den synkende skude. Det ender med at hr. Swan bliver pengeopkræver, gående fra dør til dør..

korsbaek-paa-bakken-40

Alt i alt er jeg rigtig glad for at have set Korsbæk på Bakken, også selvom der er en del småting som kunne have været bedre. Sådan er nok altid, når man skal have tingene til at fungere til alles bedste.

Billederne er taget med mit gamle Nikon D3200 med 18-55 mm kit objektiv. Hvorfor valgte jeg nu det, når jeg har andet og bedre grej? Jo, jeg har ikke rigtig noget ordentligt vidvinkel objektiv, og 50 mm som jeg ellers altid plejer at bruge, er for snævert til indendørs billeder, og gadescener som i denne reportage.

Link til Korsbæk på Bakken

Oversigtkort over Korsbaek paa bakken

Animeret video som viser Korsbæk på Bakken.

Sidst men ikke mindst, har jeg fundet et par billeder fra Matador på nettet, og Photoshoppet dem ind i mine billeder. Nu er figurerne hjemme igen 🙂

Her ser vi Mads Skjern og hans søn Daniel, foran det der senere går hen og bliver Tøjhuset, og siden Skjerns Magasin.

Matadoren foran Skjerns magasin-Photoshoppet

Mads Skjern og Ingeborg i den spæde start i Tøjhuset.

I skjerns magasin-Photoshoppet

Grisehandler Oluf Larsen og Røde ved deres stambord på Jernbanerestauranten med Kvik ved deres side. Her har jeg valgt at lade personerne fremstå sort-hvide..

Paa Jernbane rsstauranten-Photoshoppet

Bankdirektør Varnæs foran sin elskede Korsbæk Bank. Billedet af Bankdirektøren er klippet ud af en situation i hjemmet, hvor han står med Maude og børnene. Billedet passer rigtig godt her, hvor han står og kigger mismodigt på Matadorens planer om et Tøjhus for folket..

Varnaes foran banken 1

Laura og Agnes foran Damernes Magasin. Originalbilledet er taget fra Lauras store dag, hvor de står på Amalienborg og ser garderne trække op.

Laura foran Damernes Magasin 1

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “Korsbæk på Bakken

  1. I sandhed en oplevelse selv at komme til Korsbæk, centret for serien Matador, Byen, der som de fleste Provinsbyer, gennemlevede årtierne fra begyndelsen af forrige århundredeskifte, gennem 2. Verdenskrig og videre mod det nye Årtusinde, opleve `Rangklasserne` , lukketheden mellem klasserne i Byen og deres `Samliv`, eller mangel på samme, den sammenspiste Liberale Overklasse, Kommunisternes Frihedskamp, følge Industriens fremkomst og Vækst, `Iværksætterne`, via først og fremmest Jernbanen, Grisehandlerens forhold til byboerne, deres forhold til `ham` og livet på `Landet`, Besættelsestidens genvordigheder, specielt med de Tysk venlige overløbere, en tid der formåede at føre et nyt sammenhold frem i Danskerne, overfor Besættelsesmagten og dens medløbere……..
    Lise Nørgårds serie Matador vil leve i befolkningen til stadighed, og give os alle et Historisk portræt af en virkelighed på mange fronter, en øjeåbner for de uindviede, et Portræt af en dagligdag med dens Kampe, kampe vi i dag føler os hævet over, men som lever i os og som stadig eksisterer i os, som Danske Kvinder og Mænd, bærende på vores `Danske` Kulturelle forskellighed, alt efter Herkomst og Uddannelse og muligheder i livet, en Kultur der er en del af os selv, båret videre i os, fra Forældre, Bedsteforældre og Oldeforældre, videregivet i Folkeskolen og Institutionerne, gennem traditioner og normer opbygget i `Det Danske ` Samfund, funderet i den Danske Muld, og hyldet i Serien Matador, mesterligt skrevet og Instrueret, og givet til os som en god Gammeldags `Huskekage`…….

    Tak for et berigende gensyn Admin, og de gode Billeder fra korsbæk på Bakken. M.v.h. gb………

  2. I love it !!!!!!
    Skuespillerne fra Serien Matador, sat ind i `Kulisserne på Bakken`, med de tilfældige gæster der var til stede, på udvalgte steder i Billedserien, optaget af Admin, bringer mig i sandhed nærmere ind i livet i Korsbbæk, som jeg husker det den dag i dag, knageme godt gået………..

    M.v.h. gb……..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.