februar 29, 2024

I al sin glans nu stråler solen

Af LSC

 

Som de fleste nok vil være enige med mig om, går det “op og ned” her i tilværelsen. Snart ser det hele “OK” ud, og snart gør det ikke; og når det sidste er tilfældet, er det alligevel ofte sådan, at midt i, at man er “lidt nede”, og man er henfaldet til en smule opgivenhed, så indtræffer der noget, som har kraft til at vække en, og som viser et “signal” om, at der en vej. Det gælder blot om, at du erkender den, og går ad den; – –

‘ – – og om sådan en oplevelse handler dette lille indlæg.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Det er en af de sidste dage i det gamle år – 2015, og jeg står og småfilosoferer lidt over året, som få dage senere skal forlade os, og give plads for et nyt med alle de muligheder – kendte såvel som ukendte og til tider overraskende; – ja, og tillige give plads til “ikke gode” oplevelser, som vi ved, vil kunne indtræffe, uden at vi kan ændre det. Jo, se blot på vejret, på skyerne: Tunge og lidt truende driver de forbi derude; – –

1 I al sin glans - -

‘ – – og således til mode er jeg på nippet til at føle mig en anelse traurig. Jo, for endnu et af mine år er snart forbi, lyder en stille stemme i mit hovede. Men så ser jeg ud over den store græsplæne, som ligger foran ejendommen, som jeg står i, og videre over mod den lille skov ved siden af naboejendommen; – – og så er det med et, at; – –

‘ – – derovre – over naboejendommens tag sker der noget. Lysner det ikke lidt? Joh, skyerne er der stadigvæk; – men jo, de tunge skyer gør sig da lidt tyndere; Gør de ikke? – –

2 I al sin glans - -

‘ – – og joh, jo med et åbner sig et lille hul; og dette lader de smukkeste stråler af den livgivende sol trænge frem; – som vil naturen med selve solen som redskab melde, at snart begynder det nye år, og et nyt afsnit af mit liv vil begynde, og et liv, som også vil byde på lyse tider; – –

‘ – – Joh, den er god nok. Nu kan jeg mærke det. Jeg kan jo se det; og det kan du kære læser nok også, når du lige som jeg på billedet bemærker, hvordan solen sender sit lysbudskab ned til os i form af stråler, der er så tydelige og skarpe, at meldingen ikke er til at misforstå. Her er solens løfte om, at nyt lys er på vej; – –

3 I al sin glans - -

‘ – – og i denne stund er det, at en salme toner frem for mit indre øre. Det er den smukke salme: “I al sin glans nu stråler solen”. – Ja, netop stråler. Det er netop det den gør !!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Se, nu er jeg helt på det rene med, at salmen er en pinsesalme; og vi har da ikke Pinse nu, kan du sige. Nej – så ganske vist. Men jeg lader mig frigøre fra den slags konventionelle normer. Fordi lige nu passer salmens tekst ind i mine tanker; – –

‘ – – og i ærbødighed for dens værdighed og alder har jeg fundet den frem til denne lejlighed – skrevet i den gamle danske retskrivning og i de stavemåder, som deraf følger.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

I al sin Glands nu straaler Solen

I al sin Glands nu straaler Solen,
Livs-Lyset over Naadestolen,
Nu kom vor Pinselilje-Tid,
Nu har vi Sommer skær og blid,
Nu spaar os mer end Englerøst
I Jesu Navn en gylden Høst.

I Sommer-Nattens korte Svale
Slaar højt Fredskovens Nattergale,
Saa alt, hvad Herren kalder sit,
Maa slumre sødt og vaagne blidt,
Maa drømme sødt om Paradis,
Og vaagne til vor Herres Pris.

Det aander himmelsk over Støvet,
Det vifter hjemlig gjennem Løvet,
Det lufter liflig under Sky
Fra Paradis, opladt paa ny,
Og yndig risler ved vor Fod
I Engen Bæk af Livets Flod.

Det volder alt den Aand, som daler,
Det virker alt den Aand, som taler
Ej af sig selv, men os til Trøst,
Af Kiærlighed med Sandheds Røst,
I Ordets Navn, som her blev Kjød
Og foer til Himmels hvid og rød.

Opvaagner alle dybe Toner
Til Pris for Menneskets Forsoner!
Forsamles alle Tungemaal
I Takkesangens Offerskaal!
Istemmer over Herrens Bord
Nu Menighedens fulde Kor!

I Jesu Navn da Tungen gløder
Hos Hedninger saa vel som Jøder;
I Jesus-Navnets Offerskaal
Hensmelter alle Modersmaal;
I Jesu Navn udbryder da
Det evige Halleluja!

Vor Gud og Frelser uden Lige!
Da blomstrer Rosen i dit Rige,
Som Sole vi gaa op og ned
I din enbaarnes Herlighed;
Thi du for Hjertet, vi gav dig,
Gav os med ham dit Himmerig!

N.F.S. Grundtvig 1843 og 1853
Mel.: Henrik Rung 1859

 

M.v.h.  LSC

LSC

Blandt mange aktiviteter er, at jeg skriver noveller, som jeg udgiver på forlaget SAXO.com som "e-bøger". Jeg kalder dem "hurtig"-noveller, fordi de kan læses helt til ende på meget kort tid, men alligevel indeholder både spænding og overraskelse. Jeg skriver under forfatternavnet: "Leif Antskov"; og mine hidtidige udgivelser kan ses på dette link: leifantskov Vigtigt! - Når du har kigget på Leif Antskovs hjemmeside, og vil tilbage her til "Gamle Dage"-sitet, gør du det ved at klikke på venstre-pilen oppe i skærmbilledets øverste venstre side!

View all posts by LSC →

2 thoughts on “I al sin glans nu stråler solen

 1. Kære LSC :

  Du gør dig Tanker, jeg følger dig. Du bringer en smuk Salme op, der stemmer overens med din oplevelse af `Sol Opgangen` hin morgen,
  du reflekterer over Alder ! Du gør dig tanker ! Jeg følger dig ! Vi er jævnaldrende og i vores `bedste` Alder, vi har Levet og Oplevet, vi har råd til at reflektere over Livet, vi har været `Der`, vi har prøvet det, noget har gjort ondt men de gode minder har vi stadig og for de fleste er de gode minder stadig i overtal og mange flere venter !!!

  Episoder og tilskikkelser Livet igennem, former os og giver os netop de øjeblikke ( Momenter), hvor korte de end er, ( den første Sol`s Stråler gennem en skydækket Himmel), de øjeblikke der gør Livet værd at Leve, de øjeblikke, de øjeblikke hvor Sindet stemmes til ro og refleksionerne over Livets tilskikkelser fortoner sig og freden sænker sig omkring os i vores lille verden,

  Du reciterer N.F.S. Grundtvig, vores store Tænker, der til alle tider har fået os til at tænke over livet og de hændelser og tanker vi alle gør os. selv I dag er han også Politisk relevant, set i lyset de hændelser vi ser omkring os, Han skrev :

  Til et Folk de alle hører
  som sig regne selv dertil
  har for Modersmålet Øre
  har for Fædrelandet ild
  resten selv som Dragedukker
  sig for Folket udelukker
  Lyse selv sig ud af Æt
  Nægte selv sig Indfødsret………

  Jeg genlæser Salmen og ser `Hans` dybere indsigt, fornemmer hans stemning og Skutter mig, i Tanker om at det Fremtiden måske eller måske ikke bringer, selv om det i øjeblikket er Knag Koldt og Overskyet, så er Fremtiden igen på vej med sine Lyse øjeblikke og når jeg tænker på udviklingen fra mine Bedsteforældres til til i dag, så har både du og jeg været heldige……… Bare et par Tanker der løb løbsk………..

  M.v.h. gb…………..

  1. Kære GB

   Det er altid med glæde, at jeg læser dine opfølgende kommentarer til mine indlæg her i “Gamle Dage”. Jo, fordi jeg fornemmer, at vi har en hel del tilfældes i vores syn på – og oplevelse af – vores tilværelse; – også udover, at vi begge er tildelt samme alder, forstår jeg. I skrivende stund hedder denne for mit vedkommende ca. 72½.

   Derfor: Tak for dit svar på dette indlæg om solens strålende lys; – ja, og for alle dine tidligere svar.

   LSC

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.