Af Modeltog tossen

 

Den tid var også en tid, uden ord som dvd, cd rom, usb, sata interface og mange andre nyere tiltag på computer fronten.

Den tid jeg nu vil skrive om, som jeg selv har været en del af, er tiden hvor MS-DOS 2.x og frem til 6.x var noget af det mest hypede.

Dos prompt

Dem der har været med i samme tid, vil vide, at vi snakker om perioden 1981 og frem til omkring 1996. Dernæst kommer kommer så forløberne for det I fleste af jer læsere, kender som Windows XP. Inden da, var der så lige Windows 95 og Windows 98 som havde en MS-DOS 7.0 indbygget. Derudover, tidligere igen, som overbygning på Dos, Windows 3.0, Windows 3.1 for Workgroups’. Og sideløbende med dette, burde jeg måske også nævne Windows NT, Windows 2000, 2003, 2008.

Alle kender jo til XP, så det vil jeg ikke spilde spalteplads på, men mere fortælle om, at verden ikke kun er grafisk hejs.

Det var også tiden hvor GHz ikke fandtes, men hvor MHz i stedet styrede det for os. Vi snakker for de tidligste modeller kun 4.77 MHz. Det var også den tid, hvor en pc blev leveret med fx 256 Kilobyte ram og du kunne være heldig, hvis den kunne opgraderes til 384 KB og senere op til 640 KB. Megabyte grænsen blev først nået senere og med en ny processor arkitektur.

I min tid,  var tiden med 8088/8086. Alle pc modeller i den tid, er bygget op omkring Intels 8088 processor, der er en 16-bit processor. 16 bit er det antal bit processoren behandler ad gangen når den udfører sin instruktioner.  Det var i året 1978 at Intel annonceret 8088 og året efter kom så 8086. 12 August 1981 blev IBM’s pc annonceret og jeg var solgt. Grundet størrelse af pengepungen dengang, kom jeg først med som ejer af en pc senere, men interessen var vakt.

Den væsentligste forskel mellem 8088 og 8086, er at sidstnævnte har 16 datalinjer, så 8086 kan flytte 2 bytes af gangen mod 8088 ene byte.

Senere kom der så andre processor typer til – og vil bare lige nævne 80186, 80286, 80386 og sx, 80486 og sx,dx og vejen frem til Pentium, Pentium pro, 2,3,4 og frem til nutidens kraftige processorer. I den senere tid har Intel, til glæde for os forbrugere, fået konkurrence, fra f.eks. AMD.

Kernen i alt programmel du ønsker at bruge, efter du har anskaffet dig en computer, er et operativ system. Et operation system, er det en computer skal bruge for at passe sig selv. Det styrer og synkronisere computerens ressourcer og opgave afvikling. Et af disse operativ systemer er PC/MS-DOS.

Dos er akronym for Disk Operation System. Med dette system lagt på, kunne vi herefter komme i gang med det, som denne historie egentlig skulle handle om, nemlig MS-DOS.

Nu skulle vi til at lære:

format a: /s/ – copy *.* a: – comp *.* a: – dir /w og mange flere.

Det var også en tid hvor det var vigtigt at være gode venner med og have stor forståelse for config.sys og autoexec.bat filerne.

I den tidlige version af MS-DOS 1.10 version, var der følgende interne og eksterne kommandoer.

Interne:

Dir, Type, Copy, Rename (Ren), Erase (Del), Date, Time, Pause og Rem.

Eksterne:

Format, Disk Copy, Diskcomp, Comp, Chkdsk, Sys, Exe2bin, Mode, Graftabl, Link, Edlin, Debug, Basic og Basica.

Senere kom så Dos 2.0 – og det største var vel nok, at den nu understøttede det vi i dag kalder harddiske. Den gang var det så Winchester disk. Det kunne skam stadig bruges på systemer uden harddiske. Af andre ‘store’ ting var nok

  • Hierarkisk struktur af filer
  • Kommandoerne til håndteringen af harddisk
  • Filtre og såkaldte pipes
  • Hel eller delvis retablering af ødelagte filer
  • Nye parametre til gamle kommandoer

Derudover var der også 24 nye kommandoer. Kommandoer til håndtering af harddisk såsom

FDisk, Backup og restore

og dernæst til håndtering af strukturer såsom

Mkdir (MD), Rmdir (RM), Chdir, Tree og Path

Så for mig at se, er version 2 af Dos, den version der burde være version 1. Det fortsætter så derudaf med nyere versioner, nyere tiltag

Omkring Dos 3.30 / 3.31 (Compaq dos) kommer qemm – Quarterdeck Expanded Memory Manager – ind i billedet, hvor mange af os, for alvor begyndte at nørde. Nu gik der pludselig ‘konkurrence’, sport i, hvem der bedst kunne optimere vores hukommelse i computeren, som efterhånden var nået op på 1 MB ram. Altså 384 MB extended hukommelse.

Jeg er glad for, at jeg har været med fra det, man kan kalde begyndelsen for computeren, som vi alle kender den i dag. Men tag ikke fejl, for der var andre og store ting i gang mange år før dette. Dette var en ultra kort gennemgang af gamle dage inden for min verden.

Men nu er det tid for noget modeltog – vi ses evt. på modeltog-tossen.dk hvor jeg holder til, når der ikke nørdes med virtuelle MS-DOS versioner. Tak fordi du læste med.