april 24, 2024

Frihedsmuseet

Af Michael Bonnevie

 

Update!

Som de fleste vel har hørt, så er Frihedsmuseet brændt ned. Umiddelbart ser det ud til at de fleste effekter er blevet bjærget og i god behold.

Det siger sig selv, at en del af tingene har fået vandskader pga. brandslukningen,  men der arbejdes på højtryk for at sikre genstandene. Ifølge bt.dk/krimi så er branden opstået på et mobiltoilet, og det undersøges om der kan være tale om en påsat brand.

Herfra håber jeg meget at museet åbner igen, da det er en vigtig del af vores historie og forståelse af hvem vi er.

Oprindelig historie..

På opfordring af min far, besøgte jeg frihedsmuseet som ligger ved kastellet i Churchillparken.

Det er en fornøjelse at gå rundt på museet, og kigge på de mange gamle sager som blev brugt af frihedskæmperne under anden verdenskrig. Opfindsomheden har været stor, så der kan ses alt fra hjemmetrykkeri til anus patroner, som blev brugt til at smugle diverse ting og sager i.

Jeg vil ikke skrive så meget, men lade billeder og tekst fra diverse steder, tale for sig selv..

Fra Wikipedia om frihedsmuseet

Frihedsmuseet ligger i Churchillparken i København tæt på Amalienborg, Kastellet og Langelinie. Museets officielle navn er “Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945” og på engelsk “The Museum of Danish Resistance during World War II”.

Frihedsmuseet er en del af Nationalmuseet og fortæller om besættelsen og modstandskampen i Danmark i årene 1940-1945.

Museets oprindelse findes i modstandsbevægelsens udstilling “Det kæmpende Danmark”, som i en periode blev vist for offentligheden i Frimurerlogen i København efter befrielsen i 1945. Udstillingen fik senere en permanent plads i Frihedsmuseets nuværende bygning på Esplanaden, der blev opført efter en indsamling i 1957.

Museets udstilling

Frihedsmuseets nuværende udstilling er fra 1995 og viser nyere perspektiver på samarbejdspolitikken, den illegale presse, sabotage, danskernes hverdagsliv i perioden, redningen af de danske jøder og de internationale konsekvenser af Danmarks besættelse. Udstillingen er bygget op som en kronologisk fortælling af, hvad der skete fra 1940 til 1945 om modstandsbevægelsens udvikling og viser de fleste typer modstandsarbejde.

Foran Frihedsmuseet står en V3-panservognen, som blev bygget af medarbejdere fra Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane (HFHJ).

I Frihedsmussets forhal kan man se et eksemplar af en trehjulet Enigma og Frits Clausens pistol.

På museet findes fotografier og dokumenter, som sammen med filmklip fra modstandskampen. Der er armbind fra besættelsestiden, Himmlers øjeklap og uniformer og våben, KZ fanger bragte med hjem. Frihedshelte som Flamme og Citronen æres med udstillinger. De var kendt for deres frygtløshed og idealisme fra gruppen Holger Danske. De udførte sabotager, hjælp til flygtninge og drab på stikkere (tyskernes danske hjælpere). Flamme og Citronen døde med en uges mellemrum i 1944 omringet af Gestapo, det hemmelige tyske politi.

Bunkerudstilling

De bunkers, som man kan se få af i gadebilledet, blev bygget i de sidste besættelsesår 1944-1945 for at yde civilbefolkningen beskyttelse i tilfælde af luftbombardementer. I en dobbeltbunker ved siden af Frihedsmuseet er der indrettet en udstilling om den civile luftbeskyttelse. Det ene af kuppelrummene er ført tilbage til sit oprindelige udseende. Det andet kuppelrum fortæller i en lille udstilling om Statens Civile Luftværn, som almindelige mennesker mødte i skikkelse af husvagter, der blev beskikket i større beboelsesejendomme.

Frihedsmuseet er det største enkeltmuseum i Danmark, der omhandler 2. verdenskrig.

dsc_2486

dsc_2494

 Ældre oversigts billede af Frihedsmuseet. Fra natmus.dk

 

Frihedsmuseet

Link til Frihedsmuseet

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “Frihedsmuseet

  1. Billederne og historierne bringer stadig de gamle minder frem om de `gamle`i familien, Frihedskæmperne på flugt og de historier der i mange år efter Krigen forblev ufortalt, familien i opgangen der måtte flygte til Sverrige, Kampvognen der larmede gennem Egilsgade på Bryggen, sprængningen af en våbenproducerende fabrik i Valby, som jeg overværede på min Far`s arm fra et stuevindue, stemningen i 50èrne, den hviskende småsladder om mennesker man hørte blev udpeget og talt om og aldrig fik hele sandheden om, Rationeringsmærkerne, manglerne gennem mange år, men også optimismen der indvarslede den nye tid med fremgang efter den sidste og afsluttende Krig, en Krig der aldrig skulle kunne gentages noget sted i Verden !!!!!!!!!!!!

  2. 29/4.-2013…..
    Så skete det der for alt i verden ikke måtte ske——-FRIHEDSMUSEET BRÆNDTE———-
    Efter debatten om afholdelsen af højtidelighederne d. 9. April 1940, for Besættelsesdagen på Museet, som man ikke følte var så vel besøgte som man forventede og så alligevel fik overstået, brændte Museet ned, efter at en Brand opstod ved Cafeteriet d. 27/4. om natten ? Heldigvis blev alle klenodier reddet ud og d.d. , før Danmarks Befrielsesdag d. 5. Maj 1945, som mange stadig ønsker at højtideligholde, med lys i Vinduerne og tanker tilbage til de 5 forbandede år, tilbagestår restaureringen af Artifakterne fra Besættelsestiden , samt en genopbygning`s plan for Museet, der via Nationalmuseet er selvforsikret.
    De bedste ønsker for en fremtid indeholdende minderne fra `Gamle Dage`, de er en del af os alle……….
    M.v.h. gb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.