Af LSC

 

I interessen for gamle bymiljøer, såvel de gamle huse som gaderne og andet, er der i de senere år dukket et nyt og spændende aspekt op, har jeg opdaget.

Jo, for en del steder har der engang været miljøer, som stammer tilbage fra ofte meget gamle tider, miljøer som på et tidspunkt er blevet ”dømt ude”, fordi den moderne tidsalder – efter ”fremskridts-hungrende” politikeres og andre ligesindedes mening – måtte væk / fjernes / dø; – men som så, da man en dag kom til besindelse, igen blev trukket ud af glemslen – til et nyt liv!

Sådan et eksempel kender jeg, – og endog et glorværdigt et, synes jeg!

Det er i Aarhus! – En by, der af personlige årsager står mit hjerte meget nær. Af helbredsmæssige grunde har jeg i længere tid jævnligt haft ærinde på Universitetshospitalet derovre. Derfor har jeg haft mange muligheder for at kigge på byen, og for at tage billeder.

Således skulle jeg en dag her i sommeren 2012 efter et par dages besøg på hospitalet hjem igen med et af de gode trofaste DSB IC3-lyntog. Men i stedet for at tage det først mulige morgentog bestilte jeg pladsbillet til en afgang lidt over middag. Jo, jo for så var der noget tid til spadsere lidt op og ned ad ”Strøget”, – den lange tidligere hoved færdselsåre mellem Hovedbanegården og Domkirken.

Den er nu gågade, og når man går der, passerer man på et tidspunkt Aarhus å;

’ – – og se her kommer vi til min pointe med dette indlæg – nemlig at vise: Et ”gamle dages by miljø”, som FORSVANDT MEN KOM FREM IGEN i en ny skikkelse!

Åen har altid løbet igennem byen, og var en markant del af bybilledet. I løbet af 1920’erne mente man imidlertid, at byen havde akut behov for en hovedgade ude fra forstæderne lige gennem by midten og ned til havnen.  Joh! – Erhvervsliv! Forretning! Profit! – var ”livets lykke”; – og her lå så den, mente man, perfekte løsning: ”at dække åen til, og bygge en gade ovenpå”!

Men så! – Heldigvis, omkring 1990 var det blevet nye tider. Man bestemte sig da for at fjerne den larmende og forurenende gade, som så længe havde skjult det gamle vandløb, og i stedet opbygge et helt by-scenarie, men med baggrund i det oprindelige bybillede!

Dette er blevet en uafviselig succes! – Nu kan man igen gå langs med og nyde åen, som har løbet der i umindelige tider; og idet den nu er ”iklædt”, om jeg så må sige, nutidige miljø venlige og hyggelige omgivelser, er stedet blevet særdeles attraktivt!

Se selv med her på mine vedhæftede billeder fra en dejlig juni-dag med sol og sommer. – Er her ikke skønt og fredfyldt?

701-3111-aarhus-aa

701-3121-aarhus-aa

M.v.h. LSC

Link til Wikipedia side omkring Aarhus å

Relaterede fotos: